Περισσότερα από 100 μέλη της Εθνικής Φρουράς της Βενεζουέλας, αυτομόλησαν στην Κολομβία αφού τους υποσχέθηκαν 20.000 δολάρια, κατήγγειλε ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, Βλαντιμίρ Παντρίνο Λόπες.

«Έχουμε εντοπίσει πάνω από 100 μέλη της Εθνικής Φρουράς μεταξύ των αξιωματούχων, δεν είναι και λίγοι, οι οποίοι πέρασαν τα σύνορα με την ελπίδα να εισπράξουν τα 20.000 δολάρια που τους υποσχέθηκαν», ανέφερε ο Παντρίνο.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι υποσχέσεις αυτές είναι ψεύτικες.

Την περασμένη Πέμπτη, ο πρέσβης της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα, Έθνη, Σαμουέλ Μονκάδα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξοπλίζουν Βενεζουελάνους για να διαμορφώσουν έναν λεγόμενο απελευθερωτικό στρατό ο οποίος θα εισβάλει στη χώρα.

Ο διπλωμάτης είπε επίσης ότι η Ουάσιγκτον παραποιεί τα στοιχεία για να ισχυριστεί ότι είναι μεγάλος ο αριθμός όσων αυτομολούν, προκειμένου να δικαιολογήσει την δημιουργία ενός τέτοιου στρατού.

Στις αρχές της εβδομάδας, η μεταναστευτική υπηρεσία της Κολομβίας, ισχυρίστηκε ότι ο αριθμός των Βενεζουελάνων στρατιωτών που πέρασαν στην Κολομβία, έχει ξεπεράσει τους 320. Το ειδησεογραφικό δίκτυο Analitica, επικαλούμενο πηγές της ίδιας υπηρεσίας, μίλησε για 567 αυτομολήσεις.

 

Δεν υιοθετήθηκε κανένα ψήφισμα για τη Βενεζουέλα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το σχέδιο των ΗΠΑ ζητούσε άμεσα εκλογές στη χώρα και στήριξη του Γκουάιδο. Της Ρωσίας, πρόκρινε το διάλογο και στήριζε τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο Μαδούρο.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία, είχαν καταθέσει προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δυο διαφορετικά σχέδια ψηφίσματος για την Βενεζουέλα.

Το ψήφισμα της Ουάσιγκτον ζητούσε την προκήρυξη προεδρικών εκλογών στη χώρα και εξέφραζε στήριξη στον Χουάν Γκουάιδο που έχει αυτοανακηρυχθεί προσωρινός πρόεδρος. Το ψήφισμα της Μόσχας, επαναβεβαίωνε τη στήριξη στον νόμιμα, συνταγματικα εκλεγμένο πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο. Ανέφερε ότι είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης Μαδούρο να συντονίσει την παράδοση βοήθειας στη χώρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απέρριψε και τα δύο σχέδια ψηφίσματος.

«Το έγγραφό μας εξέφραζε στήριξη στον μηχανισμό Μοντεβιδέο για διάλογο και διαμεσολάβηση, κάτι που ξεκάθαρα δεν υποστηρίζει η Ουάσιγκτον και άλλες αντιπροσωπείες», δήλωσε ο Βασίλι Νεμπέζνια μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, μετά την απόρριψη και των δυο ψηφισμάτων.

«Λυπούμαστε ιδιαίτερα για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας σύρθηκε για μια ακόμη φορά σε αυτό το πολιτικό σόου και την αστοχία. Το ψήφισμα που κατέθεσε η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ αφορά αλλαγή καθεστώτος μεταμφιεσμένο σε ενδιαφέρον για τον λαό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ρώσος αντιπρόσωπος, θύμισε το ψήφισμα που είχε υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Λιβύη, αξιοποιήθηκε απροκάλυπτα για να γίνουν βομβαρδισμοί και να αλλάξει καθεστώς. Ο Νεμπέζνια είπε επίσης ότι αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσαν ότι είναι απαραίτητες οι εκλογές στη Βενεζουέλα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το