Οι εργαζόμενοι, οι σπουδαστές, οι αυτόχθονες και οι ακτιβιστές κατέβηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Κολομβίας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη δολοφονία των ακτιβιστών ηγετών, την καταστολή από την αστυνομία και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης.

Είναι η πρώτη διαδήλωση της χρονιάς μετά τις τεράστιες διαδηλώσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου κατά των κοινωνικών και οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης του Προέδρου Ivan Duque.

Το Κοινωνικό Ίδρυμα Cordobexia κατήγγειλε το Σάββατο τη δολοφονία του ακτιβιστή Luis Dario Rodriguez, του δεύτερου ακτιβιστή που σκοτώθηκε στο βορειοδυτικό τμήμα της Κόρδοβα αυτή την εβδομάδα και του 21ου μέχρι σήμερα στην Κολομβία.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Μπογκοτά και σε διάφορες περιοχές της χώρας έγιναν πολλές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας και αναφέρθηκαν αρκετές μεμονωμένες περιπτώσεις καταστολής.

Το πιο σοβαρό περιστατικό συνέβη στη Μπογκοτά, καθώς μια ομάδα διαδηλωτών αντιμετώπισε την αστυνομία στον περίπατο Suba, όταν οι αρχές προσπάθησαν να σηκώσουν ένα οδόφραγμα που είχαν τοποθετήσει οι διαδηλωτές.

Επιπλέον, ο οργανισμός Campaign to Defend Freedom καταγγέλλει την καταστολή από αστυνομικούς κατά των διαδηλωτών σε διάφορα σημεία της χώρας, όπως στο σταθμό Mandalay Transmilenium ή στη Μεντεγίν.

View image on Twitter
View image on Twitter
View image on Twitter
View image on Twitter

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Εργαζομένων (Central Unitaria de Trabajadores), Diógenes Orjuela, δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις ήταν μια διαμαρτυρία για τη δολοφονία των κοινωνικών ηγετών, για τα σκάνδαλα και τις συνέπειές τους καθώς και για την καταστολή από την αστυνομία.

Ενημέρωσε επίσης στις 30 και 31 Ιανουαρίου θα συναντηθούν κοινωνικές οργανώσεις και συνδικάτα για να καθορίσουν την πραγματική ατζέντα (πλαίσιο και πρόγραμμα) των επόμενων κινητοποιήσεων.

πηγή: telesur

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το