Στο εδώλιο του κατηγορουμένου στα δικαστήρια Καρδίτσας θα βρεθούν αύριο 4 πολίτες λόγω της συμμετοχής τους σε κινητοποίηση κατοίκων στις 22/8/2019 στο δημαρχείο της πόλης ενάντια στην παραχώρηση δασικών εκτάσεων σε εταιρεία για τις εργασίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Αγραφα. Κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια Καρδίτσας στις 9 το πρωί ● Η Ανοιχτή Συνέλευση καταγγέλλει την επιχείρηση καταστολής, εκφοβισμού και φίμωσης όσων αγωνίζονται και αντιστέκονται στην παραχώρηση δασικών εκτάσεων για τη δημιουργία αιολικών πάρκων.

Τι προηγήθηκε
Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα του Τάκη Σαραντή στην efsyn.gr, το καλοκαίρι του 2019, στο πλαίσιο του αγώνα για τη σωτηρία των Αγράφων και έπειτα από διαρκείς κινητοποιήσεις στα χωριά της περιοχής, ο τότε δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, λίγες ημέρες πριν παραδώσει τη θέση του, επιδίωξε σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου την επικύρωση δημοπρασίας πίσω από κλειστές πόρτες και με την προστασία των ΜΑΤ για 10 δασικά τεμάχια, έκτασης περίπου 38 στρεμμάτων, ώστε να εγκατασταθούν υποδομές μεταφοράς ρεύματος των αιολικών βιομηχανιών.

Στις 22 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς το κίνημα για την υπεράσπιση των Αγράφων κατάφερε να παρεμποδίσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με πλήθος κόσμου να αποκλείει την είσοδο του δημαρχείου Καρδίτσας. Οι διωκτικές αρχές στράφηκαν κατά των 4 ατόμων κατηγορώντας τους για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων από κοινού, απόπειρα διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας από κοινού, βία κατά υπαλλήλων από κοινού και φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού. Μοναδικοί μάρτυρες κατηγορίας είναι αστυνομικοί και ο πρώην δήμαρχος Καρδίτσας.

Πρόσφατα, ακόμη 17 πολίτες από την Καρδίτσα και άλλες περιοχές κλήθηκαν από την Ασφάλεια στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καρδίτσας, ώστε να καταθέσουν εξηγήσεις σχετικά με κινητοποίηση που είχε πραγματοποιηθεί στο όρος Τύμπανος στις 6 Ιουνίου κατά την οποία η αστυνομία είχε επιτεθεί στους διαδηλωτές («Με σκευωρία θέλουν να ξεφορτωθούν το κίνημα για τα Αγραφα», «Εφ.Συν.», 4/8/2021). Με βαριές κατηγορίες για σύσταση τρομοκρατικής ομάδας έχουν βρεθεί αντιμέτωποι ακόμη και βοσκοί των Αγράφων στην ιστορική Νιάλα, επειδή δεν θέλουν να καταστραφούν τα βοσκοτόπια τους από τα αιολικά («Οι πολίτες που μάχονται για το περιβάλλον δεν είναι τρομοκράτες!», «Εφ.Συν.», 5/7/2020).

«Η καταστολή όσων αμφισβητούν, αντιστέκονται και υψώνουν το ανάστημα είναι δομικό στοιχείο της “ανάπτυξης”, “πράσινης” ή όχι, που ευαγγελίζονται το κράτος και οι επενδυτές. Επειτα από την επιχείρηση εξαγοράς κατοίκων και συνειδήσεων που προηγήθηκε, τώρα ακολουθεί η επιχείρηση καταστολής, εκφοβισμού και φίμωσης όσων αγωνίζονται και αντιστέκονται», καταγγέλλει η «Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Αγραφα». Και καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια Καρδίτσας στις 9 το πρωί.

«Ημουν κι εγώ εκεί! Είμαστε κι εμείς κατηγορούμενοι!» δηλώνουν δημόσια 126 πολίτες, εκφράζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους 4 κατηγορούμενους. «Κατηγορούμαστε για τον κοινό αγώνα που δίνουμε με τους εκατοντάδες άλλους συμπολίτες μας που βρέθηκαν στο δημαρχείο της Καρδίτσας. Η στοχοποίηση αγωνιστών του κινήματος με “στημένο” κατηγορητήριο δεν δηλώνει πυγμή αλλά τον φόβο του μαύρου μετώπου κυβέρνησης – κράτους – εργολαβιών – πολυεθνικών ενέργειας», αναφέρουν. Την αλληλεγγύη τους στους 4 εκφράζουν κινήματα κατά των αιολικών απ’ όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων το «Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το