Σοβαρή καταγγελία για ρατσιστική συμπεριφορά της ΕΛ.ΑΣ σε βάρος δημοσιογράφου στη Θεσσαλονίκη φέρνει στο φως της δημοσιότητας η  ιστοσελίδα Thesstoday.gr.

Η καταγγελία του Thesstoday.gr για το περιστατικό:

Όταν οι προσαγωγές καθορίζονται από την… εμφάνιση

Σε προσαγωγή της δημοσιογράφου του Thesstoday.gr Κωνσταντίνας Χαινά γιατί… φορούσε μαύρα ρούχα και είχε τατουάζ επιχείρησαν να προχωρήσουν, το πρωί, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα την ώρα που η ρεπόρτερ κάλυπτε το ρεπορτάζ της αστυνομικής επιχείρησης σε υπό κατάληψη κτίριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αστυνομικοί ζήτησαν να τους ακολουθήσει με πρόσχημα το γεγονός ότι τραβούσε φωτογραφίες.

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9 το πρωί. Η Κωνσταντίνα Χαινά στο πλαίσιο της κάλυψης του ρεπορτάζ βρέθηκε στην οδό Τάσκου Παπαγεωργίου κοντά στο ΥΜΑΘ.

Την ώρα που έβγαζε φωτογραφίες για να τις στείλει στο site μας, όπου εργάζεται, ένιωσε να την πλησιάζουν 3 αστυνομικοί. Ο ένας απ’ αυτούς την έπιασε από το μπράτσο και της ζήτησε να τους ακολουθήσει. Έτσι απλά. Χωρίς να κάνει το παραμικρό. Χωρίς να ενοχλήσει κανέναν. Χωρίς να πει λέξη.

Ο μόνος λόγος ήταν ότι η Κωνσταντίνα είναι ένα νέο κορίτσι που συνηθίζει να φοράει μαύρα ρούχα, διακοσμητικές αλυσίδες και έχει αρκετά τατουάζ στα χέρια.

Όταν η Κωνσταντίνα, επικαλούμενη τη δημοσιογραφική της ιδιότητα, αντέδρασε και θέλησε να μάθει το λόγο της προσαγωγής της, εκείνοι της ζήτησαν δημοσιογραφική ταυτότητα για να πεισθούν ότι δεν ανήκει στην κατάληψη.

Επειδή, για κακή της τύχη, δεν την είχε μαζί της, άρχισαν να ρωτάνε συναδέλφους της αν τη γνωρίζουν, σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρούσαν στην προσαγωγή.

Οι τεχνικοί των καναλιών, που ρωτήθηκαν αρχικά, δεν την ήξεραν και τότε ήρθε το σχόλιο του αστυνομικού: «Κατάλαβα τι δημοσιογράφος είσαι». Ευτυχώς, κάποιοι συνάδελφοι, που φυσικά τη γνώριζαν, πιστοποίησαν την ιδιότητά της και μεσολάβησαν για να την αφήσουν ελεύθερη.

Το θέμα είναι ότι, ακόμη και σε μία τόσο απλή επιχείρηση, οι αστυνομικοί λειτούργησαν με απόλυτα ρατσιστικό τρόπο και θέλησαν να προχωρήσουν στην προσαγωγή ενός ατόμου που το μόνο του λάθος ήταν οι ενδυματολογικές του επιλογές.

Η Κωνσταντίνα κινδύνευσε να προσαχθεί όχι για κάτι που έκανε, αλλά για την εμφάνισή της. Οι αστυνομικοί απέδειξαν ότι το κριτήριό τους δεν ήταν κάποιο παράπτωμα, αλλά το χρώμα και το στυλ των ρούχων που φορούσε.

Όταν μάλιστα ξεκαθάρισε το γεγονός ότι είναι δημοσιογράφος και της ζήτησαν συγνώμη, τους ρώτησε το πολύ απλό: «Μα καλά θα κάνατε μια προσαγωγή μόνο και μόνο για τα ρούχα που φορούσα και επειδή έχω τατουάζ;». Η απάντηση ήταν η εξής: «Πρέπει να καταλάβεις ότι είναι σε εξέλιξη μια αστυνομική επιχείρηση».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το