Ανήμερα τα Χριστούγεννα, οι αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός 8χρονου αγοριού από τη Γουατεμάλα, του Φελιπε Γκόμες Αλόνσο, που βρισκόταν μαζί με τον πατέρα του σε κέντρο κράτησης μεταναστών στο Νέο Μεξικό, το δεύτερο περιστατικό μέσα στον Δεκέμβριο.

Στις αρχές Δεκεμβρίου είχε πεθάνει ένα 7χρονο κοριτσάκι, επίσης από τη Γουατεμάλα.

Και τα δύο παιδιά είχαν παρουσιάσει συμπτώματα ασθένειας, αλλά και σημάδια εξάντλησης και αφυδάτωσης, ωστόσο τα ακριβή αίτια του θανάτου τους δεν έχουν γίνει γνωστά.

Ο θάνατος της 7χρονης είχε προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις και ο ΟΗΕ είχε τις αρχές των ΗΠΑ να διεξαγάγουν πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο της, ενώ ζητούσε να σταματήσει η κράτηση παιδιών.

Μετά και τον θάνατο και του 8χρονου αγοριού, η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP), δήλωσε ότι μελετά «τη δυνατότητα να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» στους κρατούμενους στα κέντρα μετανάστες, και ότι, λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθεί, έχει ζητήσει τη βοήθεια του υπουργείου Υγείας, του υπουργείου Άμυνας και της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών.

Μετά τον θάνατο και του Φελίπε, οι οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αύξησαν την κριτική που ασκούν τόσο στη CBP όσο και στην αμερικανική κυβέρνηση για την πρακτική να κρατούνται ουσιαστικά φυλακισμένοι οι μετανάστες στα κέντρα έως ότου εξεταστεί το αίτημα για άσυλο ή άδεια παραμονής, ενώ πολλές οικογένειες ζουν χωρισμένες.

Όπως κατήγγειλε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ, Μάργκαρετ Χουάνγκ, η αντιμεταναστευτική πολιτική του προέδρου Τραμπ «είναι σκληρή έναντι αιτούντων άσυλο και μεταναστών» και πρέπει να σταματήσει αμέσως, «πριν χαθούν κι άλλα παιδιά».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το