Στις 13 Μαρτίου διεξήχθησαν στην Κολομβία βουλευτικές εκλογές, για να εκλεγούν τα 102 μέλη της Γερουσίας και τα 166 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σε αυτές, ο θεωρούμενος ως προοδευτικός συνασπισμός δυνάμεων με τίτλο «Ιστορική Συμφωνία» του οποίου ηγείται ο πρώην μαχητής του FARC, Γκουστάβο Πέτρο, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στη Γερουσία με 17 έδρες και ποσοστό 14.5% και δεύτερη στη Βουλή με 25 έδρες. Θεωρείται μεγάλη εκλογική επιτυχία, σε μια χώρα που το πολιτικό σκηνικό κυριαρχείται διαχρονικά από δεξιές και ακροδεξιές κυβερνήσεις.
Η κυβερνητική παράταξη του ακροδεξιού Ιβάν Ντούκε, που κατέστειλε άγρια τις λαϊκές κινητοποιήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα και παραβίασε την ειρηνευτική συμφωνία με το FARC, αφήνοντας παραστρατιωτικές συμμορίες να οργιάζουν στην ύπαιθρο και να δολοφονούν πρώην αντάρτες, συνδικαλιστές και αγωνιστές, υπέστη βαριά ήττα.

Τώρα επόμενος σημαντικός σταθμός είναι οι προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 22 Μαΐου. Όλες οι προβλέψεις μέχρι στιγμής θεωρούν τον Γκουστάβο Πέτρο ως τον μακράν επικρατέστερο για να εκλεγεί.

Στο βαθμό που αυτό θα επιβεβαιωθεί θα μπορούσε άραγε να σημαίνει ότι άλλη μια χώρα της Λατινικής Αμερικής, που μάλιστα συνορεύει με τη Βενεζουέλα, αλλάζει πορεία έστω και προσωρινά, αναζητώντας άλλο δρόμο από αυτόν της πλήρους υποταγής στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό;
Άλλωστε πλησιάζουν και οι εκλογές της Βραζιλίας, όπου και εκεί προμηνύονται ανάλογες εξελίξεις, κάνοντας την κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το