Πύκνωση των κινητοποιήσεων εργαζομένων ενάντια σε κυβερνητικά και εργοδοτικά μέτρα σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες, που δείχνει πως το εργασιακό καθεστώς που επιβάλλει η κυβέρνηση συναντά αντιστάσεις. Εκτός από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στο δημόσιο για το επίδομα βαριών και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις και πορείες οργάνωσαν μια σειρά χώροι εργασίας:
Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ, πραγματοποίησαν απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υποδομών στις 25/6 ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης που στόχο έχει να παραδώσει τη διαχείριση λειτουργίας και συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) σε ιδιωτικό όμιλο μέσω ΣΔΙΤ. Υπενθυμίζουμε ότι το ΕΥΣ εκτείνεται σε τέσσερις νομούς (Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής) και περιλαμβάνει τα φράγματα του Μόρνου, του Εύηνου και το κανάλι με το οποίο το νερό έρχεται στην Αθήνα, τη λίμνη Υλίκη, αντλιοστάσια κ.λπ. Η ιδιωτικοποίηση θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις στην τιμή του νερού.
Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο και οι απολυμένοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πραγματοποίησαν στις 25/6 συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο στάσης εργασίας, με αιτήματα την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, την υπογραφή ΣΣΕ, την πάλη ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το καλοκαίρι του 2019 έχει απολύσει πάνω από 120 εργαζόμενους, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στους μαθητές που τελειώνουν τη Σχολή Σιδηροδρομικών στο τέλος του μήνα.
Οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, μετά από κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) πραγματοποίησαν προειδοποιητική πανελλαδική στάση εργασίας στις 30/6 και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης ήταν η ανάκληση απολύσεων εργαζομένων, οι άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΦΚΑ και η μονιμοποίηση εργαζομένων που εργάζονται με σχέση ιδιωτικού δικαίου, το σταμάτημα του κλεισίματος και των υποκαταστημάτων των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων
Οι 850 πρώην εργαζόμενοι στην εταιρεία «Χ. Κ. Τεγόπουλος» («Ελευθεροτυπία») και οι 200 πρώην εργαζόμενοι στο πρακτορείο «Ευρώπη» πραγματοποίησαν στις 25/6 διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας με αίτημα να εισπράξουν οφειλόμενες αποδοχές και αποζημιώσεις. Θυμίζουμε ότι οι απολυμένοι από την «Ελευθεροτυπία» περιμένουν ήδη 10 χρόνια, για να τους καταβληθούν οι οφειλές. Ενώ αντίστοιχα, οι πρώην εργαζόμενοι στην «Ευρώπη», μετά το «λουκέτο» στο πρακτορείο και τη μεταφορά του έργου του στο πρακτορείο «Άργος», παραμένουν εδώ και 3 χρόνια χωρίς να έχουν λάβει αποζημιώσεις και χωρίς να υλοποιούνται οι δικαστικές αποφάσεις για να πιάσουν δουλειά στην «Άργος». Η κινητοποίηση οργανώθηκε από το Συνδικάτο Τύπου – Χάρτου και την Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.
Το Σωματείο Εργαζομένων «ΝΗΡΕΥΣ ΑΕ» Ιχθυοκαλλιέργειες Ν. Αιτωλοακαρνανίας «ΙΧΘΥΣ» πραγματοποίησε την 1/7 24ωρη προειδοποιητική απεργία και συγκέντρωση στο συσκευαστήριο της επιχείρησης στη θέση «Τσαπουρνιά» ενάντια σε απειλούμενες απολύσεις. Το Σωματείο Εργαζομένων Ομίλου Νηρέας Ιχθυοκαλλιέργειες Νομού Ευβοίας προκήρυξε, επίσης, την 1/7, 3ωρη στάση εργασίας σε όλες τις μονάδες στην Εύβοια, ενάντια στις απολύσεις.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΛΤΑ (ΠΣΣ ΕΛΤΑ) πραγματοποίησε στις 25/6 συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης της εταιρείας στην Αθήνα, ενάντια στην απόφαση για μείωση της αποζημίωσης των εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται.Σε ανακοίνωσή του ο ΠΣΣ ΕΛΤΑ τονίζει πως η διοίκηση «δεν αποδίδει ως οφείλει, βάσει της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ολόκληρη την αποζημίωση», καθώς εν μέσω καραντίνας έλαβε απόφαση «που προβλέπει μείωση στο μισό της αποζημίωσης των συναδέλφων που συνταξιοδοτούνται και μάλιστα αναδρομικά από την 1/1/2019». Ενώ καταγγέλλει ότι η διοίκηση των ΕΛΤΑ έχει δηλώσει στην Εφορία ότι έχει καταβάλει ολόκληρο το ποσό της αποζημίωσης…

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το