Ένας από τους τέσσερις «πυλώνες» του φαραωνικού «Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας», αφορά στη λεγόμενη «Πράσινη Μετάβαση», που κοστολογείται στα 6,2 δις €. Κυρίως πρόκειται για τη διασύνδεση Κρήτης και Κυκλάδων με το δίκτυο των ΑΠΕ (κυρίως ανεμογεννήτριες), που «…θα συμβάλλει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, τη μεταρρύθμιση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, την ηλεκτροκίνηση (και στις δημόσιες μεταφορές), τη βιοποικιλότητα, το φυσικό περιβάλλον και την προστασία από φυσικές καταστροφές…».

Με δεδομένο ότι οι ανεμογεννήτριες, τοποθετούνται κατά κανόνα σε ημιορεινές ή ορεινές περιοχές κυρίως των νησιών, οι οποίες προσφέρονται παραδοσιακά για την κτηνοτροφία και κάποιες γεωργικές καλλιέργειες (μηλιές, καρυδιές, όσπρια, τριφύλλια, αρωματικά, κ.α.), θα πρέπει το μεγαλύτερο μέρος των γεωργοκτηνοτρόφων να φύγει από τη μέση, για το συμφέρον μιας χούφτας ενεργειακών μονοπωλίων και των ντόπιων εργολάβων τους. Έτσι με πρόσχημα το νόμο «περί αναδασώσεων» και με φύλλο συκής του Δασικούς Χάρτες, δίνεται η ευκαιρία στο αστικό κράτος και στο πλαίσιο της «Πράσινης Συμφωνίας» της Ε.Ε., με την πλήρη αποδοχή όλων των ευρωπαιόδουλων αστικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜΕΡΑ25, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ), να εξοβελιστούν –με τη διαδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων- χιλιάδες φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι και καλλιεργητές που ασχολούνται πάππου προς πάππου με τις παραδοσιακές μονάδες τους, βόσκοντας κοπάδια ή καλλιεργώντας χωράφια.  Παράλληλα, μέσω των Δασικών Χαρτών, πρώτα απαλλοτριώνουν μπαϊρια, βοσκοτόπους, χειμαδιά, καλλιεργούμενες εκτάσεις, κ.α., στη συνέχεια δήθεν τα αναδασώνουν και μετά με κατ’ εξαίρεση άρθρα του νόμου «Περί αναδασώσεων» τα παραδίδουν για στρατιωτική χρήση, δημόσιους δρόμους, ανεμογεννήτριες, ξενοδοχειακά συγκροτήματα, «πρότυπες» καλλιέργειες, τουριστικούς οικισμούς, κλπ., κλπ., στους αδηφάγους «επενδυτές».

                                                                         ***    

Στο όνομα της «ανάπλασης» που φαντασιώνεται η κυβέρνηση της Δεξιάς, χιλιάδες τόνοι τσιμέντου, αλλαγή του εδαφικού προφίλ, δρόμοι-λεωφόροι για να περάσουν τα τεράστια φορτηγά πλατφόρμες των κομματιών των ανεμογεννητριών, πλήρης ανατροπή του υδρογεωλογικού υπόγειου φυσικού δικτύου, υποβάθμιση της φυσιογνωμίας της περιοχής, καταστροφή της βιοποικιλότητας, θα συνθέσουν το νέο τοπίο. Η όλη κατάσταση οδηγεί στη συγκέντρωση της αγροτικής γης από τα τουριστικά και ενεργειακά μονοπώλια και τους μεγαλοαγρότες-επιχειρηματίες, με προφανή τη στρατηγική της Δεξιάς να καταργήσει κάθε έννοια ιδιοκτησιακού καθεστώτος εκμεταλλευόμενη την –κατά κανόνα- ανυπαρξία εγγράφων από μικροϊδιοκτήτες, μικροκαλλιεργητές και μικροκτηνοτρόφους. Έτσι, για άγραφες ιδιοκτησίες που υφίστανται για δεκαετίες (ίσως και αιώνες), σε βοσκοτόπους, χειμαδιά, καλλιεργούμενες εκτάσεις, κ.α., απαιτούνται εν μια νυκτί, επίσημα ιδιοκτησιακά έγγραφα!  Οι αναρτήσεις Δασικών Χαρτών, παρμένες με αεροφωτογραφίες (;), προκαλούν ανησυχία σε χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες γης, που καλούνται μέσα σε τρεις μήνες να αποδείξουν με επίσημα έγγραφα την ιδιοκτησία τους. Εάν όχι θα αποστερηθούν ή θα κληθούν να επιστρέψουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις που καταβλήθηκαν από την επιλεξιμότητα βοσκήσιμων εκτάσεων και να επιβαρυνθούν με βαρύτατα πρόστιμα. Ο σκοπός αυτής της νέας κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ, είναι η δήμευση των αναπόδεικτων ιδιοκτησιών, η αλλαγή της χρήσης γης και η απόδοσή της –μέσω τραπεζών- στα ενεργειακά κ.α. μονοπώλια.

Χαρακτηριστικά, στην Κρήτη, μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ποσοστό άνω του 80% της ημιορεινής ή ορεινής ενδοχώρας χαρακτηρίζεται ως δάσος ή δασική έκταση, λόγω των αναπόδεικτων ή ελλιπών τυπικών στοιχείων! Έτσι, οι αγροτοκτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να χάσουν χωράφια που καλλιεργούσαν για δεκάδες χρόνια, ενώ προβλέπονται και τσουχτερά πρόστιμα, ύψους έως και 4.000 €, για αντιρρήσεις σχετικά με τον χαρακτήρα των εκτάσεων. Παράλληλα επιδιώκει να νομιμοποιήσει με αυθαίρετο τρόπο καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομους οικισμούς, εκλεκτών παραγόντων του συστήματος, σε βάρος της κρατικής δασικής περιουσίας και φυσικά σε βάρος των μικροϊδιοκτητών αγροτών.

***

Όπως ήταν φυσικό, η φτωχομεσαία αγροτιά και οι μικροϊδιοκτήτες, βλέποντας τον επερχόμενο χαμό τους, ξεσηκώθηκε με μεγάλες κινητοποιήσεις, μηχανοκίνητες πορείες, συμβολικές καταλήψεις των Δασαρχείων και των λιμανιών στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, στην Ικαρία, στην Κεφαλονιά, στην Κέρκυρα, κ.α. 

Ήδη σε αγωνιστική κινητοποίηση βρίσκονται οι αγρότες της Κρήτης και κυρίως οι κτηνοτρόφοι της ορεινής ζώνης τις τελευταίες εβδομάδες, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους  στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ,  που ακολουθώντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική, έχει την αμέριστη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων. Μία πολιτική που εξοβελίζει τη φτωχή  αγροτιά, αφανίζοντάς την από τον κοινωνικό χάρτη, επιβάλλοντας το νέο μοντέλο του «αγρότη-επιχειρηματία» που εμπορεύεται ο ίδιος το μόχθο της καθημαγμένης φτωχής αγροτιάς, μετατρέποντάς τον σε «πιστοποιημένο προϊόν» με «ονομασία προελεύσεως» και πολλαπλάσια αξία και κέρδη.

Αυτή η κοινή αντιδραστική συμπόρευση ΚΑΠ-Ενεργειακών μονοπωλίων-«επιχειρηματιών» μεγαλοαγροτών, επιβάλλει –μέσω της λακέδικης Δεξιάς- τον αφανισμό των φτωχών γεωργο-κτηνοτρόφων, μέσω της υφαρπαγής της γης τους και την επιβολή σκληρών μέτρων, όπως:     

  • Το υπέρογκο κόστος παραγωγής που εξανεμίζει το αγροτοκτηνοτροφικό εισόδημα, με την δυσθεώρητη  αύξηση της τιμής των ζωοτροφών ,των λιπασμάτων κλπ και τη χαμηλή τιμή αγοράς του παραγόμενου προϊόντος από τους εμπόρους.
  • Την περικοπή των επιδοτήσεων και   των αγροτικών ενισχύσεων σε όλο το φάσμα της αγροτιάς.
  • Την ένταξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των βοσκοτόπων, των  χορτολιβαδικών εκτάσεων και  των χωραφιών της ορεινής και ημιορεινής Κρήτης στους Δασικούς Χάρτες.
  • Την εκτόπιση των φτωχών γεωργο-κτηνοτρόφων  από κάθε δικαίωμα ιδιοκτησίας στην πατρογονική γη τους.
  • Την άμεση απαλλοτρίωση όλων των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (σταύλοι, αγροκτήματα κλπ) και την υπαγωγή τους -μέσω του Εθνικού Κτηματολογίου- στις «δασικές εκτάσεις», που με την κατ’ εξαίρεση του νόμου «Περί αναδασώσεων», θα παραδοθούν στη συνέχεια, από το Δημόσιο στα Ενεργειακά μονοπώλια της «πράσινης ενέργειας».
  • Την υποχρεωτική προσκόμιση τίτλων ιδιοκτησίας πριν το 1947(!) για τη χορτολιβαδική και γεωργική γη που, ελλείψει Εθνικού Κτηματολογίου, μεταβιβαζόταν  ιστορικά από γενιά σε γενιά.

***

Θυμίζουμε, πως αμέσως μετά της κοινοποίησης της ΚΥΑ το καλοκαίρι του 2020 για τους Δασικούς Χάρτες, οι φτωχοί γεωργοκτηνοτρόφοι της Κρήτης, των Κυκλαδίτικων νησιών, της Ικαρίας, της Κεφαλονιάς, της Κέρκυρας, κ.α., ξεσηκώθηκαν, προχωρώντας σε καταλήψεις και κινητοποιήσεις που υποχρέωσαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε αναδίπλωση, δηλώνοντας ότι τάχα θα αποσύρει(!) τους δασικούς χάρτες και θα κατοχυρώσει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας όλων των αγροτών της ορεινής και ημιορεινής ζώνης, είτε αυτή αφορά σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, είτε σε καλλιεργήσιμα χωράφια. Παράλληλα, με την γνωστή ιντριγκαδόρικη πρακτική της, κατάφερε να διασπάσει την ενότητα των αγροτών απέναντι σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική του ξεκληρίσματος και της εξαθλίωσης, δίνοντας υποσχέσεις σε μία μερίδα αγροτοσυνδικαλιστών των αστικών κομμάτων.

Με αυτές τις άθλιες μεθοδεύσεις, επανέφεραν τους αγροτοκτόνους δασικούς Χάρτες με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, κάτω από τις πιεστικές επιταγές της «ενισχυμένης εποπτείας» της Ε.Ε. και την κυβερνητική δουλοπρεπή στάση. Έτσι είδαμε, τις ξεπουλημένες, χειραγωγούμενες συνδικαλιστικές ηγεσίες να διοργανώνουν «αγροτικό συλλαλητήριο» στην Αθήνα (5/11) κάτω από το ΥΑΑ&Τ, να συναντούν τον υπουργό, να χαριεντίζονται, να του χαρίζουν ρακές και κρητικά μαχαίρια, να συνδιαλέγονται τάχα δημοκρατικά για τα προβλήματα των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, να μιλούν νγια γενικά και αόριστα αιτήματα (φετινή περικοπή των ενισχύσεων, τιμές πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος, αρδευτικό πρόβλημα, κ.α), μετατρέποντας τελικά το «συλλαλητήριο» σε συμφιλιωτική φιέστα. Τα αιτήματα αιχμής, όπως η άμεση απόσυρση των δασικών χαρτών, η κατοχύρωση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των γεωργοκτηνοτρόφων στον

πατροπαράδοτο αγροτικό κλήρο τους, η προστασία της αγροτιάς από την κερδοσκοπία των εμπόρων, η καταγγελία της μείωσης των επιδοτήσεων από την αγροτοκτόνα ΚΑΠ, η συνεχιζόμενη μείωση των τιμών της κτηνοτροφικής (κρέας, γάλα, κ.α.) και γεωργικής παραγωγής, κ.α.), ξεχάστηκαν και το «αγωνιστικό συλλαλητήριο» εξελίχθηκε τελικά σε εμποροπανήγυρη! Αυτό το διαλυτικό κλίμα, και τις κυβερνητικές αοριστολογίες, προσπάθησαν –μάταια- να μεταφέρουν στους ξεσηκωμένους αγρότες της Κρήτης, αυτές οι δυνάμεις που –όπως πάντα- εκπροσωπούν τη συνδιαλλαγή, τη συναίνεση και τελικά την υποταγή στην πολιτική της ΚΑΠ, της κυβέρνησης και των μονοπωλίων.

Ήδη, η κατάληψη του Δημαρχείου Ρεθύμνου συνεχίζεται από τις δυνάμεις της αντίστασης, που μένουν αταλάντευτες στη συνέχιση του αγώνα τους για:  

  • Την Απόσυρση των Δασικών Χαρτών και την κατοχύρωση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας όλων των κτηνοτρόφων και των  γεωργών που αποψιλώνονται από το αναφαίρετο δικαίωμα της  ιδιοκτησίας και  της χρήσης της γης τους
  • Την καταγγελία του κυβερνητικού  εμπαιγμού και την απαίτηση  της τήρησης των προφορικών δεσμεύσεων του το καλοκαίρι του 2020 για την κατοχύρωση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων όλων των  βαλλόμενων κτηνοτρόφων και γεωργών
  • Τη μείωση του κόστους παραγωγής των γαλακτοκομικών και γεωργικών προϊόντων, κόστος που υπερβαίνει ακόμη και το εισόδημα, οδηγώντας τη φτωχή αγροτιά σε εξαθλίωση
  • Την άρση των αντιλαϊκών μέτρων της περικοπής των επιδοτήσεων και ενισχύσεων
  • Την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, με στόχο τη διάθεση των οικολογικών και ποιοτικών παραγόμενων αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά, την αποτροπή της  κερδοσκοπίας των εμπόρων και της διατροφικής εξάρτησης της χώρας .

Η θέση του Μ-Λ ΚΚΕ είναι ξεκάθαρα στο πλευρό των φτωχών γεωργοκτηνοτρόφων που οδηγούνται στην καταστροφή, διαμέσου μιας πολιτικής που ξεκληρίζει τη φτωχή αγροτιά, καταργεί τα αδιαμφισβήτητα, ιστορικά και  πατροπαράδοτα ιδιοκτησιακά δικαιώματά τους στο μικρό αγροτικό κλήρο και παράλληλα χαρακτηρίζει ως «δασικές εκτάσεις» το σύνολο σχεδόν της αγροτικής γης στην ορεινή και ημιορεινή Ελλάδα, περιορίζοντας με αυτό τον κτηνώδη τρόπο την καλλιεργήσιμη και  τα βοσκοτόπια. Το Μ-Λ ΚΚΕ καταδικάζει την αντιδραστική, αντιαγροτική πολιτική της δεξιάς κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των κομμάτων της ολιγαρχίας (ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ κλπ), της παλιάς και νέας αγροτοκτόνου ΚΑΠ της ιμπεριαλιστικής ΕΕ. Πολιτική  που επιτάσσει το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς και τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της αγροτικής γης στα χέρια των μεγαλοϊδιοκτητών, μεγαλοεπιχειρηματιών.

Το Μ-Λ ΚΚΕ καταδικάζει επίσης τις περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις και  τις ενισχύσεις και όλα  τα αντιλαϊκά μέτρα που εξαθλιώνουν τη φτωχή αγροτιά, ώστε να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί ούτε στο κόστος της παραγωγής των προϊόντων της.

Το Μ-Λ ΚΚΕ υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τον αγώνα των αγροτών στην κατάληψη του Δασαρχείου του Ρεθύμνου και εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Παράλληλα, καταδικάζει τη γνωστή ρεφορμιστική συνδικαλιστική γραμμή του εκφυλισμού των αγροτικών κινητοποιήσεων και της ύποπτης συνδιαλλαγής με την κυβέρνηση που οδηγεί –με κάθε βεβαιότητα- στο ξεπούλημα των αγώνων και στη συναίνεση με την ακολουθούμενη  αντιδραστική πολιτική.

Ιωσήφ Σταυρίδης, μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το