Πάτρα – Λαϊκή Αντίσταση -Αριστερη Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει άλλον έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό και οι εργαζόμενοι βιώνουν άλλο ένα έτος με τσακισμένα όλα τα εργατικά δικαιώματα, η αδυναμία συγκρότησης μαζικού λαϊκού κινήματος διαμορφώνει ένα ζοφερό μέλλον για ό,τι έχει κατακτηθεί με αγώνες δεκαετιών.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο οι δυνάμεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που ελέγχουν την ΓΣΕΕ λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που όχι μόνο δυσφημούν κάθε έννοια συνδικαλισμού, αλλά υπονομεύουν την όποια προσπάθεια χτισίματος κινήματος που θα στέκεται απέναντι στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει κεφάλαιο και ιμπεριαλιστές ακόμα και σε συνεργασία με δυνάμεις καταστολής και ελέγχου σε μια σειρά εργατικά κέντρα και σωματεία. Ευθύνες όμως καταλογίζουμε και στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ με τον τρόπο που λειτουργούν στο μαζικό κίνημα.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την απαράδεκτη τακτική του ΠΑΜΕ στις 28/11 απέναντι σε κομμάτι της πορείας το οποίο στην πραγματικότητα εμπόδισαν να συμμετάσχει σε αυτή. Ο λόγος γίνεται για το μπλοκάρισμα με αλυσίδες του ΠΑΜΕ μπροστά από πανό του α/α χώρου, από την αρχή της πορείας, το οποίο εξελίχτηκε σε σύρραξη μπροστά στα μάτια των διαδηλωτών στέλνοντας στο νοσοκομείο μια κοπέλα του αναρχικού μπλοκ.

Οι ταξικές κορόνες και οι υποσχέσεις για μετατροπή του Εργατικού Κέντρου Πάτρας σε «σπίτι του εργάτη» δεν μπορούν να κρύψουν το μερίδιο ευθύνης που έχει το ΠΑΜΕ. Οι τραμπουκισμοί από την πλευρά του ΠΑΜΕ φυσικά δεν είχαν στόχο την περιφρούρηση της πορείας, αλλά την επίδειξη δύναμης με πολλούς αποδέκτες εν όψει και των δημοτικών εκλογών το 2019 και τη νομιμοποίηση της εικονικής του πλειοψηφίας, διατηρώντας την ανίερη συμμαχία με ότι απέμεινε από την πρώην ΠΑΣΚΕ, στη διοίκηση του ΕΚΠ. Η τακτική του «καπελώματος» διαδηλώσεων και του συλλογικού βαπτίσματος ως προβοκάτορα όποιου δεν ανήκει ή δεν ακολουθεί το ΠΑΜΕ δεν είναι καινούργια ούτε απευθύνεται μονάχα στον αναρχικό χώρο ο οποίος εκ των πραγμάτων έχει «λερωμένη τη φωλιά του». Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου στις 17/11 σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, πολιτικές οργανώσεις και απλοί πολίτες βαπτίζονται αυθαίρετα ως προβοκάτορες επειδή δεν συμπορεύονται με τις δικές του δυνάμεις. Ταυτίζουν το κίνημα με τον εαυτό τους και κάνουν τα πάντα για να μην βγουν οι μάζες στο προσκήνιο μιας και τότε θα λογοδοτήσουν και αυτοί με τη σειρά τους για το μερίδιο
ευθύνης που έχουν απέναντι στο λαό και την εργατική τάξη.

Η κινηματική αδράνεια και η έλλειψη ουσιαστικής συμμετοχής των εργαζομένων σε ένα οργανωμένο μαζικό κίνημα δίνουν την ευκαιρία στους ρεφορμιστές του ΚΚΕ να προβαίνουν σε μία επίδειξη ισχύος απέναντι σε ολιγομελείς πολιτικές οργανώσεις, την ίδια ώρα που εγκλωβίζουν τις ελπίδες του κόσμου της δουλειάς σε κοινοβουλευτικές «μάχες», σχέδια νόμου και εκλογικές αυταπάτες.

Η ΛΑ-ΑΑΣ Πάτρας καταγγέλλει τους τραμπουκισμούς του ΠΑΜΕ και στηρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα της κάθε πολιτικής οργάνωσης και του κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά να συμμετέχει στις εργατικές κινητοποιήσεις με τον τρόπο που επιλέγει.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το