Σε απόγνωση βρίσκονται οι 252 καθαρίστριες στα Νοσοκομεία και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς λήγει η σύμβαση εργασίας τους. Οι καθαρίστριες αυτές είναι ένα κομμάτι από τις χιλιάδες απολύσεις που γίνονται στο χώρο της Παιδείας και της Υγείας πανελλαδικά, καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την είσοδο των εργολάβων σε αυτούς τους χώρους. Η όλη υπόθεση μάλιστα έχει και χαρακτήρα διασπάθισης δημόσιου χρήματος, γιατί ο ιδιώτης θα κοστίζει τριπλάσια χρήματα. Φυσικά, η σύναψη συμβάσεων ΙΔΟΧ που διαρκούν για λίγους μήνες και η ανακύκλωση της ανεργίας δεν είναι τίποτα διαφορετικό από την εφαρμογή της ανάλγητης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η υπόθεση είχε έρθει προ εβδομάδων σε συζήτηση στη Βουλή και ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, αφού «έριξε το μπαλάκι» στη νομοθεσία, πρότεινε στις καθαρίστριες να φτιάξουν μία δικιά τους εταιρεία και να συμμετέχουν στον διαγωνισμό μαζεύοντας 40.000 ευρώ ως εγγύηση!

Την Παρασκευή 11/03 πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία από τα σωματεία των εργαζομένων και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας μπροστά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Οι αρμόδιοι φορείς πέρα από στήριξη στα λόγια, επικαλούνται κωλύματα της νομοθεσίας και «δείχνουν» ο ένας τον άλλο. Οι καθαρίστριες κατήγγειλαν ότι οι εργολάβοι πληρώνουν ακόμη και κάτω από το βασικό μισθό, ενώ οι συνθήκες είναι απάνθρωπες. Επίσης, εξέφρασαν την απόγνωσή τους, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών χωρίς άλλο πόρο εισοδήματος, εργαζόμενες που θέλουν λίγους μήνες να βγουν στη σύνταξη, ενώ άλλες δεν θα  μπουν ούτε καν ταμείο ανεργίας, γιατί θα έχουν ένσημα λιγότερα των 15 μηνών!

Η ΕΡΓΑΣ καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο σήμερα Τρίτη 15/03 μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας στις 18:30.

  • Αλληλεγγύη – Οργάνωση – Αγώνας!
  • Καμία απόλυση στα νοσοκομεία και το πανεπιστήμιο Πατρών!
  • Όχι στις ελαστικές μορφές εργασίας – Συλλογικές Συμβάσεις!
  • Κάτω η πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και των απολύσεων!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το