Στη δίνη βαθιάς πολιτικής κρίσης εξακολουθεί να παραδέρνει η Ισπανία, 1,5 μήνα ύστερα από τις εκλογές της 23ης Ιούλη που προκήρυξε πρόωρα ο σοσιαλδημοκράτης Π. Σάντσεθ εξαιτίας της βαριάς λαϊκής αποδοκιμασίας και της συντριβής του στις κάλπες, για την τοπική διοίκηση, που προηγήθηκαν. Ως γνωστόν, στις 23 Ιούλη, η Δεξιά του Φεϊχόο κατέκτησε τη σχετική πλειοψηφία, λαμβάνοντας 137 από τις 350 έδρες του κοινοβουλίου, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ, που κατάφερε να ανασυγκροτηθεί σχετικά, κατετάγη τελικά δεύτερο με 121βουλευτές. Μεγάλη άνοδο παρουσίασε το ακροδεξιό VOX (33 βουλευτές) το οποίο αποτελεί πιστό σύμμαχο του Φεϊχόο.

Στη συγκυρία, ο αρχηγός της Δεξιάς (που κινητοποίησε όλους τους μηχανισμούς του κόμματος και κάλεσε σε διαδήλωση καταγγελίας του Σάντσεθ στις 24/9, με τη συμμετοχή και των πρώην πρωθυπουργών Αθνάρ και Ραχόι), δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας, καθώς στις δύο διαδοχικές ψηφοφορίες στις 27 και 29/9 απέσπασε αντίστοιχα 172 και 173 ψήφους (μαζί με τις 33 του VOX και τις λοιπές από μικρότερα (ακρο)δεξιά κόμματα). Από την πλευρά του ο Σάντσεθ έχει περιθώριο δύο μηνών (μέχρι τις 27 Νοέμβρη) να σχηματίσει κυβέρνηση, με δεδομένη τη στήριξη του “αριστερού” SUMAR που έχει επικεφαλής την υπουργό εργασίας και δεύτερη αντιπρόεδρο της τωρινής μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Σάντσεθ, Γ. Ντίαθ.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στα καταλανικά κόμματα JUNTS (με αρχηγό τον αυτοεξόριστο πρώην επικεφαλής της αυτόνομης καταλανικής κυβέρνησης Κ. Πουτζντεμόν) και ERC που ζητούν από το Σάντσεθ, για να του παράσχουν τη στήριξή τους, την παροχή αμνηστίας στους συμπατριώτες τους πολιτικούς που έχουν καταδικαστεί για την εμπλοκή τους στο δημοψήφισμα του 2017 για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Παρά το ότι η συνεργασία αυτή θεωρείται ήδη ” κοινό μυστικό”, τα δύο καταλανικά κόμματα ζήτησαν, παραμονές της δεύτερης ψηφοφορίας (28/9), ως δεύτερο όρο στα πλαίσια της πολυπόθητης για τον Σάντσεθ “κεντροαριστερής σύγκλισης”, τη δέσμευση του PSOE για νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, κάτι που εγκρίθηκε ήδη από το αυτόνομο καταλανικό κοινοβούλιο χωρίς τις ψήφους του καταλανικού σοσιαλιστικού κόμματος. Ένα ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος αποτελεί βέβαια αιτία πολέμου για τη μεγαλοαστική τάξη της Ισπανίας, σύμπασα την (ακρο) δεξιά αλλά και το PSOE που έκανε λόγο για κίνηση των Καταλανών που “εμβαθύνει τη ρήξη”.

“Υπευθυνότητα” ζήτησε με τη σειρά της η Γ. Ντίαθ. Σε περίπτωση που ο Σάντσεθ (που εμφανίζεται ως “εγγυητής της σταθερότητας της χώρας”) δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση το επόμενο δίμηνο (κυβέρνηση του ψέματος χαρακτηρίζει μια τέτοια περίπτωση ο “πολέμιος της διαφθοράς”, Φεϊχόο) θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τις 14 Γενάρη 2024.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το