Τα λόγια περισσεύουν και δεν μπορούν να εκφράσουν τι είναι αυτό που νιώθει ένας εργαζόμενος όταν μαθαίνει πως ακόμα ένας συνάδελφος στον κλάδο -και όχι μόνο- κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του.

Την Πέμπτη 13 Ιουλίου, μέρα καύσωνα, ο εργάτης του ΑΔΜΗΕ Δέλλιος Αναστάσιος, 56 χρονών, χτυπήθηκε από ρεύμα υψηλής τάσης σε εργασία κοπής δέντρων για την προστασία του δικτύου στη Φλώρινα. Από τότε νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» με εγκαύματα στο 55% του σώματός του.

Τώρα ο ΑΔΜΗΕ μάς ενημερώνει πώς έπραξε τα νόμιμα, πως συγκροτείται «Επιτροπή Διερεύνησης του ατυχήματος», προκειμένου να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες του συμβάντος. Ως εργαζόμενοι ξέρουμε ήδη τα αποτελέσματα της διερεύνησης: Ανθρώπινα λάθη, κακιά στιγμή, ατυχές συμβάν. Μετά θα έρθει η συνέχιση της ίδιας πολιτικής που υπάρχει και σήμερα: Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας (ότι έχει απομείνει), αλλαγή μετοχικών χεριών, μπάσιμο εργολάβων, εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα και μέτρα ασφαλείας.

Τα ενοποιημένα συνολικά έσοδα του ομίλου ΑΔΜΗΕ στο α’ τρίμηνο του 2023 ανήλθαν στα 93,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 33,8% έναντι 70 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2022. Αυτοί είναι οι αριθμοί στους οποίους δίνουν σημασία οι κεφαλαιοκράτες, τα μεγαλοστελέχη των ενεργειακών ομίλων,

αυτά κοιτούν και οι ξένοι μονοπωλιστές που καραδοκούν να «τσιμπήσουν» ότι απλόχερα τους παραδίδουν οι εγχώριες πολιτικές της εξάρτησης.

Οι εργαζόμενοι σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, εργολάβους και υπεργολάβους, μετράνε τα ψιλά για να βγει ο μήνας, μετράνε σακατεμένους και νεκρούς συναδέλφους. Όσο για το συγκεκριμένο περιστατικό, αυτό που καταγγέλλουν οι συνάδελφοι του Αναστάση είναι πως για να γινόταν σωστά η εργασία θα έπρεπε να υπάρξει διακοπή της γραμμής, κάτι το οποίο δεν έγινε ώστε να μη πληρώσει ο ΑΔΜΗΕ ρήτρα διακοπής στους συμβαλλόμενους. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είτε για να προχωράει η δουλειά γρήγορα είτε για να γλιτώνουν χρήμα, σπρώχνουν τους εργαζόμενους στον θάνατο.

Εμείς δεν μπορούμε παρά να πούμε ακόμα μια φορά στους συναδέλφους και στις συναδέλφισσες να σπάσουν τους διαχωρισμούς που δημιουργούν μέσα στους χώρους όπου δουλεύουμε οι διοικήσεις των ομίλων και οι εργολάβοι. Να φτιάξουν επιτροπές, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, απομονώνοντας γραφειοκράτες που σπάνε την ενότητα και τάσσονται με τα αφεντικά. Σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, εργολάβους η ταξική οργάνωση όλων μας μπορεί να μπει φραγμός στα σχέδια των ενεργειακών ομίλων και των εργολάβων τους. Να παλέψουμε για μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, για να δοθούν ΜΑΠ σε όλες τις ειδικότητες και σε κάθε πόστο, να διεκδικήσουμε καμία εργασία να μη γίνεται αν δεν υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλειά μας πρώτα απ’ όλα.

Αυτές τις ώρες το μυαλό μας βρίσκεται στον εργάτη Δέλλιο Αναστάσιο και σε όλους τους συναδέλφους που τραυματίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους για το μεροκάματο.

Πρωτοβουλία Εργολαβικών Εργαζομένων στην καταμέτρηση

e-mail επικοινωνίας: prwtergaz@gmail.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το