Εξαιτίας της νατοϊκής άσκησης «Αριάδνη» που οργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό με τη συμμετοχή Ναρκοθηρικών, Ναρκαλιευτικών, τορπιλάκατων και διοικητικής μέριμνας, συνολικά 8 Νατοϊκά πλοία παραμένουν στο λιμάνι της Πάτρας τις τελευταίες ημέρες. Ανάμεσά τους βρίσκεται κι ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο. Φυσικά, η συγκεκριμένη εικόνα προκαλεί μεν εντύπωση με βάση την επιθετική και προκλητική στάση της γειτονικής χώρας το τελευταίο χρονικό διάστημα, από την άλλη ακόμα και αυτό το γεγονός από μόνο του δείχνει τον ρόλο του ΝΑΤΟ και την εθνική υποτέλεια της κυβέρνησης σε αυτό τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό, στο πλαίσιο του οποίου τα τουρκικά πολεμικά πλοία μπορούν να κινούνται, να δρουν και να ελλιμενίζονται ανενόχλητα.

Η αλήθεια είναι πως μπροστά στο φόβο μαζικών κινητοποιήσεων η άσκηση γίνεται χωρίς μεγάλη προβολή στα ΜΜΕ, σε «χαμηλούς τόνους» και με συγκεχυμένες πληροφορίες. Την Δευτέρα, 17/10/2022, οργανώθηκε μία αντιμπεριαλιστική κινητοποίηση από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και τον φοιτητικό σύλλογο Βιολογίας. Το έκτακτο της κατάστασης περιόρισε την δυνατότητα ευρύτερης συμμετοχής.

Δύο είναι τα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να κρατήσει κανείς:

Πρώτον, παρά τα φανφαρονικά δημοσιεύματα στις φιλικές προς το ΚΚΕ ιστοσελίδες και τις ακτιβιστικές ενέργειες με την ανάρτηση γιγαντοπανό, στην πραγματικότητα οι κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από την Επιτροπή Ειρήνης και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας είχαν περιορισμένη μαζικότητα. Ο λόγος είναι ότι αφενός την επόμενη ημέρα έχει προαναγγελθεί άλλη κινητοποίηση, αφετέρου οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην Πάτρα δρουν με ένα σεχταριστικό τρόπο που απομαζικοποιεί τους αγώνες. Την ημέρα της κινητοποίησης είχαν οργανώσει ξεχωριστή συγκέντρωση. Όταν μάλιστα η πορεία του φοιτητικού συλλόγου Βιολογίας και των αριστερών οργανώσεων προσέγγισε το δικό τους χώρο συγκέντρωσης, συνάντησε την εχθρική αντιμετώπιση από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και γνωστό γραφικό στέλεχος του ΕΚ με παρελθόν απειλών και τραμπουκισμών σε κινητοποιήσεις. Εμείς σαν Μ-Λ ΚΚΕ καλούμε τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο της πόλης μας να καταδικάσει αυτές τις πρακτικές.

Δεύτερον, ο χώρος της αναρχίας για μία φορά ακόμα επιδόθηκε σε θρασύδειλες και προβοκατόρικες ενέργειες περιορισμένου χαρακτήρα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το