Για κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι εργαζόμενοι του ΟΛΘ, με τον Σύλλογο Εκτελωνιστών – Τελωνειακών Αντιπροσώπων Θεσσαλονίκης να κάνει λόγο για «απαξίωση του λιμανιού», εν όψει και της ΔΕΘ.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), αρχής γενομένης από σήμερα.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή τους σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι εργαζόμενοι του ΟΛΘ κάνουν γνωστό ότι θα απέχουν από την εργασία τους τα Σαββατοκύριακα και δεν θα κάνουν υπερωρίες.

Δύο μήνες τώρα σοβεί η σύγκρουση ανάμεσα στα σωματεία εργαζομένων και τον πρόεδρο της ΟΛΘ Α.Ε., Σωτήρη Θεοφάνη, με αφορμή την απόλυση μιας εργαζομένης –που είχε προσληφθεί από τη νέα διοίκηση– αλλά και το αίτημα να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις εργασίας περίπου 100 νέων εργαζομένων στον Οργανισμό.

Τα σωματεία εργαζομένων στο λιμάνι, αλλά και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) στην ανακοίνωση με την οποία εξαγγέλλουν τις κινητοποιήσεις θεωρούν «αυταρχική πράξη, καταχρηστική και άκυρη» την απόλυση της συναδέλφου τους από τον κ. Θεοφάνη, τονίζοντας ότι «η πράξη αυτή συνοδεύτηκε από εκφοβιστικό λόγο, απρεπή συμπεριφορά και προσβολή της προσωπικότητας της εργαζομένης».

Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον ότι «το ΣΕΠΕ, στο οποίο προσέφυγε η εργαζόμενη, σε Α΄& Β΄ βαθμό, συνέστησε και κάλεσε την ΟΛΘ Α.Ε. να αποκαταστήσει άμεσα την εργασιακή σχέση με τη προσφεύγουσα, όπως επίσης της συνέστησε να ασκεί το διευθυντικό δικαίωμα με καλή πίστη και να εξαντλεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας του Οργανισμού».

Τα νέα αυτά μάλλον δεν άρεσαν καθόλου στη διοίκηση του λιμανιού, καθώς φαίνεται ότι έγινε απόπειρα να αναμειχθεί με κάποιον τρόπο το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να ακυρώσει τα πορίσματα.

Πάντως, η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη, προτίμησε να «στρίψει» διά της… νομοθεσίας, καθώς, όπως οι εργαζόμενοι αναφέρουν, το απαντητικό έγγραφό της «περιέχει καθαρά εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα πληροφορίες για την αντιμετώπιση πρόωρης καταγγελίας σύμβασης ορισμένου χρόνου», ωστόσο «ούτε ακυρώνει ούτε αντικαθιστά τα πορίσματα των αρμοδίων υπηρεσιών του ΣΕΠΕ, τα οποία και είναι ισχυρά και τα μόνα που παράγουν αποτέλεσμα».

Για τους εργαζομένους είναι επίσης καθαρό ότι το υπουργείο θεωρεί ότι «οι αθρόες και καταχρηστικά ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ανανεώνονται συνεχώς την επόμενη μέρα της λήξης τους), με αντικείμενο τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης, είναι καταχρηστικές σχεδόν στο σύνολό τους, όπως από τον Ιανουάριο έχουμε καταγγείλει, και ότι θα πρέπει άμεσα να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου».

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η γενική γραμματέας της ΟΜΥΛΕ και πρόεδρος του σωματείου Διοικητικών Υπαλλήλων ΟΛΘ, Φανή Γουργούρη, αναφέρει ότι η απόλυση της συναδέλφου της ήταν το «τελευταίο κρούσμα της αυταρχικής και αυθαίρετης συμπεριφοράς του προέδρου», αφού «καταστρατηγεί τους κανόνες δικαίου», ενώ η εικόνα ολοκληρώνεται «με το μοντέλο των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που χρησιμοποιεί κατά κόρον η επιχείρηση και την “προσπάθεια” για υπουργική παρέμβαση για την ακύρωση των πράξεων του ΣΕΠΕ».

Η κ. Γουργούρη επαναλαμβάνει και τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι θα υπερασπιστούμε έως εσχάτων τις θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις, κόντρα στην προσπάθεια επιβολής μοντέλων αυθαιρεσίας και επισφάλειας».

«Δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση εργασιακού μεσαίωνα», τονίζει η ΟΜΥΛΕ, ενώ χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει ήδη δημιουργηθεί στην πόλη ήταν και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Συλλόγου Εκτελωνιστών, Θεοδόση Μπίτση (grtimes.gr 29/08/19), ο οποίος στην τελευταία έκτακτη συνέλευση των μετόχων αφενός μεν καταδίκασε τις «ακραίες ενέργειες», αφετέρου δε δήλωσε την αντίθεσή του στον «εργασιακό Ζάλογγο που συμπαρασύρει και άλλους εργαζομένους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το