Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Καταγγελία για την επίθεση χρυσαυγιτών σε χώρο πολιτισμού στην Καλαμαριά

Το ΔΣ της Ε ΕΛΜΕ καταγγέλλουμε την επίθεση χρυσαυγιτών στην έκθεση έργων του καλλιτέχνη Σεργκέι Αντρέεφσκι από τη Βόρεια Μακεδονία στην περιοχή της Καλαμαριάς. Η φασιστική ομάδα εισέβαλλε στο χώρο της έκθεσής του, τον ανάγκασε να κατεβάσει τα έργα του, καθώς και να αυτοπροσδιορίζεται μόνο ως Σλάβος. Τοποθέτησαν μάλιστα αφίσες και υλικό με σβάστικες, ενώ απέκλεισαν την πρόσβαση στο χώρο.

Παρά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, είναι προφανές ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με το αυγό του φιδιού. Ο φασίστες προσπαθούν να ξαναβγούν στο προσκήνιο και προκαλούν. Το αντιφασιστικό, το εργατικό και λαϊκό κίνημα μπορούν να βάλουν τέλος στην παρουσία τους, όποια μορφή κι αν παίρνουν, όποιον αρχηγό κι αν υποστηρίζουν.

Με τον λαό της γειτονικής μας χώρας δε μας χωρίζει τίποτα – αντίθετα, μας ενώνουν οι αγώνες μας ενάντια στο κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του, ενάντια στα κάθε λογής ιμπεριαλιστικά σχέδια. Λίγες μέρες πέρασαν από την δολοφονία της 23χρονης Φατμάτα, η οποία σκοτώθηκε στα σύνορα από πυρά αστυνομικών της Β. Μακεδονίας,στην προσπάθεια της να περάσει στη γειτονική χώρα μετά την απόρριψη της αίτησης ασύλου από το ελληνικό κράτος. Οι πολιτικές του κεφαλαίου και της ΕΕ δολοφονούν και από τις δύο πλευρές των συνόρων,όπως ακριβώς κάνουν και στο Αιγαίο. Ο επίσημος ρατσισμός των κυβερνήσεων τρέφει το μίσος των φασιστών και των εθνικιστώνπου στρέφονται ενάντιαστους πρόσφυγες, τους πιο αδύναμους και φτωχούς. Μισούν και την τέχνη γιατί είναι αυτή που ενώνει τους λαούς.

Ο πολιτισμός έχει αποδείξει πολλές φορές ότι είναι γέφυρα ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς,ενάντια στους εθνικισμούς και τις φιλοπόλεμες ρητορικές, όπως απέδειξε πρόσφατα η στήριξη των συναυλιών αλληλεγγύης για τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία.

Ο δημοκρατικός λαός της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης πρέπει να καταδικάσει αυτές τις προκλήσεις. Ο Δήμος Καλαμαριάς ,με την υποστήριξή του οποίου πραγματοποιούνταν η έκθεση, δεν μπορεί να σιωπά ,οφείλει να πάρει θέση και να καταδικάσει την φασιστική επίθεση. Το ίδιο οφείλουν να κάνουν και όλοι οι δημοκρατικοί φορείς και οργανώσεις.

Απαιτούμε να συλληφθούν οι φασίστες που επιτέθηκαν στον καλλιτέχνη και την έκθεση ζωγραφικής και να δικαστούν.

Το φασισμό τσακίζουν οι μαζικοί λαϊκοί αγώνες

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

Χρήστος Ζαγανίδης Σοφία Στεφανίδου

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το