Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του σχήματος Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής της ΕΛΜΕ Πειραιά για ενέργειες και πράξεις του διευθυντή του 3ου Γυμνασίου Πειραιά

ΕΝΟΤΗΤΑ  ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ  ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ (ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΑΡΕΝ Πειραιά, Συνεργαζόμενοι)

Στις 30 Ιουνίου δόθηκε στη «δημόσια διαβούλευση» το περίφημο νομοσχέδιο που αφορά, ανάμεσα στα άλλα, την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού. Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα τοποθετηθούμε αναλυτικά τις επόμενες μέρες και είναι σίγουρο ότι θα απασχολήσει το εκπαιδευτικό κίνημα την επόμενη χρονιά. Εδώ θα θίξουμε μόνο, με ένα παράδειγμα από την πρόσφατη εμπειρία, τι θα σημαίνουν οι υπερεξουσίες των αξιολογητών-διευθυντών, δηλαδή τι θα σημαίνει η επιστροφή στα μαύρα χρόνια του επιθεωρητισμού (και μάλιστα στη χειρότερη σημερινή εκδοχή της καθημερινής τρομοκρατίας, την οποία δεν θα ασκεί μια φορά το χρόνο ο επιθεωρητής, αλλά καθημερινά ο διευθυντής του σχολείου), αλά «ανοιχτή κοινωνία» βέβαια.

Στις 29 Ιουνίου ο δ/ντης του 3ου ΓΣ Πειραιά απέστειλε προς όλους τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του Πειραιά και προς τις παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ μια 8σέλιδη (!!!) καταγγελία που αφορά των πρόεδρο της ΕΛΜΕ Πειραιά και μέλος του ΠΑΜΕ, τον για την περίοδο αυτή εκπρόσωπο της παράταξης μας στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά και εκπαιδευτικό του σχολείου μέλος της παράταξής μας.

Για τα γεγονότα, θα υπάρξει συλλογική και ενιαία απάντηση της ΕΛΜΕ.  Μπορεί ο δ/ντής του 3ου Γυμνασίου Πειραιά να θέλει να παίξει ένα παιχνιδάκι πολιτικής και ιδεολογικής διάσπασης του κλάδου, όμως το ΔΣ της ΕΛΜΕ δε θα του κάνει τη χάρη, καθώς ο πρόεδρος και το μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ εφάρμοσαν αποφάσεις του ΔΣ της ΕΛΜΕ για παρέμβαση στο συγκεκριμένο σχολείο, με βάση προβλήματα στην ενημέρωση των συναδέλφων για τις θέσεις της ΕΛΜΕ και προβλήματα αυταρχικής συμπεριφοράς απέναντι σε συναδέλφους.  

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο δ/ντής του 3ου Γυμνασίου Πειραιά μας διευκολύνει γιατί επιβεβαιώνει τα γεγονότα με την 8σέλιδη επιστολή του. Αποκαλεί συνάδελφο κουκουλοφόρο, αναδευτήρα βοθρολυμάτων και χαφιέ και δηλώνει ότι δεν τον αναγνωρίζει ως μέλος του συλλόγου, επειδή αυτός απευθύνθηκε, σωστά, στην ΕΛΜΕ όταν ο Δ/ντης κυκλοφόρησε κείμενο που υποστήριζε, ψευδώς, ότι δε μπορεί κάποιος εκπαιδευτικός να κάνει απεργία-αποχή από την αυτοαξιολόγηση, όταν η πλειοψηφία – με διάφορους «άριστους» χειρισμούς αλλά αυτό δεν είναι της ώρας – τάσσεται υπέρ. Επιβεβαιώνει επίσης ότι εφαρμόζει καψώνια με συλλόγους ανά 7 άτομα και μέσω webex στους ίδιους εκπαιδευτικούς που όλες τις άλλες ώρες είναι στο ίδιο γραφείο καθηγητών και με εκατοντάδες μαθητές!

Από τα πολλά που (δε) λέει και κάνει, να σημειώσουμε δύο επιπλέον που σχετίζονται με τα όσα παραληρηματικά αναφέρει σε δύο σελίδες στην αρχή και σε 1 στο τέλος περί ανοιχτής κοινωνίας, του πόσο καλός και δημοκράτης είναι ο ίδιος κοκ.

  • Πρώτον, λίγες μέρες πριν την επίσκεψη μάθαμε ότι ο συγκεκριμένος δ/ντης έβαλε διαγνωστικό τεστ στους μαθητές. Μόνο όσοι περνούσαν τη βάση θα είχαν δικαίωμα υποψηφιότητας για τις μαθητικές εκλογές!!! Ούτε ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν έχει τολμήσει να σκεφτεί ένα τέτοιο αριστοκρατικό εκλογικό σύστημα επιστροφής στη φεουδαρχία! Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να γίνει πρωτοσέλιδο δυσφήμησης του σχολείου, αν ο «κουκουλοφόρος» εκπαιδευτικός του σχολείου που καταγγέλλει ο διευθυντής δεν προσπαθούσε να προστατέψει το σχολείο. Μόνο και μόνο αυτό δείχνει πόσο κενά περιεχομένου είναι τα περί φληναφήματα περί «ανοιχτής κοινωνίας» που αναφέρει στην αρχή. Για την ακρίβεια θυμίζουν τους όρκους στην ελευθερία και την ανοιχτή κοινωνία όλων των θιασωτών της ακραίας καπιταλιστικής επίθεσης, του αντικομμουνιστικού πολιτικού ρεύματος που εμφανίζεται διεθνώς αλλά και στη χώρα μας και στο οποίο συσπειρώνονται τα κέντρα εξουσίας. Προωθείται κι από τα μεγάλα μέσα, την κυβέρνηση, μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος – δεν είναι άλλωστε τυχαία η μακρά διαδρομή του συγκεκριμένου κυρίου στο ΠΑΣΟΚ. Όλοι αυτοί ομνύουν στην ανοιχτή κοινωνία, τον κοινοβουλευτισμό κλπ και στην πράξη έχουν την πλέον επιθετική ακροδεξιά ρητορική και προπαγάνδα ενάντια σε ότι θυμίζει δικαίωμα εργασιακό, πολιτικό, συνδικαλιστικό. Το 8ωρο, την ασφάλιση, την πρόσβαση στη δημόσια υγεία, την ισότιμη πρόσβαση για όλα τα παιδιά στο δημόσιο σχολείο, το να ζει ένας εργαζόμενος με αξιοπρέπεια από τη δουλειά του, το δικαίωμα στη διαδήλωση ή την απεργία.
  • Δεύτερον κατά την επίσκεψη των εκπροσώπων του ΔΣ της ΕΛΜΕ, ο συγκεκριμένος δ/ντης δεν άνοιγε επί 20’ την πόρτα. Κίνηση που δεν έχει συνδικαλιστικό προηγούμενο και επιβεβαιώνει και με την καταγγελία του όπου δηλώνει ότι θα δέχεται την ΕΛΜΕ μόνο με προηγούμενο mail, με προγραμματισμένο ραντεβού, με υπογραφές κοκ. Τέτοιο αντισυνδικαλιστικό μένος ούτε σχολάρχες σε ιδιωτικά σχολεία δεν επιδεικνύουν!!! Το χειρότερο όμως είναι ότι απειλούσε ευθέως με ορολογία «πεζοδρομίου» (αυτός ο δημοκράτης, ο μεταρρυθμιστής, ο οπαδός του αλληλοσεβασμού) τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ για τη σωματική τους ακεραιότητα. Και το χειρότερο δεν είναι όταν απειλούσε ότι θα ενεργήσει αντίστοιχα ο ίδιος, αλλά ότι θα μαζέψει τους γονείς απ’ έξω, προφανώς για να λιντσάρουν τους «συνδικαλιστές»;

Τέλος δύο υποσημειώσεις για το θλιβερές πρακτικές του. Καλώς η κακώς αποφάσισε να συντάξει ένα 8σέλιδο παραληρηματικό κείμενο ενάντια στην ΕΛΜΕ, τους κακούς συνδικαλιστές κλπ. Το γεγονός ότι βάζει στο τέλος κάποιους συναδέλφους να υπογράψουν μια τέτοια επιλογή (με την ύπουλη παρατήρηση ότι οι υπογραφές αφορούν τα γεγονότα και όχι το σκεπτικό) δείχνει πολλά. Πολλά λέει επίσης το γεγονός ότι ψέγει συναδέλφους, ως τεμπέληδες συνδικαλιστές προφανώς , που ενώ έχουν 20 χρόνια προϋπηρεσίας είναι ακόμα στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ και από σχολείο σε σχολείο κάθε χρόνο, λόγω των μνημονιακών περικοπών (φανταζόμαστε θα τα εντάσσει κι αυτά στον μεταρρυθμιστικό του αγώνα) που καταργούν εδώ και 10 χρόνια οργανικές θέσεις και οδηγούν χιλιάδες συναδέλφους στην επισφάλεια.  Ντρέπεται και η ντροπή…

Συνάδελφισσες, συνάδελφοι, η συγκεκριμένη θλιβερή ιστορία δείχνει ότι αν περάσει το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση του σχολείου και του εκπαιδευτικού θα βρεθούμε σε ένα σχολείο εντελώς διαφορετικό, σε ένα σχολείο:

  • Που η συνδικαλιστική παρέμβαση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων θα θεωρείται έγκλημα , παράπτωμα και… χαφιεδισμός!
  • Που ο δ/ντης θα αξιολογεί άριστα όποιους συμφωνούν μαζί του και θα τους χειραγωγεί ώστε να συμμετέχουν στην «αυλή του» και μη ικανοποιητικά όσους διαφωνούν μαζί του ή ακόμα χειρότερα όσους υπερασπίζονται εργασιακά δικαιώματα και μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
  • Που ο δ/ντης θα επεκτείνει την «αυλή του» στους γονείς – πελάτες ενός σχολείου που θα λειτουργεί με όρους μαγαζιού που θα θέλει να ικανοποιεί τους πελάτες του και ενίοτε θα τους στρέφει και ενάντια στους «κακούς συνδικαλιστές» που εμποδίζουν τις… μεταρρυθμίσεις…
  • Που θα βαφτίζεται καινοτομία (βλ. υποψήφιοι στις μαθητικές εκλογές μόνο οι καλοί μαθητές) κάθε μεσαιωνική αντιπαιδαγωγική πρακτική που αντί να θέλει να ανεβάσει το επίπεδο όλων των μαθητών ένα σκαλί πάνω θα επιμένει να ξεχωρίσει τους μαθητές σε αρίστους και μη, που θα βαθαίνει περαιτέρω τις μορφωτικές αντιθέσεις αντί να τις αμβλύνει.

Είναι, τέλος, προφανές ότι η στάση των παρατάξεων απέναντι στις αθλιότητες του διευθυντή του 3ου γυμνασίου Πειραιά, στις οποίες απευθύνεται ο συγκεκριμένος διευθυντής (ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ) θα αποδείξει το δίκαιο ή άδικο της επιλεκτικής του απεύθυνσης… Αναμένουμε…

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το