Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 1 Σεπτέμβρη, στα γραφεία του ΕΛΓΑ της Βέροιας. Συμμετείχαν οι: Αγροτικός  Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας, ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας, ο Αγροτικός Σύλλογος Σκύδρας, ο Αγροτικός Σύλλογος Ν. Πέλλας «Η Ενότητα», ο Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης «Η Ομόνοια», ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου Φλώρινας και η  Επιτροπή Αγώνα Αγροκτηνοτρόφων Αλεξάνδρειας.

Σε υπόμνημα που κατέθεσαν στην προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Βέροιας οι αγροκτηνοτρόφοι απαίτησαν:

— Να προχωρήσει άμεσα από τον ΕΛΓΑ η αναγγελία ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί από τις άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό. Να πληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες των αποζημιώσεων των τελευταίων χρόνων – είναι ζήτημα επιβίωσης.

— Να γίνει συμψηφισμός των ανωτέρω αποζημιώσεων με τα ασφάλιστρα, λόγω αδυναμίας πληρωμής τους από τους περισσότερους αγρότες – κτηνοτρόφους. Να παγώσουν τα χρέη αγροτών και κτηνοτρόφων προς εφορία – ΕΦΚΑ-τράπεζες κ.λπ. λόγω των καταστροφών και της πανδημίας.

— Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να παγιωθεί ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας του και να αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά της παραγωγής και του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου από όλες τις αιτίες καταστροφής του. Στελέχωση του οργανισμού με όλο το απαραίτητο επιστημονικό δυναμικό.

— Στήριξη των παραγωγών λαϊκών αγορών (οπωροκηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων) και των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το