Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξη του προς την εκλεγμένη κυβέρνηση «σε συνθήκες όξυνσης μια εσωτερικής πολιτικής κρίσης που έχει προκληθεί από το εξωτερικό» κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον πρόεδρο.

Υπογράμμισε ότι «η καταστροφική εξωτερική παρέμβαση παραβιάζει ωμά τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου», ενώ επεσήμανε ότι η αναζήτηση λύσεων βρίσκεται «στο πλαίσιο του συντάγματος» όπως και ότι οι διαφωνίες στην κοινωνία της Βενεζουέλας μπορούν να ξεπεραστούν μέσω του ειρηνικού διαλόγου».

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, κατήγγειλε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πραξικόπημα εναντίον της χώρας του, το οποίο προωθείται από τομείς της αντιπολίτευσης και των ξένων κυβερνήσεων.

Μιλώντας από το Ανώτατο Δικαστήριο (TSJ), ο Μαδούρο είπε ότι ο στόχος είναι «η επέμβαση στη Βενεζουέλα μέσω ενός πρόεδρου-μαριονέτας» και πρόσθεσε πως «μία μεγάλη προβοκάτσια που κατευθύνεται από τις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βενεζουέλα». Επανέλαβε επίσης ότι η δεξιά αντιπολίτευση «επιδιώκει να επιβάλει παράλληλη κυβέρνηση», ενέργεια αντίθετη προς τις διατάξεις του νόμου.

«Στον κόσμο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να επιβάλει μια de facto, αντισυνταγματική κυβέρνηση. Ένα πραξικόπημα στη Βενεζουέλα εναντίον του λαού και της δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χόρχε Αρεάσα, δήλωσε επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος. «Φαίνεται ότι όλα τα πραξικοπήματα στη Λατινική Αμερική εμπνεύστηκαν από τις αμερικανικές κυβερνήσεις», δήλωσε ο Αρεάσα σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Sputnik». «Κάποτε ο πρόεδρος (της Βολιβίας) Έβο Μοράλες είχε πει ότι η μόνη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο χωρίς πραξικόπημα είναι οι ΗΠΑ από τη στιγμή που η Ουάσιγκτον δεν έχει εκεί αμερικανική πρεσβεία».

Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», όταν ρωτήθηκε εάν η χώρα του εξετάζει την αποστολή στρατού στη χώρα. Ο σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια, Τζον Μπόλτον, αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο, αλλά υποστήριξε ότι έμφαση θα δοθεί στα οικονομικά μέτρα.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το