Οι συνεχιζόμενες προκλητικές επιθέσεις Εβραίων εποίκων σε βάρος Παλαιστινίων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, με την πλήρη στήριξη του ισραηλινού στρατού, οδήγησαν σε νέες διαμαρτυρίες και συγκρούσεις κοντά στη Ναμπλούς, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών εκατοντάδων Παλαιστινίων διαδηλωτών. Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις ούτε αυτήν τη φορά δεν δίστασαν να ρίξουν πυρά σε βάρος διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 300 άτομα.

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένετ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διπλασιάσει τον αριθμό των Εβραίων εποίκων που ζουν στα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, στο πλαίσιο ενός νέου εποικιστικού προγράμματος, ύψους 300 εκατ. δολαρίων. Ο Μπένετ αναφέρθηκε στην ενίσχυση των εποικισμών, κάνοντας λόγο για «νέες επενδύσεις» που πήραν νέα δυναμική ώθηση μετά την αναγνώριση της κατοχής των Υψιπέδων του Γκολάν από τις ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ, η οποία διατηρείται και με την προεδρία του Μπάιντεν.

Εν τω μεταξύ, μέτρα οικονομικής «διευκόλυνσης» των Παλαιστινίων και της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ συνεχίζεται το έγκλημα της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης, ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γκαντς, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μ. Αμπάς. Η ισραηλινή κυβέρνηση προχωρά σε τέτοιες κινήσεις με προφανή στόχο και την αντιμετώπιση της εντεινόμενης επιρροής της Χαμάς. Η συνάντηση Γκαντς – Αμπάς προκάλεσε επικρίσεις από «συντηρητικές» πολιτικές δυνάμεις εντός και εκτός της ισραηλινής κυβέρνησης. Επισήμως, από παλαιστινιακής πλευράς, ο επικεφαλής της Επιτροπής Παλαιστινιακών Υποθέσεων και μέλος της ΚΕ της «Φατάχ», Χουσεΐν αλ Σέικχ, δήλωσε πως η συνάντηση είχε στόχο «τη δημιουργία ενός πολιτικού ορίζοντα που θα οδηγήσει σε πολιτική λύση και σε εξομάλυνση της έντασης που προκαλούν πρακτικές Εβραίων εποίκων». Πρόσθεσε πως επιχειρήθηκε η διευθέτηση πολλών θεμάτων οικονομικού και ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, καθώς και ζητημάτων ασφαλείας.

Είναι φανερή πλέον η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια στον παλαιστινιακό λαό από την επιδείνωση της κατάστασής του λόγω της ισραηλινής κατοχής, αλλά και από την αναποτελεσματική πολιτική της υπό τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπάς.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το