Κατάληψη του Δημαρχείου Πατρών από συμβασιούχους

Από την Πέμπτη (11/04) το πρωί το Δημαρχείο Πατρών τελεί υπό κατάληψη από πρώην συμβασιούχους εργαζόμενους των προγραμμάτων της κοινωφελούς εργασίας του ’18, του ’19 και του ’20, οι οποίοι διεκδικούν την μόνιμη πρόσληψή τους στον Δήμο. Η κατάληψη πραγματοποιείται εν όψει του δικαστηρίου στις 17 Απριλίου στο Λασίθι της Κρήτης με σκοπό να πιέσουν την Δημοτική Αρχή (Λαϊκή Συσπείρωση) να τους στηρίξει στην πράξη, ώστε ακόμη κι αν αναβληθεί η υπόθεση να παραμείνουν προσωρινά στην εργασία τους, μέχρι την οριστική εκδίκαση, οπότε θα γίνει και η οριστική ανανέωση της σύμβασής τους.

Ποιοι φταίνε;

Βασικοί υπεύθυνοι για τις ελαστικές συνθήκες εργασίας στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα είναι η ελληνική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως και οι κυβερνήσεις όλων των προηγούμενων ετών, οι οποίες καλύπτουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες με εργαζόμενους «μίας χρήσης», για λίγους μήνες, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις δεν δικαιούνται ούτε επίδομα ανεργίας μετά την λήξη της σύμβασης! Είναι εκείνοι οι οποίοι στο όνομα της αποκέντρωσης (με τα σχέδια Καλλικράτης κ.α.) εφαρμόζουν μία νεοφιλελεύθερη πολιτική μεταφέροντας βασικούς τομείς του κεντρικού κράτους στην τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς να μεταφέρουν και τους αντίστοιχους πόρους. Αποτέλεσμα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι διαρκώς υποστελεχωμένη και να μην μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς.

Η πολιτική αυτή δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Είναι στην ουσία η πρακτική εφαρμογή της βάρβαρης, αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε όλα τα κράτη – μέλη η πολιτική αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, το χτύπημα της κοινωνικής πολιτικής, τις ιδιωτικοποιήσεις, την φτώχεια και την ανεργία που ανακυκλώνεται με διάφορα προγράμματα και δράσεις.

Στην περίπτωση των προγραμμάτων της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Εσωτερικών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αρνηθεί επανειλημμένα αιτήματα του Δήμου Πατρέων, για να συνεχίζουν να δουλεύουν οι εργαζόμενοι, από τη στιγμή που οι ανάγκες για προσωπικό είναι μεγάλες, με την πληρωμή της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών να γίνεται από το Κράτος. Επιπλέον, διατηρεί τη νομοθεσία που απαγορεύει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και δεν δίνει έκτακτη επιχορήγηση για την μισθοδοσία και στην ασφαλιστική κάλυψη, όσων εργαζόμενων προσλήφθηκαν με δικαστικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση από τη μια πλευρά οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τον Δήμο, παρακρατά σημαντικά κονδύλια (από τα 91 εκατομμύρια δίνει μόλις 24) και από την άλλη του λέει πως εάν θέλει μόνιμο προσωπικό, ας βρει να το πληρώσει!

Η διαρκώς μεταβαλλόμενη στάση της Δημοτικής Αρχής

Η Δημοτική Αρχή όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν είχε μία στάση σταθερή και έντιμη. Όπως φαίνεται από τις παλαιότερες ανακοινώσεις των εργαζομένων, στην αρχή έκανε θετικές παρεμβάσεις στα δικαστήρια υπέρ τους, αργότερα όμως αυτή η στάση μεταβλήθηκε σε όλες τις δυνατές μορφές! Είτε δεν παρίσταται στα δικαστήρια υπέρ τους (πχ. ανακοίνωση 05/03 των 230 εργαζομένων για το ’20 – 21), είτε παρίσταται υπέρ τους και η Νομική Υπηρεσία εναντίον τους (πχ. ασφαλιστικά μέτρα 275 συμβασιούχων για μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου – Δεκέμβρης 2021), είτε τελικά δίνει στα λόγια υποσχέσεις υποστήριξης και στην πράξη οι δικηγόροι του Δήμου είναι εναντίον των εργαζομένων (πχ. καταγγελία 230 συμβασιούχων μετά την απόλυση τους σύμφωνα με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών – Απρίλης 2021).

Σε σημερινή ανακοίνωση η Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης ισχυρίζεται πως ποτέ δεν έστρεψε τους εργαζόμενους σε λύσεις μέσα από τα δικαστήρια. Αυτό είναι ένα χονδροειδές ψέμα! Όχι μονάχα το έπραξε στο παρελθόν, αλλά το έκανε με σκοπιμότητα. Ο στόχος ήταν και είναι «να πετά το μπαλάκι» στις αποφάσεις των δικαστηρίων, όταν είναι υπέρ της και κατά των εργαζομένων, και επένδυσε στην κόπωση των εργαζομένων μέσα από τις αργόσυρτες δικαστικές διαμάχες.

Δημοτική Αρχή: Φταίνε (και) οι εργαζόμενοι!

Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης όμως στο κάδρο των υπευθύνων δεν βάζουν μόνο της κυβέρνηση, αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους. Στην σημερινή ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων, στην οποία καλούν σε συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο την Παρασκευή 12/04 και σε διαμαρτυρία στην Αθήνα την Δευτέρα 15/04, διαβάζουμε τα εξής:

«Οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων προγραμμάτων που έχουν περάσει από το Δήμο Πατρέων, ξεπερνούν τους 4000 και όλοι ζητούν το αυτονόητο: δουλειά. Όμως, ο Δήμος Πατρέων δεν έχει τέτοια οικονομική δυνατότητα και η κυβέρνηση αρνήθηκε την έκτακτη επιχορήγησή του. Έργα κρίσιμα, όπως η αντιμετώπιση κατολισθήσεων (σε Ζαβλάνι, Αρόη κτλ.), η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών και άλλα πολλά, έγιναν μισθοδοσία των συμβασιούχων, μέσω αναμορφώσεων του προϋπολογισμού. Ξεπερνά τα 17 εκατομμύρια ευρώ, το ποσό που έχει πληρώσει μέχρι σήμερα ο Δήμος για την κάλυψη των δικαστικών αποφάσεων, με αποτέλεσμα να έχουμε οδηγηθεί σε λειτουργία με οριακό προϋπολογισμό.»

Κι από την ευθύνη των εργαζομένων για την εκτροχίαση του οικονομικού προϋπολογισμού του Δήμου Πατρέων η Λαϊκή Συσπείρωση περνά στην γνωστή τακτική της Νέας Δημοκρατίας περί υποκινούμενων κινητοποιήσεων:

«Η Λαϊκή Συσπείρωση υπηρετεί ως Δημοτική Αρχή σταθερά τις λαϊκές ανάγκες επί μία δεκαετία, κόντρα σε όλες τις δυσκολίες.

Αυτό είναι που πολεμούν λυσσασμένα συγκεκριμένοι “κύκλοι” και συμφέροντα. Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να υπονομεύσουν αυτή τη σταθερή πορεία -χρησιμοποιώντας μάλιστα εργαζόμενους- θα αποτύχουνΔηλώσεις του Χρήστου Κορδά, Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου στο κάλεσμα για την κινητοποίηση της Παρασκευής (από το facebook του Δήμου Πατρέων).

Στο ίδιο πνεύμα οι δηλώσεις του αντιδήμαρχου οικονομικών, Διονύση Πλέσσα στον Peloponissos Fm και στον Max Fm (από το facebook του Δήμου Πατρέων):

«Για άλλη μία φορά βρίσκεται σε εξέλιξη ένα οργανωμένο σχέδιο αντιπολιτευτικών και πολιτικών δυνάμεων απέναντι στη Δημοτική Αρχή προκειμένου να πλήξουν και την Δημοτική Αρχή και την πόλη και τον πολιτικό φορέα που είναι πίσω από την Δημοτική Αρχή. Δεν το έχουμε κρύψει ποτέ. Είμαστε δημοτική παράταξη του ΚΚΕ. Χρησιμοποιώντας τους εργαζόμενους αυτούς, οι οποίοι έχουν δίκιο για το δικαίωμα στη δουλειά και για αυτούς αγωνιζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια και σαν αντιπολίτευση και σαν Δημοτική αρχή, αυτά τα «κέντρα» θέλουν να δημιουργήσουν αυτά τα προβλήματα στην πόλη μας, να μην λειτουργήσει ο Δήμος και χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους για αυτό το σκοπό, ποτέ δεν έχουν αγωνιστεί για μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας και για χρηματοδότηση του Δήμου […].»

Ποια είναι αυτά τα κέντρα; Η δημοτική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και τα δικηγορικά γραφεία, τα οποία ωθούν τους εργαζόμενους στα δικαστήρια.

Αυτές οι δηλώσεις είναι κατάπτυστες και πρέπει να καταγγελθούν ως τέτοιες από κάθε τίμιο αγωνιστή. Γιατί οφείλουμε να κάνουμε την εξής διάκριση: Είναι ένα πράγμα η άθλια στάση της δημοτικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας στο Δήμο Πατρέων, η εκμετάλλευση της αγωνίας αυτών των ανθρώπων τόσο από αυτή, όσο και από τα δικηγορικά γραφεία. Και είναι κάτι εντελώς διαφορετικό η συλλήβδην κατασυκοφάντηση μίας εργατικής κινητοποίησης ως υποκινούμενης και επιβλαβούς για το κοινωνικό σύνολο, όταν δεν συμφέρει τις δυνάμεις του ΚΚΕ. Άλλη τακτική έχει η Λαϊκή Συσπείρωση στους Δήμους που είναι αντιπολίτευση και άλλη όταν βρίσκεται στην πλειοψηφία του Δήμου. Οι παραπάνω δηλώσεις βάζουν τους εργαζόμενους «απέναντι», είναι συκοφαντικές, διχαστικές και δείχνουν το πώς αντιλαμβάνονται οι δυνάμεις του ΚΚΕ το εργατικό κίνημα και τους εργαζόμενους. Είναι στην ουσία δείγμα πολιτικού καιροσκοπισμού και εκπορεύονται από τη γνωστή λογική του ΚΚΕ της καταγγελίας ό,τι δεν ελέγχει σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δυνάμεις!

Πέμπτη, 12/04/2024

Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου, μέλος του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το