Στη ναυαρχίδα του καπιταλισμού στις ΗΠΑ τούτες τις μέρες μια ανείπωτη τραγωδία εξελίσσεται, μια τραγωδία βγαλμένη λες από τη φαντασία κάποιου ευφάνταστου συγγραφέα.

Οι μαζικοί τάφοι στη Νέα Υόρκη συγκλονίζουν! Είναι μια από τις θλιβερές εικόνες της πανδημίας που θα μείνουν στην ιστορία. Με συνοπτικές διαδικασίες καθημερινά θάβονται εκεί κατά δεκάδες άνθρωποι που είναι στα αζήτητα.

Θύματα του κορονοϊού, θύματα όμως και του καπιταλισμού! Το Αμερικανικό όνειρο δεν έχει πρόβλημα με τα μαζικά φέρετρα των στρατιωτικών επεμβάσεων του και φυσικά δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους μαζικούς τάφους των φτωχών του. Στο Hart Island από τον 19ο αιώνα σε τάφρους τριών μέτρων θάβονται άποροι, τοξικομανείς, ασθενείς AIDS. Το ίδιο γίνεται και τώρα. Το αμερικανικό όνειρο ξαναθάβεται στο νησί των νεκρών του.

«Οι άνθρωποι γράφουν τις διαθήκες τους. Σκάβοντας μνήματα με φτυάρια και εκσκαφείς ή αποτεφρώνοντας τους ανθρώπους που πέθαναν εξελίσσονται στιγμές ανείπωτης τραγωδίας. Οι κραυγές και τα ουρλιαχτά από συγγενείς είναι η πολλαπλή ηχώ, ο αντίλαλος που χτυπάει από τζάμι σε τζάμι στους ουρανοξύστες. Και αργά τη νύχτα ακούγεται σαν το ούρλιασμα του λαβωμένου λύκου. Ετσι συμβαίνει, να φοβούνται πλέον και οι νεκροθάφτες.” ( Το κείμενο είναι του Δημήτρη Ελέα συγγραφέα και πολιτικού ακτιβιστή που ζει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης )

Ένας άντρας περπατάει στο κάτω Μανχάταν

Οι ΗΠΑ διαθέτουν πλέον την αρνητική «πρωτιά» τόσο σε αριθμό κρουσμάτων, όσο και σε αριθμό νεκρών. Ανεξέλεγκτη η πανδημία του κορονοϊού.

Την αρνητική «πρωτιά» σε αριθμό κρουσμάτων και νεκρών από την πανδημία του κορονοϊού διαθέτουν πλέον οι ΗΠΑ, μετά και τα τελευταία αριθμητικά μεγέθη του Σαββάτου.

Κι αυτό, διότι οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν 1.920 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 20.577 νεκρούς.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό σ’ όλο τον κόσμο, υπερβαίνοντας ακόμη και την Ιταλία, η οποία μέχρι πρότινος διατηρούσε τα αρνητικά «πρωτεία».

Όσον αφορά τα κρούσματα, η κατάσταση στις ΗΠΑ παραμένει ανεξέλεγκτη, με πάνω από μισό εκατομμύριο περιστατικά, απέχοντας παρασάγγας από τη δεύτερη Ισπανία (163.000) και την τρίτη Ιταλία (152.000).

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι η πολιτεία της Νέας Υόρκης θεωρείται η πλέον πληττόμενη περιοχή του πλανήτη, διαθέτοντας περισσότερα κρούσματα απ’ όλες τις χώρες του πλανήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θανατηφόρος ιός πρωτοεμφανίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην πόλη Γουχάν της επαρχίας Γουμπέι, στην Κίνα.

Στις 11 Μαρτίου του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον πλανήτη σε κατάσταση «πανδημίας», με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να κάνει λόγο για παραπάνω από 1,7 εκατ. κρούσματα και 108.000 νεκρούς.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το