Από τις 13 Ιουνίου, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι του Ισημερινού κινητοποιούνται σε όλη τη χώρα ως μέρος μιας εθνικής απεργίας διαρκείας ενάντια στη δεξιά κυβέρνηση του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο και των αντιλαϊκών οικονομικών πολιτικών του. Την απεργία οργάνωσαν αυτοχθονικά, αγροτικά και κοινωνικά κινήματα, με μια δέσμη δέκα αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις πιο άμεσες ανάγκες της πλειοψηφίας του πληθυσμού του Ισημερινού.

Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται: η μείωση και το πάγωμα των τιμών των καυσίμων· ευκαιρίες εργασίας και εργασιακές εγγυήσεις· τερματισμός των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων εταιρειών· πολιτικές ελέγχου τιμών στα βασικά προϊόντα· μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τη δημόσια παιδεία και τους τομείς υγείας· τερματισμός του εμπορίου ναρκωτικών, των απαγωγών και της βίας· προστασία του λαού από τον τραπεζικό και χρηματο-οικονομικό τομέα· δίκαιες τιμές για τα αγροτικά τους προϊόντα· απαγόρευση δραστηριοτήτων εξόρυξης κι εκμετάλλευσης πετρελαίου σε περιοχές των Αυτοχθόνων· και σεβασμό για τα 21 συλλογικά δικαιώματα των Αυτοχθόνων λαών κι εθνικοτήτων [ΣτΜ: της διακήρυξης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Αυτοχθόνων λαών].

Η κυβέρνηση Λάσο έχει απαντήσει σε αυτά τα αιτήματα με βάρβαρη καταστολή. Από την περασμένη Δευτέρα, η αστυνομία και αξιωματούχοι του στρατού καταστέλλουν τους διαδηλωτές με πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και κανόνια νερού. Σύμφωνα με την οργάνωση Συμμαχία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα -μια ΜΚΟ από τον Ισημερινό- μεταξύ 13 και 19 Ιουνίου, οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας διέπραξαν 39 παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια σε πολίτες που συμμετείχαν στην εθνική απεργία, συνέλαβαν 79 και τραυμάτισαν 55 άτομα, επιπρόσθετα στη δολοφονία ενός 18χρονου Αυτόχθονος αγοριού.

Καταστολή

Το Σάββατο 18 Ιουνίου, ο πρόεδρος Λάσο κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις επαρχίες Πιτσίντσα, Κοτοπάξι και Ιμπαμπούρα, όπου οι διαδηλώσεις ήταν πιο ισχυρές, αυξάνοντας τη στρατιωτικοποίηση των επαρχιών και αναστέλλοντας διάφορα συνταγματικά δικαιώματα.

Την Κυριακή 19 Ιουνίου, η εθνική αστυνομία κατέλαβε το Πολιτιστικό Κέντρο Μπενχαμίν Καριόν στην πρωτεύουσα Κίτο, για να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις του για τη διαμονή των αστυνομικών που μεταφέρθηκαν από άλλες επαρχίες για να τιθασεύσουν τις κοινωνικές διαδηλώσεις. Μερικές ώρες πριν την αστυνομική κατάληψη, αξιωματούχοι του γραφείου του υπουργού Δικαιοσύνης επέδραμαν στο Κέντρο, ισχυριζόμενοι ότι είχαν λάβει ανώνυμη καταγγελία σύμφωνα με την οποία οι διαδηλωτές είχαν εκεί αποθηκευμένα εκρηκτικά. Ωστόσο, οι αρχές δεν βρήκαν τίποτα.

Η βίαιη κατάληψη και η επιδρομή απορρίφθηκαν ομόθυμα από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Αρκετοί είπαν πως το Κέντρο στοχοποιήθηκε διότι κατά τη διάρκεια της εθνικής απεργίας του Οκτωβρίου 2019 παρείχε ανθρωπιστικό καταφύγιο σε πολίτες θύματα της εκτενούς αστυνομικής καταστολής της κυβέρνησης του τότε προέδρου Λένιν Μορένο.

«Με μεγάλη λύπη πρέπει να πω πως ο πολιτισμός πέθανε σήμερα. Η τυραννία, το σκοτάδι και ο τρόμος κέρδισαν τη ζωή, τη χαρά, την πολυπολιτισμικότητα, την πολυφωνία. Σήμερα, ο τρόμος εγκαθίσταται στο πιο σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της χώρας. Την τελευταία φορά που το Σπίτι του Πολιτισμού ελεγχόταν από την αστυνομία ήταν πριν από 46 χρόνια κατά τη δικτατορία. Σήμερα είμαστε σε μια δικτατορία. Αυτός ο οίκος της ελευθερίας σκέψης έχει πέσει στα χέρια του τρόμου», θρήνησε ο Φερνάντο Σερόν, πρόεδρος του Κέντρου.

Τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, ο πρόεδρος Λάσο, συνεχίζοντας τις πολιτικές της καταστολής και της ποινικοποίησης των κοινωνικών διαδηλώσεων, επε΄κτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έξι περιφέρειες: Πιτσίντσα, Ιμπαμπούρα, Κοτοπάξι, Τσιμποράζο, Τουνγκουράχουα και Παστάζα

Αντίσταση

Ωστόσο, αψηφώντας την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και αντέχοντας στη βάρβαρη καταστολή της αστυνομίας και του στρατού, εκατοντάδες χιλιάδες συνεχίζουν να παραμένουν στους δρόμους ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό.

Η Συνομοσπονδία Αυτοχθόνων Εθνικοτήτων του Ισημερινού (CONAIE), από τους κύριους οργανωτές της απεργίας, βεβαίωσε πως αυτή θα συνεχιστεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με τη CONAIE, οι Αυτοχθονικές κοινότητες διατηρούν μπλόκα σε τουλάχιστον 16 από τις 24 επαρχίες της χώρας από την προηγούμενη Δευτέρα. Την όγδοη ημέρα της απεργίας, η CONAIE ανακοίνωσε πως Αυτόχθονες από όλες τις περιοχές της χώρας έφταναν στο Κίτο για να πιέσουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Η CONAIE καταδίκασε τις επιθέσεις στις διαδηλώσεις και τα μπλόκα από τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά και από δεξιούς εξτρεμιστικούς όχλους, που επιτέθηκαν σε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Η συνομοσπονδία επίσης άσκησε κριτική στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την καταστολή.

«Η διαταγή εκτάκτου ανάγκης περιορίζει δικαιώματα και τοποθετεί τον λαό απέναντι στον λαό. Έως την όγδοη ημέρα της εθνικής απεργίας, 81 συλλήψεις, 52 τραυματισμοί, τέσσερις σοβαροί τραυματισμοί, 11 με χτυπήματα στα μάτια και το πρόσωπο, και ένας θάνατος έχουν καταγραφεί», δήλωσε η CONAIE.

«Σε ένα κράτος νόμου και δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν παραβιάζονται, ούτε νομιμοποιείται η βία, η αστυνομική και στρατιωτική καταστολή», τόνισε η συνομοσπονδία. «Σε ένα κράτος δικαίου, το δικαίωμα στη διαμαρτυρία προστατεύεται, η ζωή και η ακεραιότητα των κοινωνικών ηγετών και των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν απειλούνται, και ο ρατσισμός, οι διακρίσεις και η ξενοφοβία δεν προωθούνται», πρόσθεσε.

πηγή: info-war.gr από People’s Dispatch

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το