Η κατεχόμενη Δυτική Όχθη γνωρίζει την πιο αιματηρή περίοδο εδώ και χρόνια, την ώρα που στο Ισραήλ ετοιμάζεται να σχηματιστεί η πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας με πρωθυπουργό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος μαζί με τους ακροδεξιούς συμμάχους του κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Κνεσέτ έπειτα από την πέμπτη εκλογική αναμέτρηση σε τέσσερα χρόνια.

Από την άνοιξη, ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει περισσότερες από 2.000 επιδρομές στη Δυτική Όχθη, κυρίως στη Τζενίν και τη Ναμπλούς. Από τα τέλη Μαρτίου περισσότεροι από 120 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων μαχητών και αμάχων, μεταξύ των οποίων η δημοσιογράφος του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Άκλεχ, που κάλυπτε μια ισραηλινή επιχείρηση στην Τζενίν, ο υψηλότερος απολογισμός τα τελευταία επτά χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Από την αρχή του Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 29 Παλαιστίνιοι και δύο Ισραηλινοί στρατιώτες, σύμφωνα με απολογισμό του AFP.

Προηγήθηκαν θανατηφόρες αντιισραηλινές επιθέσεις που σημειώθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στις οποίες 19 άνθρωποι -στην πλειονότητά τους Ισραηλινοί άμαχοι στο εσωτερικό του Ισραήλ- έχουν σκοτωθεί, κυρίως σε επιθέσεις Παλαιστινίων. Τρεις Άραβες Ισραηλινοί επιτιθέμενοι έχουν σκοτωθεί επίσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες η νεοσύστατη οργάνωση το «Άντρο του Λιονταριού» εξαπολύει αντιισραηλινές επιθέσεις με ορμητήριο τη Ναμπλούς. Η ομάδα αυτή υιοθέτησε το όνομα Αρίν αλ Ούσουντ («Άντρο του λιονταριού» στα αραβικά), προς τιμή του Ιμπραήμ αλ Ναμπλούσι, νεαρού μαχητή γνωστού με το προσωνύμιο «Το λιοντάρι της Ναμπλούς», ο οποίος σκοτώθηκε στις αρχές Αυγούστου από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ανέλαβε την ευθύνη για θανατηφόρα επίθεση εναντίον ισραηλινού στρατιώτη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Αντιδρώντας, ο ισραηλινός στρατός έσφιξε κι άλλο τον κλοιό στη Ναμπλούς, ελέγχοντας πλέον όλους όσοι βγαίνουν από την πόλη κι επιτηρώντας τη μόνιμα από αέρος με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs).

Στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον 49 Παλαιστίνιοι, μαχητές αλλά και άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχασαν τη ζωή τους από την 5η ως την 7η Αυγούστου από τον ισραηλινό στρατό. Η Λωρίδα της Γάζας είναι θύλακας που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007 και παραμένει διαχωρισμένος, γεωγραφικά και πολιτικά, από τη Δυτική Όχθη.

Στις 13 Οκτωβρίου στην Αλγερία 14 παλαιστινιακές οργανώσεις – ανάμεσά τους οι αντίπαλες Χαμάς και Φατάχ- υπέγραψαν συμφωνία συμφιλίωσης έπειτα από διαφωνίες 15 ετών. Το κείμενο, που ονομάστηκε «Διακήρυξη του Αλγερίου», υπέγραψαν οι επικεφαλής των αποστολών τους και βάσει αυτού θα πραγματοποιηθούν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη. Τα τελευταία χρόνια η Φατάχ και η Χαμάς έχουν υπογράψει πολλές συμφωνίες οι οποίες προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, τη διενέργεια εκλογών και τη δημιουργία κυβέρνησης ενότητας, όμως καμία τους δεν εφαρμόστηκε.

Στις 19 Οκτωβρίου η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποκατέστησε τις σχέσεις της με τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ, περισσότερα από δέκα χρόνια αφού διέκοψε τους δεσμούς του με την κυβέρνηση της Δαμασκού όταν ξεκίνησε η εξέγερση στη Συρία. Η αποκατάσταση επετεύχθη ύστερα από πολυάριθμες συναντήσεις με υψηλόβαθμους Σύρους αξιωματούχους με τη μεσολάβηση του Ιράν και της λιβανικής Χεζμπολάχ

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το