Καζάνι που βράζει είναι τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μετά τις αλλεπάλληλες δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και εποίκων κατά Παλαιστινίων. Σε νέο μακελειό με τουλάχιστον 10 νεκρούς Παλαιστίνιους και πάνω από 100 τραυματίες κατέληξε επίθεση του ισραηλινού στρατού σε κτίριο του ιστορικού κέντρου της πόλης Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με στόχο τη σύλληψη τριών ανώτερων στελεχών της νεοσύστατης παλαιστινιακής αντιστασιακής οργάνωσης «Φωλιά των Λιονταριών». Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής χρησιμοποίησαν μέχρι και πυραύλους, ισοπεδώνοντας το κτίριο.

Δεν πρόλαβαν οι Παλαιστίνιοι να κηδέψουν τους νεκρούς τους και ακολούθησε νέο μακελειό μετά τις συντονισμένες επιθέσεις εκατοντάδων Εβραίων εποίκων και του στρατού κατοχής στο χωριό Χαουάρα με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 37χρονου Παλαιστίνιου, τον τραυματισμό 380 Παλαιστίνιων χωρικών, το κάψιμο τουλάχιστον 50 ΙΧ αυτοκινήτων και άλλων 30 κατοικιών και καταστημάτων παλαιστινιακής ιδιοκτησίας.
Το πογκρόμ τρομοκρατίας στο χωριό Χαουάρα σημειώθηκε μερικές ώρες αφότου ολοκληρώθηκε στην Άκαμπα της Ιορδανίας ισραηλινο-παλαιστινιακή διάσκεψη υπό την αιγίδα του Ιορδανού μονάρχη, Αμπντάλα Β’, και τη συμμετοχή Αμερικανών διπλωματών. Στο ανακοινωθέν της διάσκεψης αναφέρεται ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι «παραμένουν προσηλωμένοι στο περιεχόμενο όλων των προηγούμενων διμερών συμφωνιών τους να συνεργαστούν για μία δίκαιη και διαρκή ειρηνική επίλυση των διαφορών τους». Αναγνώρισαν επίσης την ανάγκη «να συνεργαστούν για να μειωθεί η ένταση και να αποφευχθούν περαιτέρω κρούσματα βίας». Η κοινή ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι θα αναγνωρίζουν την ανάγκη διατήρησης του ισχύοντος στάτους κβο στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ και του εκεί ρόλου «κηδεμόνα» της Ιορδανίας. Επιπλέον, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι δεν θα προβούν σε μονομερείς ενέργειες μέσα στους επόμενους «τρεις ως έξι μήνες», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο «πάγωμα» της αναγνώρισης ανέγερσης νέων κατοικιών στους υπάρχοντες εβραϊκούς εποικισμούς της Δυτικής Όχθης.

Όλα αυτά, όμως, διαψεύστηκαν και “τινάχτηκαν στον αέρα” πριν καν στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών, επιβεβαιώνοντας την κεντρική επιλογή της νέας ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου για σκλήρυνση και κλιμάκωση της κατοχικής βίας. Η ισραηλινή κυβέρνηση, που υποτίθεται ότι πριν λίγες μέρες είχε διαβεβαιώσει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, πως θα σταματήσει τις προκλήσεις και την κλιμάκωση της βίας κατά των Παλαιστινίων, συνεχίζει σταθερά το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού έχοντας τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ που, υποκριτικά, στα λόγια καταδικάζουν τη βία των κατοχικών αρχών.

Σε αυτό το φόντο ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προέβη σε μία ακόμα υποκριτική δήλωση «ανησυχίας» για την «κλιμάκωση της βίας» στην περιοχή, «εξαφανίζοντας» τη συνέχιση της εγκληματικής κατοχής. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν τις υπαρκτές ανησυχίες ασφαλείας που αντιμετωπίζει το Ισραήλ», αλλά είναι παράλληλα «βαθιά ανήσυχες από τον μεγάλο αριθμό τραυματιών και πολιτών που έχασαν τη ζωή τους».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ένα σχέδιο απόφασης με το οποίο εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στις πρόσφατες αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης για επέκταση των εβραϊκών εποικισμών και αύξηση της ανέγερσης νέων κατοικιών στους ήδη υπάρχοντες. Ωστόσο, πρακτικά δεν επισείει καμία επίπτωση στο ισραηλινό κατοχικό καθεστώς, με τις ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις να βάζουν πλάτη στα εγκλήματά του.

Την κλιμάκωση της κατοχικής βίας αποδοκίμασε έντονα ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου, δηλώνοντας «ότι καταδικάζουμε την επιδρομή των κατοχικών δυνάμεων στη Ναμπλούς και ζητάμε να σταματήσουν οι συνεχείς επιθέσεις εναντίον του λαού μας». Επίσης ο Χουσεΐν αλ Σέιχ, υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων, έκανε λόγο για «μία ακόμη σφαγή από τις δυνάμεις κατοχής» σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, απευθύνοντας έκκληση στη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα» να σταματήσει το αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων και να επέμβει άμεσα.

Παράλληλα, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ η μεγάλη πλειοψηφία των Αράβων πολιτών του Ισραήλ, παλαιστινιακής καταγωγής, συμμετείχαν σε 24ωρη γενική απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τη νέα δολοφονική επιδρομή στη Ναμπλούς.
Εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκε ειδική σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου αφιερωμένη στην Ιερουσαλήμ και στις προσπάθειες των ισραηλινών κατοχικών αρχών να μεταβάλουν το στάτους κβο με διάφορους τρόπους. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, ζήτησε την προστασία του λαού του, επισημαίνοντας πως οι ισραηλινές αρχές καταπάτησαν «κάθε κόκκινη γραμμή». Πρόσθεσε την υποκρισία της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου, Μπάιντεν, που μόνο με τα λόγια στηρίζει την εξεύρεση λύσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη στη βάση των δύο κρατών. Ανήγγειλε ότι άμεσα η Παλαιστινιακή Αρχή θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, γιατί «κάθε μέρα τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος γίνεται μάρτυρας» από την κλιμακούμενη βία των κατοχικών αρχών και των εποίκων.

Συνεχίζονται οι δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία

Μία ακόμα πυραυλική επίθεση εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά της Συρίας. Τουλάχιστον 5 νεκροί και 15 τραυματίες ήταν ο απολογισμός της ισραηλινής επίθεσης στη Δαμασκό, σύμφωνα με την αντικυβερνητική ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν πάνω από μια κεντρική περιοχή της πρωτεύουσας και η συριακή αεράμυνα αντιμετώπισε «εχθρικούς στόχους στον ουρανό γύρω από τη Δαμασκό», μετέδωσε το συριακό πρακτορείο SANA.
Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει επανειλημμένως επιθέσεις κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Συρία, στη διάρκεια του δωδεκαετούς πολέμου, υποστηρίζοντας ότι στοχεύει φιλοϊρανούς μαχητές.
Επιστολή – καταγγελία κατά του Ισραήλ για τις πολλαπλές αεροπορικές επιθέσεις στη Δαμασκό έστειλε στον ΟΗΕ η Συρία, τονίζοντας ότι το Τελ Αβίβ παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι καταστράφηκαν δεκάδες σπίτια και προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε μια σειρά από κατοικημένες γειτονιές και εκπαιδευτικά κέντρα. Επίσης, στην επιστολή γίνεται αναφορά σε ισχυρό συντονισμό και στενή σχέση μεταξύ των ισραηλινών κατοχικών επιθέσεων και των υπολειμμάτων των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Η σύσκεψη της Άκαμπα

«Η απόφαση για τη συμμετοχή στη σύσκεψη της Άκαμπα, παρά την οδύνη και τις σφαγές που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός, προέρχεται από τη βούληση να τεθεί τέλος στην αιματοχυσία», ανακοίνωσε μέσω του Twitter η Φατάχ, το κόμμα του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ενώ οι υπόλοιπες παλαιστινιακές παρατάξεις καταδίκασαν τη συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής.

Όπως ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της «η συνάντηση με τους σιωνιστές συνιστά διάρρηξη της παλαιστινιακής εθνικής συναίνεσης, περιφρόνηση του αίματος των μαρτύρων, ανοικτή απόπειρα απόκρυψης των εγκλημάτων της κατοχής και πράσινο φως για την διάπραξη και άλλων βιαιοτήτων κατά του λαού μας, της γης μας και των ιερών τόπων».

Εξάλλου λίγες ώρες μετά τη συνάντηση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση ασφαλείας στην Άκαμπα της Ιορδανίας, με τη συμμετοχή της Παλαιστίνης, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) και της Αιγύπτου και διέψευσε την είδηση στον ισραηλινό Τύπο ότι «ως αποτέλεσμα της συνάντησης, το Ισραήλ αποφάσισε να παγώσει την παράνομη κατασκευή νέων οικισμών στη Δυτική Όχθη για 4 μήνες». «Η κατασκευή και η διευθέτηση στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια (η εβραϊκή ονομασία της Δυτικής Όχθης) θα συνεχιστεί σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα χωρίς καμία αλλαγή. Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα πάγωμα».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας, ωστόσο, δημοσίευσε την τελική δήλωση της συνάντησης ασφαλείας στην Άκαμπα, σύμφωνα με την οποία η Παλαιστινιακή Αρχή και η ισραηλινή κυβέρνηση έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι έτοιμες να σταματήσουν τις μονομερείς ενέργειες εντός 3 έως 6 μηνών. Τονίστηκε ότι η διακοπή των μονομερών ενεργειών περιλαμβάνει η ισραηλινή κυβέρνηση να μην συζητήσει την κατασκευή νέων οικισμών για 4 μήνες και να μην εγκρίνει παράνομους οικισμούς για 6 μήνες…

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το