Με πείνα απειλούνται τουλάχιστον 700.000 παιδιά στην Ιταλία, αφού οι οικογένειές τους δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το καθημερινό φαγητό τους, δίχως εξωτερική βοήθεια.

Αφορμή: Η εκτόξευση της ανεργίας και των «λουκέτων» των μικρών μαγαζιών λόγω της πανδημίας.

Τρέχουσα αιτία: Η αδιαφορία του αστικού κράτους για τα θύματα της κρίσης, σε αντίθεση με την γαλαντόμα στήριξή του στις τράπεζες και το κεφάλαιο.

Βασική αιτία: Καπιταλισμός.

Σύμφωνα με την Coldiretti, τη μεγαλύτερη αγροτική οργάνωση της χώρας, «ο αριθμός των παιδιών κάτω των 15 ετών που χρειάζονται βοήθεια για να έχουν γάλα ή κάτι να φάνε έφθασε τις 700.000». «Η κρίσιμη κατάσταση που συνδέεται με την πανδημία επιδεινώθηκε για πολλές οικογένειες λόγω του κλεισίματος των σχολείων όπου τα κυλικεία ήταν μια ευκαιρία για πολλούς γονείς να διασφαλίσουν στα παιδιά τους ένα ζεστό γεύμα», προσθέτει το αγροτικό συνδικάτο.

Μεταξύ των «νεόπτωχων» είναι «οικογένειες εργαζομένων που έχουν χάσει την εποχική εργασία τους, οι ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων ή τεχνίτες που αναγκάστηκαν να κλείσουν, εργαζόμενοι στη “μαύρη οικονομία” που δεν δικαιούνται ειδικά επιδόματα ή βοήθεια από το κράτος και δεν έχουν χρήματα στην άκρη, καθώς και πολλοί προσωρινά ή περιστασιακά εργαζόμενοι», αναφέρει ακόμη.

Ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, το συνειδητό κενό που δημιουργεί το κράτος των αφεντικών, αναλαμβάνουν να το καλύψουν τα ίδια τα αφεντικά, μέσω των «φιλανθρωπικών» ιδρυμάτων τους και της περίφημης «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης». Αλλά υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι να σπεκουλάρουν στην απελπισία, όπως το οργανωμένο έγκλημα και οι ναζί. Έννοιες ταυτόσημες εξάλλου.

Στην Ελλάδα της κρίσης το γνωρίσαμε αυτό με την «Χρυσή Αυγή» και την επικοινωνιακή «βοήθειά» της τύπου «περνάμε τη γιαγιά από τον δρόμο» – «μόνο για Έλληνες».

Στην Ιταλία, ανάλογο ρόλο ανέλαβε από μόνη της η Μαφία.

Ήδη από την αρχή του lockdown και τις πρώτες, διαφαινόμενες συνέπειές του στην πλειοψηφία του κόσμου, η Μαφία εγκαινίασε μία ευρείας κλίμακας επικοινωνιακή καμπάνια, αναρτώντας στο διαδίκτυο βίντεο γνωστών συμμοριών της, που δείχνουν μέλη τους να διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα σε οικογένειες που βρέθηκαν στο φάσμα της εξαθλίωσης.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Guardian, η παραπάνω «εκστρατεία» «τρέχει» κυρίως στις φτωχότερες νότιες περιοχές της Καμπανίας, της Καλαβρίας, της Σικελίας και της Απουλίας.

«Για πάνω από ένα μήνα, τα καταστήματα, οι καφετέριες, τα εστιατόρια και οι παμπ έκλεισαν», λέει στην εφημερίδα ο Νικόλα Γκρατέρι, επικεφαλής της εισαγγελίας του Καταντζάρο και ειδικευμένο ανακριτής στον πόλεμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος. «Εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στην γκρίζα οικονομία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν κανένα εισόδημα για περισσότερο από ένα μήνα και δεν έχουν ιδέα πότε θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη δουλειά. Η κυβέρνηση εκδίδει τα λεγόμενα κουπόνια αγορών για την υποστήριξη των ανθρώπων. Εάν το κράτος δεν παρέμβει σύντομα για να βοηθήσει αυτές τις οικογένειες, η Μαφία θα τους παρέχει τις υπηρεσίες της, επιβάλλοντας τον έλεγχό της στη ζωή τους».

Το παραπάνω ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στις 10 Απρίλη και ένα μήνα μετά, ο Γκρατέρι επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο και σε ό,τι αφορά στο κράτος και σε ό,τι αφορά τη Μαφία.

Διότι «η Μαφία δεν είναι μόνο εγκληματικές οργανώσεις», λέει ο Φεντερίκο Βαρέζε, καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Είναι οργανώσεις που φιλοδοξούν να κυβερνούν περιοχές και αγορές. Οι δημοσιογράφοι επικεντρώνονται κυρίως στην οικονομική πτυχή της Μαφίας, αλλά τείνουν να ξεχνούν ότι η δύναμή της προέρχεται από την ύπαρξη μιας τοπικής βάσης από την οποία εκκινούνται και λειτουργούν».

Να θυμίσουμε, ότι η Ιταλία είναι μέσα στις πρώτες τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκές Ένωσης, μέλος της ευρωζώνης και των G7.

Η τρέχουσα κυβέρνησή της αποτελείται από μία ακόμη νοσηρή συμμαχία της σοσιαλδημοκρατίας, του Δημοκρατικού κόμματος δηλαδή, με τους ακροδεξιούς κλόουν των «5 Αστεριών» και μερικούς «ανεξάρτητους» που πάνε με όλα (σσ: σας θυμίζει κάτι;).

Μεταξύ των τελευταίων περιλαμβάνεται και ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος είχε την ίδια ακριβώς θέση και στη συγκυβέρνηση των φασιστών της Λέγκας του Βορρά του Σαλβίνι, πάλι με τα «5 Αστέρια».

Διότι, ως γνωστόν, η αστική «δημοκρατία» δεν έχει αδιέξοδα. Κι αν καμιά φορά δεν έχεις λεφτά για να αγοράσεις γάλα και ψωμί στο παιδί σου, μην ανησυχείς: Η Μαφία και οι ναζί της γειτονιάς σου είναι πάντα πρόθυμοι να «βοηθήσουν»…

*Το χαρτί στο καλάθι της φωτογραφίας γράφει: «Όποιος μπορεί, να βάλει – Όποιος δεν μπορεί να πάρει». Φυσικά δεν είναι «δράση» της Μαφίας, αλλά αυτο-οργανωμένη αλληλεγγύη της κοινωνίας

Πηγή: Γρηγόρης Τραγγανίδας – toperiodiko.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το