Σε τρία χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε από δικαστήριο του Παρισιού για διαφθορά και δωροδοκία, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, στην πρώτη από τις τέσσερις δικαστικές μάχες που έχει να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα.

Συγκατηγορούμενοί του και επίσης καταδικασθέντες ήταν ο δικηγόρος του Τιερί Ερζόγκ και ένας δικαστής στον οποίο φέρεται ο Σαρκοζί να υποσχέθηκε ευνοϊκή προαγωγή και μετάθεση στο Μονακό με αντάλλαγμα πληροφορίες για μια άλλη δικαστική υπόθεση.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο καταδικασθείς πρώην πρόεδρος θα πρέπει να εκτίσει άμεσα το ένα από τα τρία χρόνια της ποινής φυλάκισης και για τα υπόλοιπα δύο λαμβάνει αναστολή. Μένει να αποφασιστεί αν θα πάει φυλακή, αν θα κληθεί να κάνει εναλλακτικά κοινωνική εργασία ή αν θα φορέσει ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Ο Σαρκοζί διατηρεί το δικαίωμα της έφεσης, που πρέπει να το ασκήσει εντός 10ημέρου, όπως και αναμένεται να πράξει.


Καθώς ανακοίνωνε την ποινή, η δικαστής Κριστίν Μι, η οποία προήδρευσε της υπόθεσης, δήλωσε ότι ο 66χρονος «χρησιμοποίησε το στάτους του ως πρώην Γάλλος πρόεδρος» σε μια «ιδιαίτερα σοβαρή» αδικοπραξία.

Η πρόταση των κατηγόρων ήταν καταδίκη τεσσάρων ετών, εκ των οποίων εκτιτέα έπρεπε να είναι τουλάχιστον δύο.

Το ιστορικό του σκανδάλου

Η υπόθεση χρονολογείται από την προεκλογική περίοδο του 2007 με τον Σαρκοζί να κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του προς τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρτ ώστε να λάβει πληροφορίες που αφορούσαν στην εις βάρος έρευνα για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας, από την κληρονόμο της L’ Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ.

Ο 66χρονος φαίνεται ότι υποσχέθηκε ως αντάλλαγμα στον Δικαστή μια θέση στο πριγκιπάτο του Μονακό. Η Εθνική Οικονομική Εισαγγελία της χώρας η οποία συνεστήθη το 2013, εκτίμησε ότι υπήρξε όντως περίπτωση διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, καθώς είχε συναφθεί μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα στον Σαρκοζί, τον δικηγόρο του Τιερί Χερζόγκ και τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρτ.

Πρόκειται για τον δεύτερο πρώην πρόεδρο της χώρας που καταδικάζεται. Το 2011 είχε καταδικαστεί ερήμην, σε δύο χρόνια με αναστολή, για χρηματισμό και υπεξαίρεση, ο Ζακ Σιράκ, ωστόσο δεν εξέτισε ποτέ την ποινή. 

Για τις 17 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί η δίκη με κατηγορούμενο τον 66χρονο Σαρκοζί σε μια υπόθεση που αφορά στη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012. 

Γεωργιάδης: «Ότι είναι ο Σαρκοζί στη Γαλλία είμαι εγώ στην Ελλάδα»

«Ό,τι είναι ο Σαρκοζί στη Γαλλία, είμαι εγώ στην Ελλάδα» έλεγε το 2015 ο Αδωνις Γεωργιάδης συμπληρώνοντας ότι «σε όλη την Ευρώπη η δεξιά είναι φιλελεύθερη στην οικονομία και συντηρητική στα κοινωνικά».

Όπως εύστοχα σημειώνει το info-war.gr, στη μακρά λίστα των πολιτικών ινδαλμάτων του Γεωργιάδη, που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τις διωκτικές αρχές περιλαμβάνεται βέβαια και ο Βενιαμίν Νετανιάχου, στο σπίτι του οποίου μπαινοβγαίνει εδώ και μήνες η αστυνομία διερευνώντας καταγγελίες για σειρά σκανδάλων διαφθοράς.

Αν προσθέσει κανείς σε αυτά και την προτροπή του αντιπροέδρου της ΝΔ «να γίνουμε λίγο Ερντογάν», αναφερόμενος στην βαναυσότητα της τουρκικής αστυνομίας απέναντι σε διαδηλωτές αλλά και την δήλωσή του ότι θα ψήφιζε και με τα δυο χέρια τον Ντόναλντ Τραμπ, καταλήγουμε σε μια ομάδα πολιτικών ινδαλμάτων τα οποία στην καλύτερη περίπτωση κατηγορούνται σαν απατεώνες του κοινού ποινικού δικαίου και στη χειρότερη θεωρούνται υπεύθυνοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το