Κλιμακώνεται ο αμερικανοκινεζικός ανταγωνισμός για την Ταϊβάν και την ηγεμονία στην περιοχή και τον κόσμο

Πολεμικά «τελεσίγραφα» εκατέρωθεν στέλνουν Ουάσιγκτον και Πεκίνο στο πλαίσιο του διαρκώς εντεινόμενου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού τους. Το πλέον εύφλεκτο σημείο αντιπαράθεσης είναι η Ταϊβάν, αφού μετά την επίσκεψη Πελόζι παρατηρείται διαρκής κλιμάκωση.
Για άλλη μια φορά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν είπε πως οι ΗΠΑ θα εμπλακούν σε πόλεμο με την Κίνα για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν «εάν πράγματι γινόταν επίθεση άνευ προηγουμένου».

Σε αντίθεση με τη στάση που κρατούν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, απάντησε με ένα μονολεκτικό «ναι» στην ερώτηση αν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα εμπλέκονταν σε πόλεμο με την Κίνα στην περίπτωση εισβολής στο νησί.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, τον προειδοποίησε να μην παραβιάσει τις αντιρωσικές κυρώσεις για την Ουκρανία, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα διακόπτονταν οι δυτικές επενδύσεις στην Κίνα, η οποία θα διέπραττε «γιγαντιαίο λάθος». Την ίδια στιγμή βέβαια πρόσθεσε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως αυτοί (σ.σ. oι Κινέζοι) πρόσφεραν όπλα ή άλλα πράγματα που χρειάζεται η Ρωσία».

Η κινέζικη πλευρά αντέδρασε έντονα στις αμερικανικές απειλές με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Μάο Νονγκ, να σημειώνει ότι «πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της σημαντικής δέσμευσης των ΗΠΑ να μην υποστηρίξουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Στέλνει σοβαρό, αρνητικό μήνυμα προς τις αυτονομιστικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν». Κάλεσε δε τις ΗΠΑ να διαχειριστούν τα θέματα που σχετίζονται με την Ταϊβάν «προσεκτικά και όπως αρμόζει».

Τη στρατιωτική ετοιμότητα του Πεκίνου να απαντήσει στις αμερικανικές προκλήσεις αποτύπωσε η ξεκάθαρη παρότρυνση του προέδρου της Κίνας, προς τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, πως «θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προετοιμασία για πραγματική μάχη».
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Ανατολικής Ζώνης της Διοίκησης Μάχης του κινεζικού στρατού δήλωσε ότι οι μονάδες βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας μάχης μετά τη διέλευση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και του Καναδά στα Στενά της Ταϊβάν.
Η όξυνση των σινοαμερικανικών σχέσεων αποτυπώθηκε και στη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Γουάνγκ Γι και Άντονι Μπλίνκεν, στο μόνο που συμφώνησαν ήταν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε «κρίσιμο σημείο».

Ο Γουάνγκ Γι κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι επιδίδεται σε ενέργειες σχετικά με την Ταϊβάν με σκοπό να υπονομεύσει «την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας». Αναφέρθηκε ακόμη στις «σοβαρές αντιπαραθέσεις» και στην «κρίσιμη καμπή» στην οποία βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις, αφού οι ΗΠΑ «φτάνουν στο σημείο ακόμα και δημόσια να δηλώσουν έτοιμες να δράσουν για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν» την οποία χρησιμοποιούν για να επιτεθούν στην Κίνα. «Όλα αυτά στέλνουν ένα πραγματικά λανθασμένο και επικίνδυνο σήμα», κατέληξε.
Ο Μπλίνκεν από τη μεριά του ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν «αδιαπραγμάτευτη» την παρουσία τους στα Στενά της Ταϊβάν κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο. Τόνισε ότι δεσμεύονται για την «ειρήνη και τη σταθερότητα» στα Στενά της Ταϊβάν κάτι που χαρακτήρισε «κρίσιμο για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια και ευημερία».

Στο πλαίσιο αυτής της «δέσμευσης» των ΗΠΑ, με σκοπό την περικύκλωση της Κίνας και τον περιορισμό της στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ οι ΥΠΕΞ των 4 μελών του Quad. Στο σχήμα αυτό συμμετέχει και η Ινδία που «συνυπάρχει» με την Κίνα και τη Ρωσία στους BRICS και στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Επίσης η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, ξεκίνησε νέα περιοδεία στον Ειρηνικό, με πρώτη στάση στο Τόκιο όπου «επιβεβαίωσε την ατσάλινη δέσμευση των ΗΠΑ για την υπεράσπιση της Ιαπωνίας, όπως και της Ταϊβάν». Επόμενη στάση της ήταν η Σεούλ, της οποίας η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος, την ώρα που ΗΠΑ και Νότια Κορέα πραγματοποιούσαν κοινά αεροναυτικά γυμνάσια.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται τη στιγμή που Ρωσία και Κίνα εμβαθύνουν τη διμερή τους συνεργασία και μεγεθύνουν το γεωπολιτικό τους αποτύπωμα στην κρίσιμη περιοχή της Ευρασίας, με την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στις 15 και 16 Σεπτέμβρη.
Ο SCO αναβαθμίζεται σε κρίσιμο εργαλείο του ρωσικού και του κινέζικου ιμπεριαλισμού στην αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της. Αν και όχι χωρίς αντιφάσεις (πχ η Ινδία, συμμετέχει στον SCO, αλλά αναβαθμίζει και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, ή η ύπαρξη διμερών διαφορών μεταξύ των μελών του SCO), ο οργανισμός μετατρέπεται σε παράγοντα με τεράστιο ειδικό βάρος στον περιφερειακό και παγκόσμιο συσχετισμό δύναμης.

Στο περιθώριο της Συνόδου ξεχώρισε η συνάντηση των προέδρων Ρωσίας – Κίνας, οι οποίες αποτελούν την κινητήριο δύναμη του SCO.
Στις δηλώσεις του ο Βλ. Πούτιν επέκρινε τις «προσπάθειες δημιουργίας ενός μονοπολικού κόσμου» που «έλαβαν πρόσφατα μια απολύτως άσχημη μορφή και είναι εντελώς απαράδεκτες». Σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση πρόσθεσε πως «εκτιμούμε πολύ την ισορροπημένη θέση των Κινέζων φίλων μας».
Παρ’ όλα αυτά, με φόντο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, αναφέρθηκε σε «ερωτήματα και ανησυχίες σας» που «καταλαβαίνουμε» και πως «θα εξηγήσουμε λεπτομερώς τη θέση μας πάνω σε αυτό το ζήτημα». Παρόμοια δήλωση έκανε ο Πούτιν και στη συνάντηση που είχε με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι.

Ο Ρώσος πρόεδρος καταδίκασε την «πρόκληση των ΗΠΑ» στην Ταϊβάν ξεκαθαρίζοντας πως η Μόσχα υποστηρίζει την πολιτική της «μίας Κίνας». Εμφανίστηκε δε πεπεισμένος ότι θα αναπτυχθεί «περαιτέρω ορμή στην ενίσχυση της στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στη Ρωσία και στην Κίνα».
Ο Κινέζος πρόεδρος από την πλευρά του αναφέρθηκε στις «απίστευτες παγκόσμιες αλλαγές που συνεχίζονται και που ποτέ ως τώρα δεν είδε η Ιστορία». Τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο «η Κίνα είναι διατεθειμένη να εργαστεί με τη Ρωσία για να αναλάβει τις ευθύνες της ως μεγάλης δύναμης, να διαδραματίσει ρόλο πρώτου μεγέθους και να εισαγάγει σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από χάος».

Στην ομιλία του κάλεσε τα μέλη του Οργανισμού «να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον στις προσπάθειές μας να προασπίσουμε τα συμφέροντα ασφάλειας και ανάπτυξης. Να προφυλαχτούμε από τις εξωτερικές δυνάμεις να υποκινήσουν “έγχρωμες επαναστάσεις” και να αντιταχθούμε, από κοινού, στην ανάμειξη άλλων χωρών – με οποιοδήποτε πρόσχημα – στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών».
Ακόμα, κάλεσε σε συμμετοχή στη λεγόμενη «Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Ασφάλειας» που προωθεί η Κίνα. Όπως διευκρίνισε, η χώρα του είναι «έτοιμη να εκπαιδεύσει 2.000 μέλη του προσωπικού επιβολής του νόμου για τα κράτη μέλη της SCO».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το