Η κυβέρνηση της ΝΔ από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής της, το 2019, έδειξε ότι θέλει να περάσει την πολιτική της με το ξύλο και το βούρδουλα. Πρώτος νόμος της ήταν τότε η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Αυτή η πολιτική εντάθηκε τα επόμενα χρόνια και αποτέλεσε για ακόμη μία φορά το κύριο μέσο για να περάσει το νόμο των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Στα μέσα Γενάρη, πολυάριθμες δυνάμεις της αστυνομίας, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ επιτέθηκαν στο Πολυτεχνείο της Αθήνας προσπαθώντας να μπουν στις κατειλημμένες σχολές. Άνοιξαν κεφάλια, χτύπησαν φοιτητές και έκαναν συλλήψεις. Αρχές Φλεβάρη, δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στην Πρυτανεία του ΑΠΘ. Εκείνες τις ημέρες, εισέβαλαν στην κατάληψη της Νομικής Κομοτηνής, συλλαμβάνοντας δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες. Μέσα Φλεβάρη εισέβαλαν στην κατειλημμένη Νομική ΑΠΘ. Μέσα στο τριήμερο των Αποκριών εισέβαλαν στη Σχολή Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ) ΑΠΘ συλλαμβάνοντας 49(!) άτομα, κρατώντας τους μάλιστα δύο ημέρες στο κρατητήριο. Πλάι σε αυτές τις εξοργιστικές εικόνες, σχεδόν κάθε φοιτητική διαδήλωση απέναντι στο νόμο χτυπήθηκε με ξύλο και χημικά. Ο απολογισμός είναι δεκάδες συλληφθέντες, οι οποίοι θα συρθούν στα δικαστήρια και μάλλον θα είναι όμηροι αυτής της διαδικασίας για χρόνια, καθώς και εκατοντάδες τραυματίες. Αυτή τη φορά η κυβέρνηση ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι η παραβίαση του ασύλου και οι εισβολές της αστυνομίας δεν θα αποτελούν μια ακόμα επιλογή της, αλλά μια κανονικότητα, ένα καθημερινό φαινόμενο.
Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι το αστικό κράτος και οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν περίμεναν μια κάποια τυχοδιωκτική-προβοκατόρικη ενέργεια από την πλευρά του αναρχικού χώρου σε μια σειρά χτυπημάτων τους. Αυτό αποτελεί μια ποιοτική αναβάθμιση της καταστολής, ότι δηλαδή η κυβέρνηση δεν θέλει καν να «δικαιολογήσει» την καταστολή στα μάτια της κοινωνίας.
Οι Πρυτάνεις και διάφοροι Κοσμήτορες αποτελούν λαγούς της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις καταστολής. Είναι δεδομένο ότι, ακόμα και τις φορές που δεν απαιτούν πρώτοι οι ίδιοι οι Πρυτάνεις τις αστυνομικές εφόδους, είναι ενημερωμένοι για αυτές και συναινούν. Ωστόσο, προς αποφυγή οποιαδήποτε «παραφωνίας», ο Μητσοτάκης δήλωσε κυνικά ότι λίγο πολύ δεν θα περιμένει την έγκριση των Πρυτάνεων για να στέλνει την αστυνομία!
Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται πολύς ντόρος για τα «πάρτι στα πανεπιστήμια». To χορό άνοιξε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δηλώνοντας ότι πλέον δεν θα επιτρέπονται πάρτι και συναφείς εκδηλώσεις που δεν γίνονται με άδειά της, ενώ αν γίνουν θα σταλεί ο ΣΔΟΕ! Στη συνέχεια, αυτό το επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να συλληφθούν οι φοιτητές στη ΣΘΕ ΑΠΘ, το Σάββατο των Αποκριών! Η κυβέρνηση επανέφερε μάλιστα τις απειλές περί πειθαρχικών και διαγραφών, τις οποίες είχε εκστομίσει και στην αρχή των καταλήψεων.
Η τρομοκρατία και η καταστολή των λαϊκών αγώνων βρίσκονται στο DNA της Δεξιάς. Και σε αυτή τη μεγάλη μάχη ξεδιπλώνεται πλήρως αυτή η πολιτική της. Το φοιτητικό κίνημα, όπως δεν τρομοκρατήθηκε στην αρχή, έτσι πρέπει να συνεχίσει και τώρα. Να αψηφήσει τις κυβερνητικές απειλές και μαζικά να σπάσει την τρομοκρατία και την καταστολή, συνεχίζοντας τον αγώνα του μέχρι τη νίκη!

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το