Η Μόσχα ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους στη σύγκρουσή της με τη Δύση, έπειτα από την παραδοχή του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι οι διαπραγματεύσεις για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης είναι «ανεπιτυχείς». Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος και οι δυτικές χώρες δεν δώσουν τις αναγκαίες εγγυήσεις και αυξηθεί η πίεση προς τη Ρωσία, τότε «δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να αποκλείσει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κούβα και τη Βενεζουέλα».

Οι επαφές που είναι σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα στην Αυστρία μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ (έχουν ήδη γίνει δύο συναντήσεις, μία τη Δευτέρα μεταξύ ρωσικής και αμερικανικής αποστολής και μία την Τετάρτη μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ) δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η Δύση ζητά την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, εκφράζοντας φόβους ότι στόχος της Μόσχας είναι η εισβολή, και η Μόσχα που απορρίπτει τις κατηγορίες καλεί το ΝΑΤΟ να μην δεχθεί στους κόλπους του την Ουκρανία.

Λίγες ώρες αφότου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι αν προχωρήσουν σε κυρώσεις εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν αυτό σημαίνει ότι «θα ξεπεραστεί το όριο και θα οδηγήσει ακόμη και σε διακοπή σχέσεων», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, σε συνέντευξή του στο δίκτυο RTVI TV, τόνισε ότι όλα «εξαρτώνται από το πώς θα ενεργήσουν οι Αμερικανοί συνομιλητές μας».

Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ AP Photo/Seth Wenig

Και εξήγησε ότι η Ρωσία θα λάβει τεχνικά-στρατιωτικά αντίμετρα αν οι ΗΠΑ προκαλέσουν το Κρεμλίνο και αυξήσουν τη στρατιωτική πίεση προς τη Ρωσία.

Ήδη ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που έχει εκφράσει την ανησυχία του στο ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει το ουκρανικό έδαφος ως βάση για επιθέσεις με πυραύλους που θα μπορούσαν να φτάσουν στη Μόσχα σε πέντε λεπτά, δήλωσε ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία που είναι εξοπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon μπορούν να εξασφαλίσουν τις ίδιες ακριβώς δυνατότητες και στη Ρωσία, αν βρεθούν σε ουδέτερα ύδατα.

Η σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας φαίνεται να λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις, καθώς ο Ριαμπκόφ, την περασμένη εβδομάδα, είχε παρομοιάσει την παρούσα κατάσταση με την κρίση του Κόλπου των Χοίρων, του 1962, όταν η τότε Σοβιετική Ένωση ανέπτυξε πυραυλικά συστήματα στην Κούβα και οι ΗΠΑ προχώρησαν σε ναυτικό αποκλεισμό του νησιού.

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν «αποφασιστικά» εάν η Ρωσία αναπτύξει στρατό στην Κούβα ή τη Βενεζουέλα

Οι αμερικανικές αρχές θα ενεργούσαν «αποφασιστικά» εάν η Ρωσία αναπτύξει τον στρατό της στη Λατινική Αμερική, δήλωσε την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος, μετά από προτάσεις ότι η Μόσχα θα μπορούσε να τοποθετήσει μερικά από τα στρατεύματά της στη Βενεζουέλα ή την Κούβα.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέικ Σάλιβαν, χαρακτήρισε την ιδέα «ως μεγαλαυχία (κομπασμό) για εντυπωσιασμό σε δημόσιο σχολιασμό» και σημείωσε ότι η ανάπτυξη ρωσικής στρατιωτικής υποδομής στη Λατινική Αμερική δεν ήταν σημείο συζήτησης στον πρόσφατο Διάλογο για τη Στρατηγική Σταθερότητα Ρωσίας-ΗΠΑ στη Γενεύη.

«Εάν η Ρωσία κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, θα το αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά», είπε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Λαβρόφ: «Νευρικός κλονισμός» οι απειλές των ΗΠΑ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν είναι έτοιμη ούτε καν να συζητήσει τα «απαράδεκτα» αιτήματα των ΗΠΑ «να επιστρέψουν στους στρατώνες τους» τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στο έδαφός τους.

Σεργκέι Λαβρόφ Costas Baltas/Pool via AP

Ο Λαβρόφ απαντούσε στις πρόσφατες δηλώσεις της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν μετά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, που είπε ότι η Ρωσία για να αποδείξει ότι δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία θα πρέπει τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία να επιστρέψουν στους στρατώνες τους.

Σχολίαζοντας δε το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών γερουσιαστών, το χαρακτήρισε «νευρικό κλονισμό». «Στην προσπάθειά τους να επιβεβαιώσουν το δικό τους μεγαλείο οι άνθρωποι αυτοί έφθασαν σε κάποιο ψυχολογικό όριο, το οποίο είναι δύσκολο να το εξηγήσουμε» δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι στο νομοσχέδια «υπάρχουν ακόμη και προτάσεις να επιβληθούν κυρώσεις ανεξάρτητα από αν θα υπάρξει ή δεν υπάρξει η έτσι λεγόμενη επίθεση στην Ουκρανία, επειδή απλώς δεν αποσύρουμε τα στρατεύματα μας από το έδαφός μας».

πηγή: efsyn.gr, rt.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το