Είναι πλέον γνωστό ότι έχει ήδη σημάνει από σύσσωμη την πολιτική ηγεσία η επίσημη πρώτη του τουρισμού στις 14 Μαΐου. Όπως, επίσης, είναι γνωστό ότι αυτό έγινε χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, χωρίς πολιτική εμβολιασμών για τους άμεσα εμπλεκόμενους εργαζόμενους, χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τους επισκέπτες.

Ωστόσο, για την κυβέρνηση της ΝΔ, το άνοιγμα του τουρισμού σήμανε και την επιστροφή στην κανονικότητα. Ήταν υπόθεση λίγων ημερών να σταματήσει η καραντίνα, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας, οι γενικότεροι περιορισμοί, και να ανοίξουν τα σχολεία, οι καφετέριες και τα εστιατόρια, τα μουσεία, τα ξενοδοχεία και τα αεροδρόμια. Ο Υπουργός Τουρισμού, αποφεύγοντας της δύσκολες ερωτήσεις περί 2ου κύματος κορονοϊού και ταχύτητας εμβολιασμών, ανήγγειλε περήφανος στο BBC το άνοιγμα της χώρας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε μέσω της γερμανικής εφημερίδας Bild κάλεσμα στους Γερμανούς να επισκεφθούν την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι φέτος θα έχουμε διπλάσιους τουρίστες από το 2020.

Όμως, η πραγματικότητα απέχει πολύ απ’ αυτά τα αισιόδοξα σενάρια και την οπτική της ανθηρής οικονομικής δραστηριότητας που διακαώς προβάλουν τα ΜΜΕ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις το 10% των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας λειτουργεί – είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ρόδο, παραδοσιακά δημοφιλή προορισμό ξένων τουριστών, προς το παρόν έχουν ανοίξει 25 ξενοδοχεία σε σύνολο 650! Από την πλευρά τους, πολλοί ξένοι επισκέπτες προτίμησαν να αποφύγουν την Ελλάδα ως μη ασφαλή τουριστικό προορισμό: οι Ολλανδοί, παρατηρώντας την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, έβαλαν όλη την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε πορτοκαλί λίστα, δηλαδή σε επιβολή υποχρεωτικής καραντίνας 10 ημερών σε όλους όσους επιστρέψουν από εκεί. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν και οι Άγγλοι, που αποτελούν τη δεύτερη σημαντικότερη αγορά για την Ελλάδα, με την TUI UK να ανακοινώνει μαζικές ακυρώσεις τουριστικών πακέτων και πτήσεων από και προς Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι New York Times σε πρόσφατο άρθρο τους αναφέρουν ότι η χώρα ανοίγει τα σύνορα με γεμάτα νοσοκομεία και τα 3/4 των Ελλήνων ανεμβολίαστους, ξεμπροστιάζοντας την μικροπολιτική και νεοφιλελεύθερη τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που θυσιάζει την υγεία των πολιτών «για μια φούχτα δολάρια».

Έτσι, το περιβόητο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν αποδεικνύεται επικίνδυνο κι επισφαλές για χιλιάδες εργαζόμενους, που παραμένουν σε αναστολή ή σε ανεργία «μέχρι νεωτέρας». Ανάμεσα σ’ αυτούς που πλήττονται άμεσα από την κατάσταση εδώ και 1,5 χρόνο, οι διπλωματούχοι ξεναγοί οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 Μαΐου στο κέντρο της Αθήνας για να καταγγείλουν την έλλειψη ουσιαστικής οικονομικής στήριξης και ασφάλισης εν καιρώ πανδημίας, καθώς και την εξώθησή τους σε απόλυτη ανεργία εξαιτίας των παράλογων πρωτοκόλλων που καλούνται να εφαρμόσουν: ο περιηγητικός τουρισμός καταργείται στην πράξη, όταν σε ένα 50άρι λεωφορείο που οδεύει π.χ. στους Δελφούς, οι επιβάτες μπορούν να είναι μέχρι 42, όταν εισέλθουν στον αρχαιολογικό χώρο μπορούν να είναι μέχρι 15, ενώ στο μουσείο πρέπει να μειωθούν στους 8! Η απάντηση από το Υπουργείο Εργασίας στα δίκαια αιτήματά τους δεν ήρθε ποτέ.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη το αφήγημα του επιτυχημένου τουριστικού προϊόντος και μάλιστα προχωράει σε νεολογισμούς, που δεν υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία: ύστερα από την Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Αμύνης, Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Στρατιωτικός Τουρισμός είναι το καινούριο προϊόν της Ελλάδας προς την διεθνή αγορά, με επίκεντρο κάθε μουσείο, συλλογή και μνημείο της ιστορίας όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να αναδειχθεί η στρατιωτική παράδοση της χώρας! Την ίδια ώρα, οι μεγαλο-επιχειρηματίες (ξενοδόχοι, αερομεταφορείς κτλ.) τρίβουν τα χέρια τους με την υπόσχεση για ψήφιση και γρήγορη εφαρμογή του Νομοσχεδίου Βρούτση-Χατζηδάκη, για τη στιγμή που θα συνθλίψουν κάθε έννοια οκταώρου και πενθήμερης εργασίας και θα πληρώνουν τους σκληρά εργαζόμενούς τους με ρεπό τον χειμώνα!

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το