Πάψε με ευχές να ελπίζεις
οι θεοί πως θα λυγίσουν

Πολύ μαυρίσαν οι καιροί. Μαζί και οι ψυχές. Μετά τη δολοφονική απόπειρα, μετά δόλου, ενάντια στον 16χρονο Ρομά Κώστα Φραγκούλη, εξεγείρεσαι. Η ανθρώπινη ζωή δεν αξίζει ούτε 20 ευρώ; Μήπως αξίζει 600 ευρώ που έδωσε ο Κούλης, λίγο μετά τη δολοφονική επίθεση στον 16χρονο στη Θεσσαλονίκη, για «επιβράβευση» στους πραιτωριανούς;

Η παγκόσμια ουρά των απανταχού Τζώρτζ Φλόιντ μακραίνει, με τους άγουρους νεολαίους από την Ελλάδα. Από τους δολοφονημένους νεολαίους στην Παλαιστίνη. Από τα πεθαμένα παιδιά της πείνας στην Αφρική. Από τους παρίες όπου γης, που δολοφονούνται από τους πραιτωριανούς των λεφτάδων.

Σου είπαν ψέμματα πολλά. Για τον παράδεισο που σου επιφυλάσσει ο καπιταλισμός. Πως όλοι σε αυτόν θα είναι ίσοι. Πως η δικαιοσύνη θα εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο για τον πλούσιο και για τον φτωχό. Πως κάθε εργατικός άνθρωπος θα ζει από τη δουλειά του με αξιοπρέπεια. Πως θα σε φροντίζει το καπιταλιστικό τους κράτος στην αρρώστια και στην ανάγκη. Πως τα παιδιά σου, ανεξάρτητα από την τσέπη σου, θα έχουν τη δυνατότητα να μορφωθούν. Και πάνω απ’ όλα πως θα είσαι ελεύθερος.

Ψέματα σήμερα σου λένε ξανά. Σου πίνουν το αίμα με το φορολογικό μπουρί, επιβάλλουν μισθούς πείνας ισχυριζόμενοι πως δεν μπορούν να κάνουν μεγαλύτερες αυξήσεις. Το είπε και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης (με 30.000 ευρώ μισθό το μήνα): «όλοι θα χάσουν αν οι μισθοί αυξηθούν αυτή τη στιγμή…». Παγκόσμιο βλέπεις το κέντρο που παράγει τα καπιταλιστικά «επιχειρήματα». Την ίδια στιγμή, ενώ η φορολογία για σένα είναι 24%, στα αναγκαία αγαθά, μειώνουν τη φορολογία των εφοπλιστών από το 10%, στο 5%. Είχαν «ξεχάσει» να σου πουν πως η φορολογία των εφοπλιστών ήταν στο 10%. Χρόνια ολόκληρα έπαιρναν από το υστέρημά σου και το υστέρημα του πατέρα σου και του παππού σου, για να φτιάξουν νοσοκομεία και σύστημα υγείας. Για να το δώσουν σήμερα στους ιδιώτες. Αυτό που έγινε με δικά σου λεφτά, χωρίς να σε ρωτήσουν αν συμφωνείς. Σελίδες επί σελίδων θα χρειαζόντουσαν για να γραφτούν αυτά, που με ψέματα σου άρπαξαν.

Κι αύριο ψέματα ξανά θα σου πουν. Πως το «Κοριτσάκι με τα Σπίρτα» (του Άντερσεν) είχε μπαμπά μέθυσο, που κανονικά θα έπρεπε να πάει φυλακή για πλημμελή επιτήρηση τέκνου. Πως οι Ρομά δεν πάνε σχολείο για να ενταχθούν στην κοινωνία, ενώ παίρνουν επίδομα για να πάνε!!! Και ότι ο πραιτωριανός που πυροβόλησε, έχοντας κάνει έξι χρόνια στο δημοτικό, έξι χρόνια στο Γυμνάσιο, «έμαθε», ενταγμένος στην κοινωνία τους, πως η ζωή κοστίζει 20 ευρώ. Πως τα Χριστούγεννα της «φιλανθρωπίας και της αγάπης» θα εξαρτηθούν από το καλάθι των Χριστουγέννων, οι εκπτώσεις του οποίου -πάντα στα πλαίσια της ελεημοσύνης των πλουσίων- θα κρατήσει μόνο για 20 μέρες. Καλάθι για τις τιμές στο ρεύμα, το πετρέλαιο και το αέριο, ούτε κουβέντα να γίνεται. Μετά τις γιορτές, πίσω στην κανονικότητα.

Καιρός να δεις. Πως η δικαιοσύνη στέλνει στη φυλακή τους φτωχοδιάβολους και όχι τους λεφτάδες. Ακόμα και για τον 16χρονο Ρομά που χαροπαλεύει, έχει παραγγείλει κατηγορία, «απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση», καθώς ….θα εμβόλιζε τους φρουρούς της τάξης. Και αυτοί κατάφεραν με όλη την επιδεξιότητά τους να εμβολίσει …τη σφαίρα, που του φύτεψαν στο κεφάλι. Να δεις πως η εργατικότητα δεν φέρνει φαγητό στο σπίτι και χρειάζεσαι δυο και τρεις… εργατικότητες για να φάνε τα παιδιά. Να δεις πως κάθε σου διαμαρτυρία πνίγεται στα δακρυγόνα, σε δόξα της …ελευθερίας. Καιρός να δεις πως αυτό το σύστημα δεν παίρνει διορθώσεις. Είναι καιρό τώρα σάπιο. Θέλει ανατροπή. Και αυτό εξαρτάται και από εσένα.

***

Η στήλη στέλνει, όπως πάντα, τις ευχές της στους αναγνώστες του Λαϊκού Δρόμου. Για καλή, αγωνιστική χρονιά.


Τάνια
Ζωγράφου

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το