Μεγάλες αντιδράσεις, περισσότερες από το προηγούμενο διάστημα της διαβούλευσης, προκάλεσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς αλλά και τα αδέσποτα στις φιλοζωικές οργανώσεις, ενώ ψηφίστηκε επί της αρχής από επιτροπή της Βουλής μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ.
Περισσότερα από 200 φιλοζωικά σωματεία, με διαφορετικό κατά περίπτωση σκεπτικό, έχουν υπογράψει κοινό κείμενο, ζητώντας να αλλάξει άμεσα ο νόμος, γιατί όπως λένε είναι χειρότερος από τον ισχύοντα. Παραθέτουμε αποσπάσματα από το κείμενο αυτό:


«Για πρώτη φορά μπορεί να είναι μόνιμος ο εγκλεισμός των ζώων στα κυνοκομεία με τον δήμαρχο να αποφασίζει (…) αν θα παραμένουν πλέον του αρχικού τριμήνου. Ακόμη και στην περίπτωση που τα ζώα μετά την παρέλευση του τριμήνου βγουν από το κυνοκομείο, θα είναι πλήρως ασυλοποιημένα και πολύ δύσκολα θα επιβιώσουν. Μέχρι τώρα ήταν παράνομο να στοιβάζονται ζώα στα κυνοκομεία βάσει του 4039/12, τώρα γίνεται νόμιμο αφού κανένα όριο ως προς τον αριθμό των ζώων δεν μπαίνει.
Η μεγάλη ελπίδα και προσδοκία ότι κάτι θα αλλάξει στη χώρα μας, σε κάτι που αποτελεί τη ντροπή των λαών της Ευρώπης, μέσω της στείρωσης των κατοικίδιων, κατέπεσε μετά τις λυσσαλέες προσπάθειες των κυκλωμάτων παράνομης εκτροφής και εμπορίας και των συντεχνιών, που είδαν να θίγονται τα συμφέροντά τους. Παγκόσμια πρωτοτυπία της κυβέρνησης αποτελεί η ανάθεση σε σωματείο ιδιωτών εκτροφέων να εκδίδουν τις άδειες σε εκτροφείς. Επιπλέον δεν απαγορεύεται τελικά η πώληση ζώων από τα pet-shops, μια θετική πρόβλεψη που μας είχε χαροποιήσει αλλά αποσύρθηκε μετά από αίτημα των ιδιοκτητών pet-shops.

Οι δήμοι φορτώνονται με επιπλέον αρμοδιότητες ενώ είναι φανερό ότι μέχρι σήμερα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Και αφού δεν προσδιορίζονται ούτε οι πόροι ούτε το προσωπικό, οι εγκαταστάσεις και τα μέσα που θα διαθέτουν, προφανώς παραμένουν ανεξέλεγκτοι να αυθαιρετούν, όπως και μέχρι τώρα. Τα δημοτικά κτηνιατρεία, μια σωτήρια και εξαιρετικά οικονομική λύση για τις στειρώσεις και την περίθαλψη των ζώων, αφήνονται στη διακριτική ευχέρεια των δήμων και στην πράξη ακυρώνονται αφού δεν προβλέπεται καμία χρηματοδότηση και στελέχωσή τους.

Καταργούν τη δυνατότητα συνηγόρου για τα ζώα, το δικαίωμα δηλαδή στα φιλοζωικά σωματεία να παρίστανται με δικηγόρο στις δίκες κακοποίησης των ζώων, μία από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις της ΠΦΠΟ. (…) Η κατάργηση αυτής της δυνατότητας θα έχει ως αποτέλεσμα όλοι όσοι κακοποιούν ζώα στην Ελλάδα, είτε άτομα, είτε δήμοι, να μην έχουν απέναντί τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής και φυσικά να αθωώνονται ευκολότερα.

Τα μεγάλα πρόστιμα (όπως των 30.000 και 50.000) μπορεί να ικανοποιούν το περί δικαίου αίσθημα της κοινής γνώμης αλλά είναι μη ρεαλιστικά, ουδέποτε θα εισπράττονται ενώ ο δράστης στην ουσία δεν θα πληρώνει τίποτα για την εγκληματική του στάση. (…)
Στο άρθρο για τις περιπτώσεις κακοποίησης των ζώων ορίζεται ρητά ότι μόνο η εγκατάλειψη κουταβιών ή μικρών γατιών είναι κακούργημα, επομένως η εγκατάλειψη ενήλικων δεν αποτελεί ποινικά κολάσιμη πράξη. Θα εξακολουθήσουν οι σκύλοι να είναι δεμένοι σε όλη τη χώρα, αφού όπως πολύ καλά γνωρίζουμε ιδίως στην επαρχία, οι ιδιοκτήτες των ζώων σε τυχόν καταγγελία θα ισχυρίζονται ότι είναι δεμένα μέσα στο επιτρεπόμενο δίωρο».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το