Κινεζικά και ρωσικά πλοία εισήλθαν στα χωρικά ύδατα του Ιράν προκειμένου να συμμετάσχουν σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με την Ισλαμική Δημοκρατία, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Τα γυμνάσια αναμένεται “να αρχίσουν το βράδυ της Τρίτης [σ.σ. χθες] στον βόρειο Ινδικό ωκεανό“, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των γυμνασίων, ο Ιρανός υποναύαρχος Μοσταφά Τατζοντινί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους διοικητές των ρωσικών και κινεζικών μονάδων.

Η Κίνα ανέπτυξε το αντιτορπιλικό εκτόξευσης πυραύλων Urumqi, τη φρεγάτα εκτόξευσης πυραύλων Linyi και το πλοίο ανεφοδιασμού Dongpinghu.

Η Ρωσία δήλωσε ότι ένα απόσπασμα πλοίων του στόλου του Ειρηνικού, με επικεφαλής το καταδρομικό Varyag, έφθασε τη Δευτέρα, στο λιμάνι Τσαμπαχάρ, στο νοτιοανατολικό Ιράν.

Η έναρξη των γυμνασίων συμπίπτει με την έναρξη του ραμαζανιού, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι τρεις χώρες εξήγησαν πως τα γυμνάσια έχουν σκοπό να διασφαλίσουν από κοινού την περιφερειακή ασφάλεια και τη ναυτική οικονομική δραστηριότητα.

Έχοντας την κοινή βούληση να εναντιωθούν σε αυτό που παρουσιάζεται ως αμερικανική ηγεμονία, είχαν οργανώσει και τον Μάρτιο του 2023 κοινά γυμνάσια στην περιοχή.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το