Ο Pedro Castillo του κόμματος Perú Libre έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνει συγχαρητήρια από όλο τον κόσμο. Είναι αναμφίβολο ότι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της 6ης Ιουνίου. Η εκλογική αρχή του Περού – ONPE – ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα: Ο Castillo έλαβε το 50,137% των ψήφων (8,83 εκατομμύρια ψήφοι), ενώ η αντίπαλός του στο δεύτερο γύρο Keiko Fujimori του Fuerza Popular έλαβε 49,893% (8,78 εκατομμύρια ψήφοι). Αυτό είναι με το 100% των ψήφων. Σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς, η Fujimori έχει χάσει τις εκλογές.

Ωστόσο, η Fujimori – η υποψήφια της δεξιάς – αρνήθηκε να παραχωρήσει τη νίκη. Στην πραγματικότητα, προσέλαβε τα καλύτερα νομικά μυαλά του Περού για να αμφισβητήσει τα εκλογικά αποτελέσματα. Μέσα σε λίγες ώρες από την ψηφοφορία, η ομάδα της Fujimori υπέβαλε 134 ενστάσεις ακυρότητας. Έχουν ακόμη 811 στο χέρι. Όποιος γνωρίζει την περουβιανή νομική αδελφότητα θα συνειδητοποιήσει ότι μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα βρίσκονται στο κατάλογο της Fujimori: Echecopar, Gersi, Miranda & Amado, Payet, Rey, Cauvi, Pérez; Rodrigo, Elia & Medran, Rubio Leguía Normand, Rebaza, Alcázar & De las Casas. Μόνο στη Λίμα, η ομάδα είχε πάνω από τριάντα δικηγόρους. Η ομάδα της Fujimori είχε συγκεντρώσει αυτούς τους δικηγόρους πριν από την ψηφοφορία, αναμένοντας την πιθανότητα νίκης του Castillo και την ανάγκη να τον εμποδίσουν δικαστικά. Ο νομικός στρατός λευκών κολάρων χάραξε μια ρατσιστική στρατηγική νομικού πολέμου. Ολόκληρο το παιχνίδι τους ήταν να ακυρώσουν τις ψήφους που βρίσκονται στον πυρήνα της βάσης υποστήριξης του Castillo, δηλαδή τις ιθαγενείς κοινότητες του Περού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διόρισαν νέο πρέσβη στο Περού. Το όνομά της είναι η Lisa Kenna, πρώην σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, εννέα έτη βετεράνος στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) και αξιωματούχος υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Ιράκ. Λίγο πριν τις εκλογές, η Πρέσβης Kenna κυκλοφόρησε ένα βίντεο, στο οποίο μίλησε για τους στενούς δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και του Περού και για την ανάγκη ειρηνικής μετάβασης από τον ένα πρόεδρο στον άλλο. Η «προεδρική μετάβαση αποτελεί παράδειγμα για ολόκληρη την περιοχή», είπε, σαν να προέβλεπε μια σοβαρή πρόκληση. Αν κάποιος θα μπορούσε να γνωρίζει την παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία στη Λατινική Αμερική, θα ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ίδιο ισχύει και για βασικά μέλη της ομάδας της Keiko Fujimori, όπως ο Fernando Rospigliosi. Ο Rospigliosi, πρώην υπουργός Εσωτερικών υπό τον Πρόεδρο Alejandro Toledo, προσχώρησε στην ομάδα Fujimori για τέτοιου είδους την αντιπαράθεση (για χρόνια, ο Rospigliosi ήταν πολύ επικριτικός των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τον πατέρα της Fujimori, τον Πρόεδρο Αlberto​​ Fujimori , ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης). Η συνεργασία με την αμερικανική πρεσβεία είναι στο βιογραφικό του Rospigliosi. Το 2005, ο πρώην αριστερός στρατιωτικός αξιωματικός Ollanta Humala ήταν έτοιμος να συμμετάσχει στον προεδρικό αγώνα τον Απρίλιο του 2006. Κάθε ένδειξη υποδηλώνει ότι ο Humala, ο οποίος είχε επιχειρήσει στρατιωτικό κίνημα εναντίον του πατέρα της Keiko Fujimori, είχε μαζική υποστήριξη. Κάποιοι μάλιστα πίστευαν ότι ο Humala θα ακολουθούσε τόσο τον Hugo Chavez όσο και τον Evo Morales κατευθύνοντας το Περού προς τα αριστερά. Εκείνη την περίοδο, ο Rospigliosi πήγε στην αμερικανική πρεσβεία για να ζητήσει υποστήριξη για την αποτροπή της νίκης του Humala το 2006.

Στις 18 Νοεμβρίου 2005, ο Rospigliosi και ο πρώην υπουργός της Εθνικής Άμυνας Ruben Vargas ήρθαν στην πρεσβεία για μεσημεριανό γεύμα. Εξέφρασαν την «ανησυχία τους για την προοπτική ο υπερεθνικιστής Ollanta Humala να εδραιωθεί ως υπολογίσιμη πολιτική δύναμη». Ο Rospigliosi και ο Vargos εργάστηκαν και οι δύο για μια ΜΚΟ που ονομάζεται Capital Humano y Social (CHS), η οποία συνεργαζόταν με το τμήμα επιβολής του νόμου και ναρκωτικών (NAS) της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Τόσο ο Rospigliosi όσο και ο Vargas ζήτησαν από την αμερικανική πρεσβεία να παροτρύνει τον εργολάβο επικοινωνιών Nexum να «παρακολουθεί την ειδησεογραφία για τον Humala και να προωθεί ειδήσεις και σχόλια κατά του Humala στις περιοχές αγροτών κόκας». Ήθελαν η πρεσβεία των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει τους σημαντικούς πόρους της για να υπονομεύσει το Humala. Πρόκειται για παλιάς κοπής βρώμικα κόλπα.

Οι ΗΠΑ ανησυχούσαν για τον Humala, σε σχέση με τις δηλώσεις του κατά της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο Περού και τους δεσμούς του με τον Hugo Chavez. Αυτό που είπαν ο Rospigliosi και ο Vargas στην πρεσβεία των ΗΠΑ τους ικανοποίησε. Ο Humala έχασε τις εκλογές το 2006. Θα κέρδιζε το 2011, νικώντας την Keiko Fujimori. Αλλά μέχρι το 2011, ο Humala είχε μετατραπεί σε έναν νεοφιλελεύθερο υποψήφιο, που οι ΗΠΑ θεωρούσαν ακίνδυνο και χρήσιμο. Στις 19 Μαΐου 2011, ο Humala υπέγραψε ένα κείμενο που τον τοποθέτησε στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα («Compleo en Defensa de la Democracia»). Στη συγκέντρωση, πήρε το χρίσμα από τον δεξιό σπόνσορα του Περού, τον μυθιστοριογράφο Mario Vargas Llosa.

Ο Vargas Llosa διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σήμερα, χρησιμοποιώντας το κύρος του βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας του 2010 ως δύναμη. Καθώς τα αποτελέσματα έδειχναν στο ότι ο Pedro Castillo είχε σαρώσει στις αγροτικές περιοχές του Περού, ο Vargas Llosa υποβάθμισε τους ψηφοφόρους στις αγροτικές περιοχές. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι το Περού θα γίνει σαν τη Βενεζουέλα και ότι αυτό θα ήταν μια καταστροφή για το Περού. Με ρατσιστική χολή, ο Vargas Llosa ένωσε την φωνή του με άλλους διανοούμενους της ακροδεξιάς για να υποτιμήσουν την περουβιανή εργατική τάξη και την αγροτιά, ελπίζοντας ότι τέτοιες παρατηρήσεις θα δώσουν επαρκή κάλυψη στη διαδικασία πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό του ONPE.

Όλα φαίνονται προετοιμασμένα: η νέα πρέσβης των ΗΠΑ με διαπιστευτήρια της CIA, ένας βρώμικος άνθρωπος-κλειδί με συνήθεια να πηγαίνει στην πρεσβεία για βοήθεια και με ιστορικό να ζητά από τις ΗΠΑ να βλάψουν την αριστερά, ένας γηραιός με αλλεργία στον ίδιο το λαό του, και μια υποψήφια της οποίας ο πατέρας είχε την υποστήριξη της ολιγαρχίας όταν διεξήγαγε πραξικόπημα το 1992.

Ο Pedro Castillo συνεχίζει να επικρατεί τους δρόμους. Τα πλήθη συγκεντρώνονται. Δεν θέλουν να κλαπεί η ψήφος τους. Υπάρχει όμως φόβος στο Περού. Οι πιο σκοτεινές δυνάμεις είναι σε περιδίνηση. Θα μπορέσει ο λαός να τους νικήσει;

πηγή: guernicaeu.wordpress.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το