Ο Π. Καμμένος κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ξεδίπλωσε ένα νέο ρεσιτάλ υποτέλειας και αμερικανοδουλείας όταν δήλωνε στον υπουργό των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις ότι η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προσφέρει κάθε σπιθαμή εδάφους της χώρας μας στη διάθεση των αμερικανικών πολεμικών στόχων και να πάρει μέρος σε κάθε επιθετική στρατιωτική επιχείρηση.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Άμυνας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκτός από τη βάση της Σούδας, πρόσφερε με μεγάλη απλοχεριά τη δημιουργία ανάλογων βάσεων με αυτή, στη Κάρπαθο, και άλλων αμερικάνικων βάσεων για τις διάφορες στρατιωτικές επιθετικές εξυπηρετήσεις όπως αυτές της Αλεξανδρούπολης, της Λάρισας, του Βόλου, της Ανδραβίδας, του Νεώριου Σύρου, του Άραξου κ.α. Να γίνει η Ελλάδα τόπος ασκήσεων των νατοϊκών δυνάμεων. Η πρόταση αυτή που μετατρέπει τη χώρα μας σε μια αμερικανό-νατοϊκή βάση ονομάστηκε Plan A.

Όμως ο Καμμένος δεν αρκέστηκε σ’ αυτό. Διατύπωσε την εναλλακτική λύση σε περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας των Πρεσπών – για την οποία είναι σίγουρος ότι έτσι θα εξελιχτεί – το διαβόητο Plan B. Σύμφωνα με αυτό πρότεινε να δημιουργηθεί στρατιωτικό-πολιτική ένωση, δηλαδή μια «αμυντική» συμφωνία ανάμεσα σε χώρες των Δ. Βαλκανίων ( Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία κ.α.) ενταγμένη στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Στις προτάσεις αυτές του Plan B ο αμερικανός αξιωματούχος απάντησε πως: «Δεν ανακοινώνουμε δημόσια τις λεπτομέρειες των προσωπικών μας διπλωματικών συνομιλιών αλλά η θέση των ΗΠΑ για το θέμα αυτό είναι σαφής: χαιρετίζουμε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της δημοκρατίας της Μακεδονίας στις 30 Σεπτεμβρίου, στο οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο ΝΑΤΟ και την Ε. Ε. με την αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας. Υποστηρίζουμε σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας η οποία θα επιτρέψει στην ΠΓΔΜ να λάβει την νομική θέση στο ΝΑΤΟ συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία».

Είναι φανερό πως η δήλωση του Καμμένου ενόχλησε το Στέητ Ντιπάρτμεντ γιατί επηρεάζει αρνητικά τους αμερικανικούς σχεδιασμούς και μεθοδεύσεις στην ΠΓΔΜ πάνω σε μια κρίσιμη φάση των εξελίξεων. Σε μια φάση που τέτοιες δηλώσεις δεν ευνοούν τις μεθοδεύσεις στις βαλκανικές χώρες. Γι’ αυτό ακριβώς η δήλωση είναι μια «επίπληξη» στον Καμμένο στη βάση ότι παραβίασε το διπλωματικό πρωτόκολλο και όχι στην ουσία των θέσεων που διατύπωσε.

Αυτοί όμως που έδωσαν ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας. Χωρίς στην ουσία να πάρει θέση για τις δηλώσεις του Καμμένου στην Ουάσιγκτον, το Μαξίμου αποφεύγει να κρατήσει μια ξεκάθαρη στάση γι’ αυτές. Το Μαξίμου παρουσιάζεται «αιφνιδιασμένο» από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής του. «Έκπληκτοι» και αγανακτισμένοι έμειναν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανέλαβαν το βάρος να χειριστούν την υπόθεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών συμβουλεύει τον Καμμένο λέγοντας: «Ο υπουργός Εξωτερικών δεν πρέπει να μιλάει πολύ για να ακούγεται όταν μιλάει». Ο Ν. Παπάς συντονίζεται με τη δήλωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ λέγοντας: « Η πολιτική του ΥΠΕΞ για την επίλυση του «Μακεδονικού» βρίσκεται στην καρδιά της φιλοσοφίας της κυβέρνησης». Ενώ ο πρόεδρος της Βουλής δυσκολεύεται να καταλάβει την ουσία των δηλώσεων: «Δεν είναι εύκολο να καταλάβω και τι ακριβώς πρότεινε. Και για το θέμα των βάσεων και για τη συνεργασία στα Βαλκάνια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται πάλι σε όλο το «μεγαλείο» της πολιτικής υποκρισίας, με τους τακτικισμούς του, για να ξεγελάσει το λαό μας με τη γνωστή ασάφεια των θέσεων του. Επαναφέρει στα μυαλά μας, όχι τη «δημιουργική ασάφεια» της οικονομίας του Βαρουφάκη, αλλά τη «δημιουργική πολιτική ασάφεια» του πολύ πιο «ώριμου» πλέον ΣΥΡΙΖΑ στην ακραία πολιτική δημαγωγία.

Η πολιτική τόσο του Plan A όσο και του Plan B είναι ο πυρήνας της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο με διατυπώσεις αλλά και συγκεκριμένες εφαρμογές του. Η μετατροπή της χώρας μας σε μια αμερικανό-νατοϊκή βάση είναι ένα γεγονός που ποτέ δεν διαψεύστηκε, όπως δεν διαψεύστηκαν οι δηλώσεις του αμερικανού πρεσβευτή Πάϊατ και άλλων ανώτατων αμερικανών αξιωματούχων που όργωναν τη χώρα εξετάζοντας το που είναι τα καταλληλότερα μέρη για την εγκατάσταση βάσεων και χώρων για διάφορα στρατιωτικά επιχειρησιακά κέντρα. Όσον αφορά το Plan B η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είναι αντίθετη ή ουδέτερη, αλλά δηλώνει χωρίς περιστροφές, πως επιδιώκει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τέλος πολλά ερωτήματα προκύπτουν από τη στάση του Τσίπρα και του Μαξίμου σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας. Αν πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με τις δηλώσεις Καμμένου στην Ουάσιγκτον όχι μόνο έπρεπε να το δηλώσει, να ξεκαθαρίσει τις θέσεις και σε ποια θέματα είναι η αντίθεσή του και οι διαφωνίες του και να διώξει τον Καμμένο από το υπουργείο του.

Σίγουρα πίσω από όλη αυτή την ιστορία παίζονται διάφορα πολιτικά διπλωματικά παιχνίδια, μέσα σε αυτά βρίσκονται και οι εκλογές όποτε κι αν γίνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμπειρότερος πλέον διαμορφώνει ένα θολό τοπίο για να αποκρύπτει τους πραγματικούς σκοπούς του όπως έκανε και σε όλα τα βασικά προβλήματα που θίγουν το λαό.

Σ’ αυτό φυσικά το παιχνίδι έχει συμπαραστάτες τα κόμματα της μεγαλοαστικής τάξης και της ελληνικής πλουτοκρατίας, με τη Ν.Δ. πρώτη από όλα, που αντιπολιτεύονται σε ζητήματα που λίγο αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το