Μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ οι αποφάσεις για τον διορισμό συνολικά 11.507 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης, με την απόφαση να τους καλεί έως την Τρίτη 17 Αυγούστου να παρουσιαστούν στους προϊσταμένους των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας.

Η χαρά του διορισμού ξεθωριάζει καθώς η παραπάνω απόφαση, που μοιάζει με καψόνι, απαιτεί εν μέσω πανδημίας και οικονομικής δυσπραγίας και με τη μισή χώρα να καίγεται να μεταβούν εντός 5 ημερών πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους για να διεκπεραιώσουν μια ολιγόλεπτη, τυπική διαδικασία.

«Είναι απίστευτο πώς το υπουργείο ταλαιπωρεί όλον αυτόν τον κόσμο με διά ζώσης ορκωμοσία και δεν του δίνει την επιλογή για διαδικτυακή ορκωμοσία, καθώς και αποστολή όλων των δικαιολογητικών ηλεκτρονικά. Γίνονται άσκοπα έξοδα, τα οποία ούτε το ταμείο ανεργίας καλά-καλά δεν μας καλύπτει ώστε να κάνουμε αυτή την άσκοπη μετακίνηση. Ειδικά αυτή την περίοδο που οι τιμές είναι υπερβολικές και τα κρούσματα ανεβαίνουν συνεχώς…» μας λέει νεοδιόριστη εκπαιδευτικός στη Β’ Κυκλάδων.

Το αίτημα των εκπαιδευτικών είναι καθ’ όλα δίκαιο, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα τη δεδομένη στιγμή με τα πύρινα μέτωπα και τις καταστροφές που υπέστησαν πολλές περιοχές, με αντικειμενικά δύσκολη πρόσβαση σε πολλά σημεία όπως τα νησιά λόγω της θερινής περιόδου (εισιτήρια, διαμονή κ.ά.) αλλά και λόγω της νέας έξαρσης κρουσμάτων του κορονοϊού, υπαγορεύουν οι διαδικασίες να γίνουν εξ αποστάσεως.

«Η διαδικασία ορκωμοσίας συνέπεσε με μια δύσκολη συγκυρία από πλευράς τόσο της περιόδου του Δεκαπενταύγουστου όσο και λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά τόπους για την πανδημία. Οι νεοδιοριζόμενοι θα υποστούμε μια ταλαιπωρία ακόμη, την τελευταία αυτή τη φορά. Αλλωστε, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε υπάρξει περιφερόμενοι αναπληρωτές για πολλά χρόνια σε ανάλογες καταστάσεις» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο τέως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας (ΠΕΑΔ) και επί 18 χρόνια αναπληρωτής εκπαιδευτικός Θεόδωρος Διαμάντης, ο οποίος θα κάνει ταξίδι-αστραπή από την Αθήνα στην Κεφαλονιά, όπου και διορίζεται, προκειμένου να αναλάβει υπηρεσία και να επιστρέψει αυθημερόν.

Την άμεση διευκόλυνση όλων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών ζητά η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) με επιστολή της στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Ζητά να τους δοθεί η δυνατότητα να παρουσιαστούν στα σχολεία πρώτης τοποθέτησης την 1η Σεπτεμβρίου και να προσκομίσουν διά ζώσης οποιοδήποτε έγγραφο ή αίτηση χρειαστεί. Το ίδιο ζητά και για την πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των ημερών. «Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να γίνουν ενέργειες στήριξης (μετακινήσεις, διαμονή κ.λπ.) των συναδέλφων που θα εγκατασταθούν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας» τονίζει επιπλέον η ΔΟΕ. Το αίτημα για εξ αποστάσεως ολοκλήρωση των διαδικασιών στηρίζουν και πολλοί σύλλογοι εκπαιδευτικών.

Το υπουργείο, από την πλευρά του, σε διευκρινιστικές οδηγίες που απέστειλε στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης τόνιζε ότι «η φυσική παρουσία των εκπαιδευτικών είναι απαραίτητη για την ανάληψη υπηρεσίας» και ότι από την παραπάνω υποχρέωση εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν σοβαρούς λόγους υγείας, λόγω εγκυμοσύνης είτε επειδή νοσούν με κορονοϊό.

Οι έντονες αντιδράσεις που καταγράφηκαν ανάγκασαν τελικά το υπουργείο να υπαναχωρήσει -χωρίς ωστόσο να αλλάζει κάτι δραματικά, αφού και πάλι το χρονικό πλαίσιο είναι ασφυκτικό δεδομένων των συνθηκών- ανακοινώνοντας ότι προβλέπεται εξαήμερη παράταση της προθεσμίας ορκωμοσίας και ανάληψης υπηρεσίας για όλους τους νεοδιοριζόμενους μέχρι και τη Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021, ενώ για τους πυρόπληκτους νεοδιοριζόμενους ισχύει η δυνατότητα ορκωμοσίας μέχρι και την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021.

Βεβαίως, το άγχος και η αγωνία κορυφώνονται, καθώς σύμφωνα με τον νόμο 3528/2007 (ΦΕΚ 26/Α/9-2-2007), αρ. 20, παρ. 1, προβλέπεται ότι: «Η πράξη διορισμού ανακαλείται υποχρεωτικά, εάν ο διοριζόμενος δεν αποδέχτηκε τον διορισμό ρητώς ή σιωπηρώς ή δεν εκπλήρωσε άλλες νόμιμες πρόσθετες υποχρεώσεις πριν από την ανάληψη υπηρεσίας». Σε συνδυασμό δε με την τροποποιητική ρύθμιση (άρθρο 58, ν.4653/2020 {Α’ 12}) σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση που δεν αναλάβουν υπηρεσία αποκλείονται από τη διαδικασία διορισμών για τουλάχιστον τρία χρόνια, οι νεοδιοριζόμενοι επιδίδονται σε έναν άνισο και περιττό αγώνα με τον χρόνο.

«Πρέπει να βρούμε εισιτήρια και να πληρώσουμε ξενοδοχεία για μία υπογραφή»

Της Αριάδνης Τακουρίδου*

Το βράδυ της Τρίτης 10/8 ανακοινώνεται το ΦΕΚ με τα ονόματα των διορισθέντων. Αυτό σημαίνει ότι οι 11.700 εκπαιδευτικοί έχουν στη διάθεσή τους μόλις πέντε εργάσιμες μέρες να παρουσιαστούν στις κατά τόπους διευθύνσεις, για να αναλάβουν υπηρεσία. Φυσικά κανένας από το υπουργείο δεν αναλογίστηκε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βρούμε εισιτήρια και διαμονή εν μέσω κορύφωσης της τουριστικής περιόδου. Τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, το ίδιο και όσα εναπομείναντα καταλύματα υπάρχουν και αρκετοί πλέον δεν βρίσκουν διαθέσιμες θέσεις για να μετακινηθούν. Τη στιγμή που οι φωτιές δεν έχουν προλάβει να σβήσουν σε όλη την Ελλάδα και τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά καλούμαστε να μετακινηθούμε άρον άρον.

Την επόμενη φορά που η κυβέρνηση και το υπουργείο θα πανηγυρίσει για ψηφιακό άλμα να αναλογιστεί ότι υποχρεώνει 11.700 εκπαιδευτικούς να μετακινηθούν για μια υπογραφή και να πληρώνουν ξενοδοχεία απ’ την τρύπια τσέπη τους μέχρι να βγει -άγνωστο πότε- η οριστική τοποθέτησή τους. Βέβαια, όταν πρόκειται να κλείσουν σχολεία και να εφαρμόσουν τηλεκπαίδευση, θυμούνται την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση. Κάνουν άλματα ψηφιακά όταν χρειάζεται να εξοικονομήσουν χρήματα εις βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών.

Ούτε για τα αυτονόητα δεν υπάρχει τρόπος! Ολα μας τα στοιχεία και έγγραφα είναι καταχωρημένα στο σύστημα ΟΠΣΥΔ [Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης], μέσω του οποίου κάνουμε δηλώσεις περιοχών. Στα τηλέφωνα απαντάνε ειρωνικά «Μην κάνετε έτσι, μόνιμος διορισμός είναι, τι μιζέρια είναι αυτή;». Μιζέρια είναι να αποδέχεσαι τα ψίχουλα που σου πετάνε και να λες και ευχαριστώ. Τι να κάνουμε που δεν μετακινούμαστε με ιδιωτικά ελικόπτερα όπως οι υπουργοί! Ολοι και όλες έχουμε υποστεί αντίστοιχη μεταχείριση όλα τα χρόνια της αναπλήρωσης. Σε τρεις μέρες διακτινιζόμασταν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη με τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζαμε στη διαμονή και τις εικόνες εκπαιδευτικών να κοιμούνται σε σκηνές να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Αυτή η συνθήκη είναι κάτι περισσότερο από ένα κακό καψόνι στο στρατό. Φυσικά γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε τα «καλά» παιδιά και φέρουμε παράδοση στην αντίσταση στις πολιτικές εξόντωσης του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου. Ο Σεπτέμβρης μέλλεται θερμός… και δεν θα είναι από την κλιματική αλλαγή που τόσο συχνά την επικαλούνται τελευταία.

*δασκάλας ΠΕ70, νεοδιοριζόμενης στη Σάμο

Επιμέλεια: Χρήστος Κάτσικας – Διαλεκτή Αγγελή – efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το