Εντείνονται οι ενδείξεις ότι μπαίνουν στην τελική ευθεία τα πολύμηνα σκληρά παζάρια ΗΠΑ και Ιράν στη Βιέννη, με επίμαχο ζήτημα τη διατήρηση της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Ε. Ραϊσί, δήλωσε ότι για να πετύχουν οι συνομιλίες στη Βιέννη «οι ΗΠΑ πρέπει να αποδείξουν τη βούλησή τους να άρουν σημαντικές κυρώσεις». Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Σ. Χατιμπζαντέχ, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις της Βιέννης έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο», προσθέτοντας ωστόσο πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα» και πως «τα εναπομείναντα ζητήματα είναι τα πιο δύσκολα». Επίσης, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χ. Αμιραμπντολαχιάν, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες για την αναβίωση της Συμφωνίας μπορεί να επιτύχουν «το συντομότερο δυνατό», αν οι ΗΠΑ λάβουν τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις.
Το βασικό «πνεύμα» της συμφωνίας, με βάση το προσχέδιο που «διέρρευσε» είναι οι δύο πλευρές να κάνουν παράλληλα βήματα, η τήρηση ορισμένων εκ των οποίων όπως η άρση αμερικανικών κυρώσεων σε ιρανικό πετρέλαιο, θα ελέγχεται και θα ανανεώνεται κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες. Σχεδιάζεται η αποδέσμευση 7 δισ. δολαρίων που κρατούνται σε τράπεζες της Νότιας Κορέας λόγω αμερικανικών κυρώσεων και προβλέπεται η απελευθέρωση κρατουμένων σε ιρανικές φυλακές. Αναφέρεται η θέσπιση πιο αυστηρών κριτηρίων και μέτρων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ώστε να εξασφαλιστεί ο ειρηνικός χαρακτήρας και να αποτραπεί η χρήση εμπλουτισμένου ουρανίου για παραγωγή πυρηνικών όπλων.
Εάν οι ΗΠΑ πάρουν την «πολιτική απόφαση» να ικανοποιήσουν τα εναπομείναντα αιτήματα του Ιράν, τότε οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015, από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ το 2018, ενδέχεται να στεφθούν με επιτυχία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σ. Χαντιμπζαντέχ. Ο ίδιος ξεχώρισε ως βασικά εναπομείναντα ζητήματα των παζαριών τα εξής: Τον βαθμό ανάκλησης των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά του Ιράν, την παροχή εγγυήσεων ότι η Ουάσιγκτον δεν θα αποχωρήσει ξανά από τη συμφωνία, καθώς και την επίλυση ερωτημάτων σχετικά με τα ίχνη ουρανίου που έχουν βρεθεί σε παλιές, μη δηλωμένες εγκαταστάσεις στο Ιράν.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το