Το προηγούμενο διάστημα ανακοινώθηκε το νέο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές, εισάγοντας νέους περιορισμούς και «προδιαγραφές» για μικροεμπόρους και μικροπαραγωγούς, πάντα με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό και το χτύπημα της φοροδιαφυγής, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες τους. Πραγματοποιήθηκε πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση σε 40 δήμους της χώρας, σύμφωνα με τον Παντελή Μόσχο, πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών και ακολούθησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Κρήτη και άλλες πόλεις. Πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης και σε πολλές λαϊκές οι πάγκοι στήθηκαν κανονικά, αλλά αρκετοί παραγωγοί μοίραζαν δωρεάν προϊόντα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Όπως αναφέρει η Πανελλαδική Ομοσπονδία τους, οι διαμαρτυρίες εστιάζουν στη δυνατότητα που δίνεται σε εταιρείες να μπουν στις λαϊκές και να προκηρύσσουν τις άδειες των παραγωγών, στο ότι δεν θα αναθεωρείται η άδεια των παραγωγών εάν δεν πουλήσουν το 70% της δηλωθείσας ποσότητας στο ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ και στη δυνατότητα που δίνει σε μεγάλους παραγωγούς να γίνουν έμποροι. Λένε πως τα νέα κριτήρια για τη διεκδίκηση πάγκου είναι εξωφρενικά, ενώ μπαίνουν παράλογες απαιτήσεις για τη διάθεση των προϊόντων τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Ο θεσμός που υπηρετεί εδώ και 92 χρόνια τους Ελληνες καταναλωτές κινδυνεύει να αλλοιωθεί και να μετατραπεί σε υπαίθριο σούπερ μάρκετ… με αγροτικά προϊόντα σε λίγα χρόνια, και όχι ελληνικά. Διαθέτουμε από τα καλύτερα αγροτικά προϊόντα σε όλη την Ευρώπη, δεν θέλουμε λαϊκές αγορές “ευρωπαϊκές” -θέλουμε οι λαϊκές να εκσυγχρονιστούν και να υπάρξει ισονομία, δικαιοσύνη και έλεγχοι για όλους».

Η μαζική αντίθεση στην αρχική «έκδοση» του νομοσχεδίου θορύβησε την κυβέρνηση η οποία επανήλθε με δεύτερο προσχέδιο, το οποίο όμως έχει «παγώσει» και δεν έχει μπει σε διαβούλευση, ενώ φαίνεται ότι δεν αλλάζει τον προσανατολισμό του πρώτου. Η Ομοσπονδία Παραγωγών Πωλητών Μακεδονίας Θεσσαλίας & Θράκης τόνισε ότι «δυστυχώς η αδιαλλαξία της κυβέρνησης δεν αφήνει άλλα περιθώρια. Οι αποφάσεις είχαν παρθεί από νωρίς. Απλά ήθελαν να δείξουν, ότι έχουν καλή διάθεση να συζητήσουν».
Ο λαός φταίει πάλι, που δεν καταλαβαίνει, αφού σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμοδίων, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Έρχεται η νέα «ατραξιόν για τους πολίτες», μετά από «εξαντλητικό διάλογο» που «όσοι σήμερα αντιδρούν, οι λίγοι, αντιδρούν χωρίς λόγο», αφού «Η Νέα Δημοκρατία ως η γνήσια λαϊκή παράταξη του τόπου δεν μπορεί παρά να εκπροσωπεί αυτούς τους ανθρώπους και να προστατεύει τα συμφέροντά τους», όπως δήλωσαν οι κ.κ. Σταμπουλίδης και Γεωργιάδης, Γ. Γ. Εμπορίου & Καταναλωτή και υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αντίστοιχα!

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το