«Πληρώνουμε πολύ βαρύ τίμημα στις γραμμές μας. Το κόστος μας σε αριθμό νεκρών και τραυματιών είναι πολύ μεγάλο», είπε σε ομιλία του ο Γιοάβ Γκάλαντ, πρώην στρατηγός και νυν υπουργός Πολέμου του Ισραήλ. «Δεν έχουμε γνωρίσει τέτοιο πόλεμο στα 75 χρόνια της ύπαρξης του κράτους μας και αυτό απαιτεί από εμάς να κάνουμε προσθήκες στο στρατολογικό νόμο».  Πριν από τρεις εβδομάδες, η ηγεσία του στρατού πρότεινε την επέκταση της στρατιωτικής θητείας από τα δύο στα τρία χρόνια και την αύξηση του ορίου στράτευσης των εφέδρων στα 45 χρόνια.

Μια τέτοια ρύθμιση ενδεχομένως θα τίναζε στον αέρα την κυβερνητική συμμαχία του Νετανιάχου με τους «ακροδεξιούς» Σμότριτς και Μπεν Γκβιρ, η εκλογική πελατεία των οποίων προέρχεται σε σημαντικό βαθμό από τους λεγόμενους Χαρεντίμ. Κάποιοι από τους τελευταίους (γύρω στα 2.000 άτομα) κατατάχτηκαν εθελοντικά στο στρατό για την εισβολή στη Γάζα, όμως η συντριπτική πλειοψηφία τους εξακολουθεί να διεκδικεί τη θεσπισμένη (από το 1948) απαλλαγή τους για θρησκευτικούς λόγους. Τι θα κάνουν ο Σμότριτς με τον Μπεν Γκβιρ, διαπρύσιοι κήρυκες της συνέχισης του πολέμου; Θα συμφωνήσουν στην υποχρεωτική στράτευση της εκλογικής τους πελατείας;

Ο Γκάλαντ δεν ικέτευσε μόνο για περισσότερους στρατιώτες, αλλά και για περισσότερα λεφτά. Γιατί εκτός από τις απώλειες σε στρατιώτες και αξιωματικούς, το σιωνιστικό κράτος αιμορραγεί και οικονομικά. Η οικονομία έπεσε κατακόρυφα σε ποσοστό 20% και είναι αυτός ο λόγος που τα κοράκια των οίκων αξιολόγησης του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου άρχισαν να υποβιβάζουν την πιστοληπτική ικανότητα του σιωνιστικού κράτους.

Οι απόστρατοι στρατιωτικοί λένε στα τηλεοπτικά κανάλια αυτά που κωλύονται να πουν οι εν ενεργεία συνάδελφοί τους: δεν έχουμε οπλικά συστήματα για ν’ αντικαταστήσουμε αυτά που βγαίνουν εκτός λειτουργίας, δεν μας στέλνουν έγκαιρα πυρομαχικά κτλ. Η εικόνα ενός αμερικάνικου τεθωρακισμένου μεταφοράς προσωπικού M-113, όπλου του 1960, το οποίο κατέστρεψαν οι μαχητές της Αντίστασης στη Χαν Γιούνις πριν από μερικές μέρες, έφερε εκτός εαυτού τους απόστρατους των τηλεοπτικών πάνελ: είναι δυνατόν να πολεμάμε με τέτοια μέσα;

Όταν μόνο οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ έχουν ανακοινώσει ότι μέχρι τις 8 Φλεβάρη είχαν καταστρέψει, εν όλω ή εν μέρει, 1.108 στρατιωτικά οχήματα κάθε είδους, μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί ο ισραηλινός στρατός αναγκάζεται να ρίξει στη μάχη τα «σαπάκια».

Ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής άλλων υπουργείων, «ακροδεξιός» κοσμικού τύπου, που ο Νετανιάχου αντικατέστησε με τους «ακροδεξιούς» θρησκευτικού τύπου, Σμότριτς και Μπεν Γκβιρ, σε ρόλο προφήτη δήλωσε: «Ένα αποτέλεσμα είναι ήδη καθαρό σήμερα κι αυτό είναι πως το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο έχει χάσει το βορρά [της Γάζας]».

Λίγες ώρες μετά απ’ αυτή τη δήλωση του Λίμπερμαν, πηγή από την ηγεσία της Αντίστασης δήλωσε στο Αλ-Μαϊαντίν: «Μετά τις βαριές απώλειες που υπέστησαν, οι δυνάμεις κατοχής αποσύρθηκαν από τη συνοικία Αλ-Ζαϊτούν. Συντρίμμια των σιωνιστικών τεθωρακισμένων είναι διάσπαρτα σε πολλά μέτωπα όπου διεξήχθησαν σφοδρές μάχες. Πολύ αίμα και στρατιωτικά ρούχα των κατοχικών στρατιωτών είναι απλωμένα στους δρόμους και σε σπίτια».

Ο στρατιωτικός αναλυτής του Αλ-Τζαζίρα, Φαγιέζ Αλ-Ντουαΐρι, είπε μεταξύ άλλων: Ο ισραηλινός στρατός κατοχής δεν θα μπορέσει να εξαλείψει την Ταξιαρχία Zaytoun, η οποία θεωρείται μια από τις ταξιαρχίες κρούσης Qassam και δεν θα μπορέσει να ελέγξει την περιοχή και να σταθεροποιήσει τις θέσεις του. Θα αναγκαστεί να αποσυρθεί για να γλιτώσει από μια χαμένη μάχη.

Αυτό έγινε πιο σύντομα απ’ όσο ενδεχομένως εκτιμούσε ο Αλ-Ντουαΐρι.

Το Αλ-Τζαζίρα μετέδωσε σκηνές από τους δρόμους της Αλ-Ζαϊτούν που εγκατέλειψαν οι Ισραηλινοί. Στο βάθος, προς τη λεωφόρο Σαλάχ Αλ-Ντιν (διατρέχει κάθετα τη Λωρίδα, προς το κεντρικό και ανατολικό τμήμα της) ακούγονται πυρά από σφοδρές μάχες, απόδειξη του ότι η Αντίσταση τούς χτυπά και κατά την υποχώρησή τους. Οι κάτοικοι της Αλ-Ζαϊτούν, σαν φαντάσματα που ξεπηδούν από το «πουθενά», αρχίζουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Το Ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη Γάζα και η 35η «Παραστριωτική» Ταξιαρχία.

Υποχώρηση για το Ραμαζάνι

Το ισραηλινό Κανάλι 12 μετέδωσε πρώτο την είδηση ότι δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στην είσοδο των Παλαιστίνιων στο Τέμενος Αλ-Ακσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Ακολούθησε η πληροφορία ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αφαίρεσε την αρμοδιότητα για το Τέμενος Αλ-Ακσα από τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

«Περιμένω από τον πρωθυπουργό να διαψεύσει την αναφορά ότι αποφάσισε να αποσύρει τις εξουσίες μου στο ζήτημα του τζαμιού Αλ-Ακσά», δήλωσε ο Μπεν Γκβιρ, αλλά κανείς δεν του έδωσε σημασία.

Η Σιν Μπετ, η Μοσάντ και οι Υπηρεσίες Πληροφοριών του Στρατού είχαν προειδοποιήσει πως αν εφαρμοζόταν το σχέδιο του Μπεν Γκβιρ για απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στο Τέμενος Αλ-Ακσά κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, θα ακολουθούσε μαζικός ξεσηκωμός στη Δυτική Όχθη, την Ιερουσαλήμ, αλλά και στο εσωτερικό του Ισραήλ όπου ζουν πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι (τους ονομάζουν Άραβες).

Μόλις προχτές, ο Ισμαΐλ Χανίγια κάλεσε τους Παλαιστίνιους «στην Αλ-Κουντς (σ.σ. Ιερουσαλήμ), τη Δυτική Όχθη και το κατακτημένο εσωτερικό να βαδίσουν προς το Αλ-Ακσα από την πρώτη μέρα του ευλογημένου μήνα του Ραμαζανιού, σε ομάδες και ατομικά, για προσευχή, ιτικάφ (σ.σ. λατρευτική πράξη των μουσουλμάνων) και στάση (σ.σ. λατρευτική πράξη των μουσουλμάνων) και να σπάσουν τον αποκλεισμό του».

Φαίνεται πως το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο (συμμετέχουν ο Νετανιάχου, ο Γκάλαντ, οι Γκαντζ και Αϊζενκότ και οι αρχηγοί του στρατού, της Μοσάντ και της Σιν Μπετ και όχι το σύνολο των υπουργών) έκανε την ανάγκη φιλοτιμία, έντρομο μπροστά σε μια εξέγερση που θα πυροδοτούσε η απαγόρευση. Οι ασφαλίτες ξέρουν καλά τη σημασία που έχει το Ραμαζάνι για τους μουσουλμάνους και σε τι ενέργειες, οργανωμένες και ατομικές, θα οδηγούσε η απαγόρευση πρόσβασης στο Αλ-Ακσά, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στη Γάζα και τις συνεχείς εισβολές στη Δυτική Όχθη (είναι μεγάλη τιμή για έναν μουσουλμάνο να πέσει μάρτυρας στη διάρκεια του Ραμαζανιού).

πηγή: telegram

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το