Εδώ και τρεις εβδομάδες, μαθαίνουμε για τα αδιανόητα ποσά που χρεώνουν οι ιδιώτες για την πραγματοποίηση των τεστ για τον κορονοϊό. Ποσά που φτάνουν μέχρι και τα 310€ (Υγεία, Ιασώ General)… ή ακόμη και τα 350€ αν η λήψη του δείγματος γίνει εκτός του ιδιωτικού κέντρου.

Αυτό που δεν μαθαίνουμε είναι, το ποιος πληρώνει τη νύφη… και για αυτή την «επενδυτική ευκαιρία» του ιδιωτικού τομέα. Που δεν είναι άλλος από το δημόσιο! Ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες η «επιχειρηματική δράση» του ιδιωτικού τομέα γίνεται ένα πρόσθετο μεγάλο βαρίδι για το κράτος και το δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι ιδιώτες, αυτό που προσφέρουν επί της ουσίας με το υψηλό αυτό αντίτιμο, είναι το κιτ για τη λήψη του δείγματος και η λήψη του. Τα αντιδραστήρια και όλον τον εργαστηριακό έλεγχο τα βάζει το δημόσιο.

Μέχρι στιγμής, οι εργαστηριακοί έλεγχοι, όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων πραγματοποιούνται στο ΠΑΣΤΕΡ και την Ιατρική Σχολή. Εκεί δηλαδή που γίνεται πλήθος ελέγχων, των δειγμάτων που στέλνονται και από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, κυρίως τα περιφερειακά.

Το αποτέλεσμα είναι, για μια ακόμη φορά, όπως γίνεται με κάθε «Συνεργασία Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα» (ΣΔΙΤ), να αισχροκερδούν οι ιδιώτες σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Όπως επίσης να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στο ΕΣΥ, που δίνει την μάχη της πανδημίας, αφού τα τεστ του ιδιωτικού τομέα, παρεμβάλλονται έξω από κάθε αρχή και κεντρικό σχεδιασμό.

Έτσι ένα τεστ, ασθενούς που παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα κορονοϊού σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, μπαίνει στην ουρά πίσω από τα τεστ κάποιων ασυμπτωματικών που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και τα κάνουν από αγωνία ή  περιέργεια. Με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος, σύμφωνα πάντα με τον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Που κατά τα άλλα διενεργεί τεστ με το σταγονόμετρο, ακόμη και στους εργαζόμενους του ΕΣΥ.

Ακόμη πιο εξοργιστικό όμως είναι αυτό που καταγγέλθηκε σήμερα και δεν διαψεύστηκε από την κυβέρνηση, ότι από το Σάββατο 21/3  παρέλαβε ο πρωθυπουργός 3 επιστολές από 3 περιφερειακά πανεπιστήμια, τα οποία του γνωστοποιούσαν πως διαθέτουν πιστοποιημένα εργαστήρια για την ανίχνευση του κορονοϊού και πως μπορούν να προσφέρουν άμεσα τις υπηρεσίες τους και δωρεάν στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει απάντηση. Αντίθετα, ο Μητσοτάκης αγνοώντας την προσφορά των πανεπιστημίων, αποφάσισε να προχωρήσει στη σκανδαλώδη σύμβαση των 30 εκατ. ευρώ με ιδιώτες. 

Σε κάθε περίπτωση η περίοδος που διανύουμε προσφέρεται για συμπεράσματα. Είναι μια εξόχως διαφωτιστική συγκυρία, για όσους υιοθετούν, ή απλά φλερτάρουν με αντιλήψεις για υιοθέτηση των κανόνων της «ελεύθερης αγοράς» στην υγεία. Οι «επενδυτές» της υγείας, όπως συμβαίνει παντού, ο μόνος κανόνας λειτουργίας στον οποίο υπακούν είναι αυτός, της μεγιστοποίησης των κερδών τους. σε κάθε τόπο και χρόνο.

-Είναι βέβαιο, ότι αν τα σχέδια της ΝΔ του Μητσοτάκη και των άλλων κομμάτων που υπηρετούν  τις πολιτικές της ΕΕ και των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, είχαν ευοδωθεί, αν ο ιδιωτικός τομέας είχε σήμερα τις διαστάσεις που προσδοκούσαν και προετοίμαζαν με τις πολιτικές τους, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη. Με τις εικόνες των προηγμένων νεοφιλελεύθερων μοντέλων, αυτών που πεθαίνουν έξω από τα νοσοκομεία επειδή δεν έχουν να πληρώσουν να γίνονται κυρίαρχες και στην ελληνική πραγματικότητα.

– Είναι βέβαιο, ότι αν το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν γίνει όλοι αυτοί οι αγώνες για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και έλειπαν ακόμη και αυτές οι στοιχειώδεις υποδομές του ΕΣΥ, σήμερα θα μετρούσαμε ήδη με διαφορετικό τρόπο αυτή την κρίση.

– Είναι βέβαιο, ότι αν ο Μητσοτάκης ο Γεωργιάδης και το κόμμα τους, που αποτέλεσε τον πολιορκητικό κριό για την εισαγωγή και την επιβολή των νεοφιλελεύθερων δογμάτων που διαλύουν τις δημόσιες δομές υγείας και στρώνουν το έδαφος στις «επενδυτικές ύαινες» του ιδιωτικού τομέα, συνεχίσουν απρόσκοπτα να εφαρμόζουν την πολιτική τους σύντομα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ χειρότερα σενάρια από αυτό της σημερινής πανδημίας.

Για αυτό δεν πρέπει να δείξουμε καμία ανοχή στο περιεχόμενο της πολιτικής της «ατομικής ευθύνης» όπως προσπαθούν να την εδραιώσουν. Την απόλυτη ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν, πολιτική και ατομική την έχουν αυτοί που τώρα μας κουνούν το δάχτυλο. Να μην επιτρέψουμε στην άθλια προπαγάνδα τους να τους βγάλει… λάδι.

Βασίλης Πετράκης, μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

Πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το