Πλήθος μαζικών διαδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, και σε περισσότερες από 20 μεγάλες πόλεις της χώρας, την Τετάρτη, 21 Οκτώβρη, στο πλαίσιο της πανεθνικής απεργίας που κήρυξε η Επιτροπή για την Εθνική Απεργία, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβαν Ντούκε.

Εκατοντάδες συνδικαλιστικές ενώσεις, σωματεία, ομοσπονδίες εργαζομένων, δασκάλων, φοιτητών και ιθαγενείς που συγκροτούν την Επιτροπή βγήκαν στους δρόμους στις μαζικότερες διαδηλώσεις από τις πολυήμερες απεργίες του Νοέμβρη του 2019.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, λόγω έλλειψης και της πιο στοιχειώδους κοινωνικής πολιτικής, εν μέσω μάλιστα της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία επιδείνωσε την κατάσταση.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση αθέτησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει πριν από ένα χρόνο για υλοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων τους. Αντίθετα χειροτέρευσε το βιοτικό επίπεδο πολλών ανθρώπων και εφάρμοσε κρατική καταστολή με το πρόσχημα των μέτρων λόγω πανδημίας.

Περίπου 10.000 αυτόχθονες κατέφτασαν στη Μπογκοτά την εβδομάδα της διαδήλωσης, κυρίως από τα νοτιοδυτικά της χώρας, ζητώντας από τον Ντούκε να συναντηθεί μαζί τους. «Ούτε καν η πανδημία δεν θα σταματήσει το κίνημά μας», δήλωσε ο Ερμές Πιτ, επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου Αυτοχθόνων της Κάουκα (CRIC). «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά να συνεχίσουμε να παλεύουμε».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το