Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος έχει ήδη φύγει από τη χώρα, υποστηρίζει η εφημερίδα El Mundo, λίγες ώρες αφότου τα ανάκτορα ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζει να «αυτοεξοριστεί» μετά την εμπλοκή του σε μια υπόθεση διαφθοράς.

Την απόφασή του να εγκαταλείψει την Ισπανία ανακοίνωσε ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος Ι, ο οποίος ερευνάται από την ελβετική και την ισπανική δικαιοσύνη για σκάνδαλο διαφθοράς και παράνομες πληρωμές σε λογαριασμούς του. Στην επιστολή που απέστειλε στον γιο του και νυν Ισπανό μονάρχη Φελίπε, υποστήριξε ότι θέλει να τον βοηθήσει να συνεχίσει απερίσπαστος το έργο του.

Ο δικηγόρος του έχει δηλώσει ότι ο τέως βασιλιάς θα είναι στη διάθεση της δικαιοσύνης και του υπουργείου Οικονομικών για τις εν εξελίξει έρευνες. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα «El Mundo» o τέως βασιλιάς έχει ήδη φύγει από τη χώρα…

Προς το παρόν παραμένει αδιευκρίνιστο σε ποια χώρα θα πάει ο Χουάν Κάρλος, που παραιτήθηκε υπέρ του Φελίπε το 2014.

Το σκάνδαλο διαφθοράς για το οποίο ελέγχεται από την ισπανική και ελβετική δικαιοσύνη ο Χουάν Κάρλος αφορά περιουσιακά στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2018 όταν έγινε γνωστό ότι έγιναν ύποπτες πληρωμές από εταιρείες επενδύσεων σε λογαριασμούς του και της αδελφής του στο Λίχτενσταϊν και τον Παναμά. Τα ποσά έφταναν τα 100 εκατ. δολάρια και φέρονται ότι προέρχονταν από τον εκλιπόντα βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με τις ισπανικές δικαστικές αρχές ο Χουάν Κάρλος φέρεται να έχει ανάμιξη σε σύμβαση που παραχώρησε η Σαουδική Αραβία σε ισπανική κοινοπραξία για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής. 

Τα χρήματα αυτά στη συνέχεια πήγαν σε τράπεζα στις Μπαχάμες. 

Ο Χουάν Κάρλος κατηγορείται από τις ισπανικές αρχές για παράνομο προσπορισμό χρημάτων και φορολογική απάτη.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το