Στον Karim A. A. Khan, Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου,

Εμείς, οι Ισραηλινοί Ενάντια στο Απαρτχάιντ, μια ομάδα Ισραηλινών Εβραίων ενάντια στην αποικιοκρατία, που εκπροσωπούμε περισσότερους από 1.500 ενδιαφερόμενους πολίτες, καλούμε το ΔΠΔ να αναλάβει ταχεία δράση κατά των κλιμακούμενων Ισραηλινών εγκλημάτων πολέμου και της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού. Για την ασφάλεια και το μέλλον στην περιοχή, όλα τα δεδομένα του διεθνούς δικαίου πρέπει να επιβληθούν και τα εγκλήματα πολέμου θα πρέπει να διερευνηθούν. Εμείς εκτιμούμε τη βαθιά σας ανησυχία για τις ζωές Παλαιστινίων, Ισραηλινών και άλλων και μας ενθαρρύνει η αποφασιστικότητά σας να διεξαγάγετε ενδελεχή έρευνα για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Ως Ισραηλινοί ακτιβιστές ενάντια στην αποικιοκρατία, έχουμε ενώσει τις φωνές μας με τις φωνές των Παλαιστινίων εδώ και δεκαετίες προειδοποιώντας για την επικίνδυνη πορεία δράσης που ακολουθεί το ισραηλινό κράτος και έχουμε επανειλημμένα ζητήσει διεθνή παρέμβαση.

Η επίμονη ατιμωρησία έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εδραίωση του Ισραηλινού καθεστώτος Απαρτχάιντ, το οποίο σκοπεύει να διαπράξει εθνοκάθαρση και γενοκτονία του ιθαγενούς Παλαιστινιακού πληθυσμού. Η οξεία επιδείνωση των βασικών συνθηκών ζωής της οποίας γινόμαστε μάρτυρες τώρα, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν το Ισραήλ δεν είχε δεχθεί διαρκώς ατιμωρησία για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα.

Είμαστε ευγνώμονες για τις δηλώσεις σας από τις 29 Οκτωβρίου που επισημαίνουν ότι η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μπορεί να είναι έγκλημα υπό τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ και ότι το Ισραήλ πρέπει να καταβάλει «διακριτές προσπάθειες, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες λαμβάνουν βασικά τρόφιμα, νερό και φάρμακα». Η άμεση παράδοση βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας είναι απαραίτητη για την πρόληψη της ανθρωπογενούς θηριωδίας της πείνας και της δίψας στον κατεχόμενο Παλαιστινιακό πληθυσμό.

Τον Απρίλιο του 2018 μετά τη συστηματική δολοφονία άοπλων διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής, ο προκάτοχός σας, Φατού Μπεντούσα, προειδοποίησε: «Η βία κατά αμάχων, σε μια κατάσταση όπως αυτή που επικρατεί στη Γάζα θα μπορούσε να συνιστά εγκλήματα βάσει του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου». Σας παρακαλούμε να ανακοινώσετε την ευθύνη του γραφείου σας να εκδώσει εντάλματα σύλληψης και να καταστήσει τους δράστες αυτών των εγκληματικών πράξεων υπόλογους λογοδοσίας.

Η σημερινή κλιμάκωση, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, και την εισβολή ένοπλων ομάδων Παλαιστίνιων στις 7 Οκτωβρίου 2023, στις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από χίλιοι Ισραηλινοί και περισσότεροι από διακόσιοι πιάστηκαν όμηροι, είχε ως αποτέλεσμα ένα κύμα βίας και κρούσματα εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από το κράτος του Ισραήλ. Πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο να επιταχυνθεί ο ρυθμός της έρευνας αναλόγως της κατάστασης. Επικροτούμε τη δήλωσή σας ότι οι θεσμοί που ιδρύθηκαν για να προστατεύσουν τον πληθυσμό πρέπει να διερευνήσουν αυτά τα πιθανά εγκλήματα και περιμένουμε από εσάς να ενεργήσετε τόσο γρήγορα όσο και στην περίπτωση της Ουκρανίας, για να διασφαλιστεί ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και θα σωθούν αθώες ζωές.

Μας ανησυχούν εξαιρετικά οι ισραηλινές θεσμικές εκκλήσεις για γενοκτονία που ακούγονται ηχηρά και εκφράζονται ξεκάθαρα στα εβραϊκά και πιστεύουμε ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, καθώς διακυβεύονται χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, ζωές. Στις 29 Οκτωβρίου 2023, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε μια δημόσια δήλωση αναφερόμενος στον παλαιστινιακό λαό ως «Αμαλέκ» και παραθέτοντας την Αγία Γραφή: «να καταστρέψεις ολοσχερώς όλα όσα έχουν οι Αμαλέκ και να μην τους λυπηθείς, αλλά σκοτώσεις και τον άνθρωπο και τη γυναίκα και το βρέφος…».

Το ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό και οι δημοσιογράφοι ζητούν τώρα ανοιχτά εθνοκάθαρση και γενοκτονία. Είναι προφανές ότι το Ισραήλ παραγνωρίζει τις ζωές των αμάχων στη Γάζα, διατάζοντάς τους να εκκενώσουν τεράστιες περιοχές, παρόλο που δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα, στο οποίο να μπορούν να φύγουν οι άνθρωποι. Ούτε πρέπει να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους: αντίθετα, το ψήφισμα 194 του ΟΗΕ τούς υπόσχεται το δικαίωμα της επιστροφής στα αρχικά τους σπίτια, σε αυτό που είναι σήμερα το κράτος του Ισραήλ.

Λυπούμαστε βαθύτατα που, παρά την έναρξη έρευνας, που ακολούθησε η Απόφαση του 2021 του Προανακριτικού Τμήματος ότι το Δικαστήριο μπορεί να ασκήσει την ποινική του δικαιοδοσία επί της κατάστασης στην Παλαιστίνη, μέχρι στιγμής δεν έχετε λάβει συγκεκριμένη δράση για να σταματήσετε την τραγική τροχιά των γεγονότων στην περιοχή μας, καθιστώντας το Ισραήλ υπεύθυνο.

Παλαιστινιακές, διεθνείς και ισραηλινές οργανώσεις έχουν κάνει πολλές εκκλήσεις στο γραφείο σας να αναλάβει δράση για τις συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, τα συνεχιζόμενα εγκλήματα πολέμου και την εκτεταμένη περιφρόνηση των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού.

Τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου είναι συστηματικά και συνεχόμενα και αυξάνονται. Σαφή, καλά τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία για αυτά έχουν υποβληθεί στο γραφείο σας εδώ και χρόνια. Σας προτρέπουμε να λάβετε άμεση και συγκεκριμένη δράση.

Όσον αφορά την εντατικοποίηση της βίας και το στόχο να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές, σας προτρέπουμε να:

1. Εκδώσετε άμεσα εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών ασφαλείας που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας·

2. Επιταχύνετε την έρευνά σας για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα που διαπράττονται ακριβώς αυτή τη στιγμή από το κράτος του Ισραήλ, τις στρατιωτικές του δυνάμεις και ένοπλους Ισραηλινούς πολίτες υπό στρατιωτική προστασία· και

3. Να είναι μια επικυρωμένη και ισορροπημένη πλατφόρμα για εικαζόμενα εγκλήματα που προκύπτουν από την τωρινή κατάσταση, αντί να γίνεται αναφορά σε μη επικυρωμένους και μη επαληθευμένους ισχυρισμούς.

Παράρτημα: Εκκλήσεις για γενοκτονία/Αιτιολόγηση της γενοκτονίας

Μερικά παραδείγματα αποδεικτικών στοιχείων Ισραηλινών αξιωματούχων που ζητούν γενοκτονία:

● Την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Isaac Herzog είπε ότι όλοι οι πολίτες της Γάζας είναι υπεύθυνοι για την επίθεση που διέπραξε η Χαμάς στο Ισραήλ και ότι δεν υπάρχουν αθώοι άμαχοι στη Γάζα: https://thewire.in/world/northern-Gaza-Israel-Palestine-conflict . Μια συλλογή τέτοιων κλήσεων από δημόσια πρόσωπα του Ισραήλ: https://t.co/zoLfLNuWXW

● Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, ο Δήμαρχος του Sderot, πρώην MK (Νο 3 στο κόμμα του Naftali Bennett), ο Alon Davidi είπε: «Κάθε κάτοικος της Γάζας είναι ISIS. Πρέπει να χτυπηθούν όλοι. … Δεν έχω κανένα οίκτο για αυτούς. Αυτοί που ζουν εκεί, δύο εκατομμύρια άνθρωποι, είναι Ναζί. Είναι μια περιοχή των Ναζί και του ISIS που παρέχει πλήρη υποστήριξη στη Χαμάς και την Τζιχάντ και, όσο με αφορά, κάθε κάτοικος της Γάζας είναι η Χαμάς και το ISIS και πρέπει να λογοδοτήσει». Ο Davidi επισημαίνει ότι αυτό είναι το συναίσθημα που μοιράζονται όλοι οι κάτοικοι του Νότου με τους οποίους μιλάει: «Οι άνθρωποι θέλουν και λένε ξεκάθαρα: είτε εμείς – είτε αυτοί». https://www.inn.co.il/news/617925

● Ο πρώην MK Moshe Feiglin ζήτησε την πλήρη καταστροφή της Γάζας, όπως η Χιροσίμα (χωρίς πυρηνικά) https://www.instagram.com/reel/Cy3l7LqonS/?igshid=MTc4MmM1YmI2Ng==

● Ο πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Νταν Γκίλερμαν αποκάλεσε τους Παλαιστίνιους «φρικτά, απάνθρωπα ζώα”: https://www.instagram.com/reel/Cy2l4bJKILG/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

● Μια ισραηλινή κυβερνητική ομάδα σκέψης παρουσίασε πρόσφατα ένα σχέδιο για την πλήρη εθνική εκκαθάριση της Γάζας. https://mondoweiss.net/2023/10/israeli-think-tank-lays-out-ablueprint-for-the-complete-ethnic-cleansing-of-gaza/?fbclid=IwAR2p9wtK5VGqBrUMdO1_6AM7vQnAFGYlAqSv0v0vQnAFGYlAQSVKVKhA

Δημόσια πρόσωπα ή οργανισμοί:

● Ο Gad Yair, καθηγητής Κοινωνιολογίας από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ έχει ένα κανάλι στο You Tube στο οποίο δημοσίευσε μια σειρά διαλέξεων με τίτλο «Περιοδικά Πολέμου», στην οποία δικαιολογεί αυτό που ανέφερε ως «Nakba 2.0». Προφανώς, φοιτητές κυκλοφορούν το δικό του Βίντεο. https://www.youtube.com/watch?v=DuWUykRt8SQ

● Ο Eyal Golan, δημοφιλής Ισραηλινός τραγουδιστής, επανέλαβε στην ισραηλινή τηλεόραση τον χαρακτηρισμό του λαού της Γάζας ως «ανθρώπινα ζώα» προσθέτοντας: «Πρέπει να διαγράψουμε τη Γάζα και να μην αφήσουμε ούτε έναν ζωντανό εκεί». https://www.youtube.com/watch?v=ivKdNGFMzsc

● Μια διαφήμιση που διαδόθηκε ευρέως στα Social Media από μια Δεξιά κίνηση με τίτλο: «Αυτή τη φορά κερδίζουμε – Τέλος στη Γάζα» διευκρινίζει τους σκοπούς της για τη Λωρίδα της Γάζας: «Ισοπέδωση, Κατοχή, Εποικισμός».

«Κώδικας δεοντολογίας για τον στρατό του Ισραήλ»:

▪ Είμαι πρόθυμος να δώσω την ψυχή μου για να σώσω τον εβραϊκό λαό.

▪ Ο εχθρός πρέπει να εξαλειφθεί παρά να εξουδετερωθεί.

▪ Ένας πληθυσμός που υποστηρίζει τον τρόμο είναι ο εχθρός.

▪ Διαταγή διακινδύνευσης των ζωών πολιτών ή στρατιωτών για την προστασία του εχθρού είναι κατάφωρα παράνομη.

▪ Η εξάλειψη του κακού είναι ηθικό διάταγμα και για το καλό της Ανθρωπότητας. Θα καταδιώξω τους εχθρούς μου και θα τους φτάσω και δεν θα γυρίσουν πίσω πριν από το θάνατό τους».

Υπογραφή: Ισραηλινοί Ενάντια στο Απαρτχάιντ.

Επικοινωνία: jews4decol@yahoo.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το