Στην απόλυση 25 καθαριστών / καθαριστριών που εργάζονται στο μετρό προχωρούν η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), την ώρα που η πανδημία είναι σε πλήρη εξέλιξη. Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για εργαζόμενες που έχουν πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες και οι οποίες φροντίζουν για την υγιεινή και την καθαριότητα συρμών και εγκαταστάσεων.

Σημειώνουν δε ότι στόχος της ΣΤΑΣΥ είναι να αναθέσει την καθαριότητα σε εργολάβους, που θα στοιχίζουν τα διπλάσια ενώ ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι η πρακτική των εργολάβων είναι τα «κλεμμένα ένσημα, τα κλεμμένα μεροκάματα, δώρα και επιδόματα» για τους εργαζομένους και οι χειρότερες υπηρεσίας για τους πολίτες.

Οι εργαζόμενες το πρωί της Τρίτη πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τον σταθμό του μετρό του Συντάγματος, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για το θέμα. Ζητούν να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στην καθαριότητα της ΣΤΑΣΥ, να εξασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Η ανακοίνωση του ΣΕΛΜΑ

Όχι στις απολύσεις των καθαριστών/ριών της ΣΤΑΣΥ

Η κυβέρνηση και η διοίκηση των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ), προχωράνε στην απόλυση 25 καθαριστριών που η πλειοψηφία τους ανήκουν σε πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, που μέσα στην περίοδο της πανδημίας φροντίζουν για την υγιεινή των συρμών και των εγκαταστυάσεων. Και αντί η διοίκηση για τις μονιμοποιήσει ή να ανανεώσει τη σύμβασή τους, τις απολύει πετώντας τες στην ανεργία.

Αυτό δεν γίνεται για λόγους οικονομίας. Η ΣΤΑΣΥ σχεδιάζει να αναθέσει την καθαριότητα σε εργολάβους, οι οποίοι θα κοστίζουν τα διπλάσια χρήματα στην εταιρία από ό,τι οι 25 καθαρίστριες, χρήματα που βγαίνουν από την τσέπη του ελληνικού λαού.

Η εμπειρία όλων των τελευταίων χρόνων μας έχει δείξει ότι εργολάβοι σημαίνει κλεμμένα ένσημα, κλεμμένα μεροκάματα, κλεμμένα δώρα και επιδόματα για τους εργαζομένους και χειρότερες υπηρεσίες για τους πολίτες.

Πρόκειται για προσπάθεια της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ και της κυβέρνησης συνολικότερα να ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα μια που την ίδια περίοδο απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους στην καθαριότητα δημόσιων υπηρεσιών για να φέρουν εργολάβους.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος/η στην καθαριότητα της ΣΤΑΣΥ.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Όχι στους εργολάβους, όχι στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών

Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ)

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το