• Πάνω από 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο
  • Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ
  • Ρουκέτες μετά τις ισραηλινές επιδρομές στο τέμενος Αλ Άκσα
  • Ο ΟΗΕ επιδιώκει αποκλιμάκωση καθώς συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε τοποθεσίες στο Λίβανο και τη Γάζα νωρίς την Παρασκευή, ως αντίποινα για επιθέσεις με ρουκέτες για τις οποίες κατηγόρησε την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, καθώς οι εντάσεις μετά τις επιδρομές της αστυνομίας αυτή την εβδομάδα στο τέμενος Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ απειλούν να βγουν εκτός ελέγχου.

Ισχυρές εκρήξεις έπληξαν διάφορες περιοχές της Γάζας, το Ισραήλ είπε ότι τα αεροσκάφη του έπληξαν 10 στόχους, μεταξύ των οποίων σήραγγες και χώρους κατασκευής και ανάπτυξης όπλων της Χαμάς, η οποία ελέγχει την αποκλεισμένη νότια παράκτια λωρίδα.

Γύρω στις 4.00 π.μ., ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έπληξε επίσης τρεις στόχους υποδομής της Χαμάς στο νότιο Λίβανο. Κάτοικοι γύρω από την περιοχή του προσφυγικού καταυλισμού Rashidiyeh κοντά στη νότια πόλη Τύρο ανέφεραν τρεις δυνατές εκρήξεις.

«Καταδικάζουμε έντονα τη στυγνή σιωνιστική επίθεση εναντίον του Λιβάνου στην περιοχή της Τύρου σήμερα τα ξημερώματα », δήλωσε η Χαμάς.

Δύο λιβανικές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι το χτύπημα έπληξε μια μικρή κατασκευή σε γεωργική γη κοντά στην περιοχή από την οποία είχαν εκτοξευθεί οι πύραυλοι νωρίτερα.

Το χτύπημα φάνηκε να άφησε έναν μεγάλο κρατήρα σε γεωργική γη στο νότο, σύμφωνα με το Reuters.

Ένα μέλος της Πολιτικής Άμυνας του Λιβάνου το πρωί της Παρασκευής είπε ότι δεν υπήρξαν θύματα.

Τα πλήγματα ήρθαν ως απάντηση σε επιθέσεις με ρουκέτες από τον Λίβανο προς περιοχές του βόρειου Ισραήλ, για τις οποίες οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι 34 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο, εκ των οποίων οι 25 αναχαιτίστηκαν από συστήματα αεράμυνας. Ήταν η μεγαλύτερη τέτοια επίθεση από το 2006, όταν το Ισραήλ πολέμησε με το βαριά οπλισμένο κίνημα της Χεζμπολάχ.

«Η απάντηση του Ισραήλ, απόψε και αργότερα, θα απαιτήσει ένα σημαντικό τίμημα από τους εχθρούς μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.

Καθώς τα ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν τη Γάζα, εκτοξεύτηκαν ρουκέτες ως απάντηση και ήχησαν σειρήνες σε ισραηλινές πόλεις και πόλεις σε παραμεθόριες περιοχές. Ωστόσο, δεν υπήρξαν αναφορές για σοβαρές απώλειες και μόνο ένας πύραυλος χτύπησε έναν στόχο, προκαλώντας ζημιές σε ένα σπίτι στη νότια πόλη Sderot.

Τα διασυνοριακά πλήγματα σημειώθηκαν εν μέσω κλιμακούμενης αντιπαράθεσης σχετικά με τις επιδρομές της ισραηλινής αστυνομίας στο συγκρότημα του τζαμιού Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού, ο οποίος φέτος συμπίπτει με το εβραϊκό Πάσχα.

«Θεωρούμε τη σιωνιστική κατοχή πλήρως υπεύθυνη για τη σοβαρή κλιμάκωση και την κατάφωρη επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας και για τις συνέπειες που θα επιφέρει στην περιοχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.

Αν και το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς για την επίθεση της Πέμπτης, η οποία έλαβε χώρα καθώς ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, επισκεπτόταν τον Λίβανο, οι ειδικοί ασφαλείας είπαν ότι η Χεζμπολάχ, η ισχυρή σιιτική ομάδα που βοηθά τον κύριο εχθρό του Ισραήλ, το Ιράν, να προβάλει την ισχύ του σε όλη την περιοχή, πρέπει να έχει δώσει την άδειά της.

«Δεν είναι πυρά από τη Χεζμπολάχ, αλλά είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η Χεζμπολάχ δεν το γνώριζε», ανέφερε στο Twitter ο Ταμίρ Χέιμαν, πρώην επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι εξέδωσε δήλωση καταδικάζοντας κάθε στρατιωτική επιχείρηση από το έδαφός του που απειλούσε τη σταθερότητα, αλλά δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τη Χεζμπολάχ. Νωρίτερα την Πέμπτη, πριν εκτοξευθούν οι πύραυλοι, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Χασέμ Σαφιεντίν είπε ότι οποιαδήποτε παραβίαση στο Αλ Άκσα «θα αναζωπυρώσει ολόκληρη την περιοχή».

Η UNIFIL, η ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο, δήλωσε ότι ήταν σε επαφή με τα μέρη και είπε ότι και οι δύο πλευρές είπαν ότι δεν επιδιώκουν τον πόλεμο, αλλά είπε ότι η κατάσταση κινδυνεύει να κλιμακωθεί και κάλεσε όλα τα μέρη να σταματήσουν τις ενέργειές τους.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι η ισραηλινή επιχείρηση έχει τελειώσει προς το παρόν. «Κανείς δεν θέλει μια κλιμάκωση αυτή τη στιγμή», είπε στους δημοσιογράφους. «Η ησυχία θα απαντηθεί με ησυχία, σε αυτή τη φάση νομίζω, τουλάχιστον τις επόμενες ώρες».

Παλαιστινιακές φατρίες στον Λίβανο, που έχουν παρουσία στους προσφυγικούς καταυλισμούς, έχουν εξαπολύσει πυρά σποραδικά κατά του Ισραήλ στο παρελθόν. Αλλά η συνοριακή περιοχή ήταν σε μεγάλο βαθμό ήσυχη από τον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ το 2006.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε την εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο και προηγούμενες επιδρομές από τη Γάζα και είπε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί.

Εξέφρασε όμως επίσης ανησυχία για τις σκηνές στο τέμενος Al-Aqsa, όπου η ισραηλινή αστυνομία βιντεοσκοπήθηκε να χτυπά πιστούς κατά τη διάρκεια επιδρομών.

Το συγκρότημα Al-Aqsa στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ, όπου εκατοντάδες χιλιάδες προσεύχονται κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Γνωστό στους Εβραίους ως Όρος του Ναού, η τοποθεσία των δύο βιβλικών εβραϊκών ναών, είναι επίσης ο πιο ιερός χώρος του Ιουδαϊσμού, αν και οι μη μουσουλμάνοι δεν επιτρέπεται να προσεύχονται εκεί.

Είναι εδώ και καιρό σημείο ανάφλεξης για εντάσεις. Οι συγκρούσεις εκεί το 2021 βοήθησαν να πυροδοτηθεί ένας πόλεμος 10 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Γάζας.

Υπήρξε εκτεταμένη οργή μεταξύ των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα για τις αστυνομικές ενέργειες καθώς και καταδίκη από όλο τον αραβικό κόσμο.

Αργά την Πέμπτη, η αστυνομία είπε ότι υπήρξαν επίσης αναταραχές σε αρκετές αραβικές πόλεις στο ίδιο το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Ουμ ελ Φαχέμ, Σαχνίν και Ναζαρέτ.

Η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας προσθέτει μια περαιτέρω περιπλοκή για τη θρησκευτική-εθνικιστική κυβέρνηση του Νετανιάχου, η οποία έχει αντιμετωπίσει μαζικές διαμαρτυρίες για τα σχέδιά της να περιορίσει τις εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έχουν ανασταλεί πλέον.

Ωστόσο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid είπε ότι η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει στη διακομματική υποστήριξη μετά την επίθεση με ρουκέτες και ο Netanyahu είπε ότι οι Ισραηλινοί στέκονται πίσω από τις δυνάμεις ασφαλείας.

“Η εσωτερική συζήτηση στο Ισραήλ δεν θα μας εμποδίσει να αναλάβουμε δράση εναντίον τους οπουδήποτε και όποτε χρειαστεί. Όλοι μας, ανεξαιρέτως, είμαστε ενωμένοι σε αυτό”, είπε ο Νετανιάχου.

Στον απόηχο της επίθεσης με πυραύλους της Πέμπτης, τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν μεγάλα σύννεφα καπνού να υψώνονται πάνω από τη συνοριακή πόλη Σλόμι στο βόρειο Ισραήλ, με κατεστραμμένα αυτοκίνητα στους δρόμους. Η Αρχή Αεροδρομίων του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έκλεισε τα βόρεια αεροδρόμια στη Χάιφα και στο Ρος Πίνα.

«Τρέμω, είμαι σε σοκ», είπε η Liat Berkovitch Kravitz στο κανάλι 12 του Ισραήλ, μιλώντας από ένα οχυρωμένο δωμάτιο στο σπίτι της στο Shlomi. «Άκουσα ένα μπουμ, ήταν σαν να έσκασε μέσα στο δωμάτιο».

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι βλήματα όλμων εκτοξεύτηκαν επίσης πέρα από τα σύνορα.

Εν μέσω φόβων ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να συνεχιστεί μετά από ένα χρόνο αυξανόμενης ισραηλινοπαλαιστινιακής βίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την κρίση.

«Θα είναι σημαντικό για όλους να κάνουν ό,τι μπορούν για να κατευνάσουν τις εντάσεις», είπε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Ρόμπερτ Γουντ, στους δημοσιογράφους καθ’ οδόν για τη συνάντηση.

Η επίθεση της Πέμπτης ακολούθησε μια σειρά από εκτοξεύσεις ρουκετών προς το Ισραήλ από τη Γάζα, οι περισσότερες από τις οποίες αναχαιτίστηκαν. Το Ισραήλ απάντησε στις εκτοξεύσεις με αεροπορικές επιδρομές σε τοποθεσίες που συνδέονται με τη Χαμάς, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για τυχόν επιθέσεις από την αποκλεισμένη παράκτια λωρίδα.

Μιλώντας από τη Γάζα, ο Mohammad Al-Braim, εκπρόσωπος των Επιτροπών Παλαιστινιακής Λαϊκής Αντίστασης, επαίνεσε τις ρουκέτες από τον Λίβανο, τις οποίες συνέδεσε με τα επεισόδια στο Al-Aqsa, αλλά δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Είπε ότι «κανένας Άραβας και κανένας Μουσουλμάνος δεν θα σιωπούσε ενώ το Al-Aqsa δέχεται επιδρομές με τόσο άγριο και βάρβαρο τρόπο χωρίς ο εχθρός να πληρώσει το τίμημα για την επιθετικότητά του».

πηγή: reuters.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το