Στους δρόμους για να διαδηλώσουν για την 71η επέτειο της «Νάκμπα», της Καταστροφής που σήμανε γι αυτούς η δημιουργία του Ισραήλ το 1948. Η ημέρα ήταν μια δοκιμασία για την εύθραυστη εκεχειρία που ανακοινώθηκε πριν από δέκα ημέρες. Κι όλα αυτά μετά τη χειρότερη έξαρση βίας μεταξύ του Ισραήλ και παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο του 2014 σε αυτόν τον θύλακα.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία του θύλακα αυτού κατά μήκος του τείχους ασφαλείας στη μεθόριο που φυλάσσεται με βαρύ οπλισμό από τον ισραηλινό στρατό. Ταραχές ξέσπασαν μεταξύ ορισμένων Παλαιστινίων και ισραηλινών στρατιωτών. Ο υπουργός Υγείας του εδάφους που τελεί υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής Χαμάς έκανε λόγο για τουλάχιστον 65 τραυματίες μεταξύ των Παλαιστινίων. Ωστόσο η κινητοποίηση και τα επεισόδια βίας παρέμειναν σχετικά περιορισμένα.

Το 2018, περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά μήκος της μεθορίου αυτή την ημέρα όπου πραγματοποιούνταν οι εκδηλώσεις μνήμης της «Νάκμπα» και η διαμαρτυρία κατά των εγκαινίων στην Ιερουσαλήμ της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Περίπου 10.000 οι διαδηλωτές – «Ξεσηκωνόμαστε, διεκδικώντας το δικαίωμα μας στην Παλαιστίνη»

Δημοσιογράφος του AFP είδε σήμερα χαρταετούς που εκτοξεύονταν από την πλευρά της Γάζας για να περάσουν τη μεθόριο και να φθάσουν στο Ισραήλ, και μια φωτιά να ξεσπά σε ισραηλινό έδαφος. Οι κάτοικοι της Γάζας χρησιμοποιούν από τον Μάρτιο του 2018 χαρταετούς εξοπλισμένους με αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό για να προκαλούν φωτιές στο Ισραήλ. Η μέθοδος προκαλεί οργή στους Ισραηλινούς που ζουν στη μεθόριο με τη Γάζα και στις αρχές.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο σήμερα για σχεδόν 10.000 κατοίκους της Γάζας που διαδήλωσαν, ορισμένοι μεταξύ αυτών βίαια, κατά μήκος της μεθορίου. Παλαιστίνιοι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων για να κρύβουν τις ενέργειές τους, πέταξαν πέτρες και εκρηκτικούς μηχανισμούς, επιχείρησαν να πλησιάσουν το τείχος ασφαλείας, ανέφερε. Οι στρατιώτες απάντησαν κάνοντας χρήση μέσων καταστολής, πρόσθεσε ο στρατός που συνήθως χρησιμοποιεί πραγματικές σφαίρες.

«Ο λαός μας ξεσηκώνεται σήμερα δηλώνοντας ότι απορρίπτει αυτό το έγκλημα και διεκδικώντας το δικαίωμά του στην Παλαιστίνη, σε όλη την Παλαιστίνη», δήλωσε ο ηγέτης της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ Χάντερ Χαμπίμπ σε μια διαδήλωση, αναφερόμενος στο Ισραήλ και στα εδάφη που κατέλαβε μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Οι Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν επίσης στη Δυτική Όχθη, άλλο παλαιστινιακό έδαφος που τελεί υπό ισραηλινή κατοχή.

Ζητούν να τους επιστραφούν τα εδάφη από τα οποίο διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν

Στη Ραμάλα, την πολιτική πρωτεύουσα της Δυτικής Όχθης που ελέγχεται από την Παλαιστινιακή Αρχή, διαδηλωτές ύψωναν μεγάλα χάρτινα κλειδιά ζητώντας να επιστρέψουν στα εδάφη και στα σπίτια από τα οποία διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948. Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πήραν τους δρόμους κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξέσπασε μετά την ίδρυση του Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι τιμούν αυτή την «μαύρη» επέτειο, κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου, με μαζικές διαδηλώσεις που συχνά εξελίσσονται σε βίαια επεισόδια.

Η Λωρίδα της Γάζας που βρίσκεται μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου πλήττεται από τον Μάρτιο του 2018 από διαδηλώσεις κάθε εβδομάδα, οι οποίες γενικά σημαδεύονται από βίαια επεισόδια κατά μήκος της μεθορίου αλλά και από συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Έκτοτε τουλάχιστον 293 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα από ισραηλινά πυρά. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων αλλά ένας αριθμός αυτών έχασε τη ζωή του από πλήγματα του Ισραήλ σε αντίποινα για εχθρικές ενέργειες που προέρχονταν από τη Γάζα. Έξι Ισραηλινοί σκοτώθηκαν την ίδια περίοδο.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το