Τη λειτουργία του ρωσοτουρκικού κοινού κέντρου ελέγχου της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, Αγκντάμ, και θα επανδρωθεί με 60 στρατιώτες από την Τουρκία και τη Ρωσία. Το κοινό κέντρο ελέγχου Ρωσίας – Τουρκίας είχε αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ των δύο κρατών, με την Τουρκία να διεκδικεί αυτό να βρίσκεται στο έδαφος του Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη Ρωσία να απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εξάλλου, η τριμερής συμφωνία για κατάπαυση του πυρός που υπέγραψαν Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν – Ρωσία στις 9/11/20 προβλέπει την επ’ αόριστον παρουσία περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτικών σε εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ ως «εγγυητών» της «σταθερότητας» και «ασφάλειας», αλλά και με το βλέμμα στην αποτροπή της ΝΑΤΟικής περικύκλωσης στον Νότιο Καύκασο.

Εν τω μεταξύ οι μισθοφόροι μαχητές από τη Συρία, που είχαν στρατολογηθεί από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία για να πολεμήσουν κατά της Αρμενίας στην πρόσφατη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενδέχεται να μην έχουν επιστρέψει στη Συρία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια (CSTO), το αμυντικό σύμφωνο που έχει συνάψει η Ρωσία με άλλα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ. Ο γενικός γραμματέας του CSTO, Στάνισλαβ Ζας, αναδεικνύοντας μια ακόμη πτυχή της εύθραυστης «ειρηνευτικής» συμφωνίας, που σύναψαν τον Νοέμβρη Αρμενία-Αζερμπαϊ­τζάν με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας και του εντεινόμενου ανταγωνισμού πολλών παικτών στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου, δήλωσε ότι «όλοι οι μισθοφόροι και οι Σύροι μαχητές θα πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή, επειδή η παρουσία μαχητικών ομάδων σε κοντινή απόσταση από τα σύνορά μας αποτελεί απειλή για τη συλλογική μας ασφάλεια». Αξίζει να σημειωθεί πως ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σημείωσε πως δεν θεωρεί τη συνεργασία Ρωσίας – Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ «ως στοιχείο μακροπρόθεσμης πολιτικής».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το