«Δεν φοβόμαστε πια. Θα αγωνιστούμε» αναγράφεται σε μεγάλο πανό πάνω από τη λεωφόρο Μονταρές που διασχίζει το κέντρο της Τεχεράνης. Συνεχίζονται σε πολλές πόλεις οι κινητοποιήσεις. Έκκληση για ενότητα απευθύνει το καθεστώς και κατηγορεί ξένο δάκτυλο.
Ο αναβρασμός στο Ιράν συνεχίζεται καθώς συμπληρώνεται η τέταρτη εβδομάδα κινητοποιήσεων μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες μετά την προσαγωγή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Σύμφωνα με πόρισμα ιατροδικαστικής έρευνας ο θάνατος της νεαρής γυναίκας οφείλεται σε προϋπάρχουσες ασθένειες, πράγμα που αρνείται η οικογένειά της, η οποία έχει ζητήσει από δικούς της ειδικούς να εκτιμήσουν τα ευρήματα της νεκροψίας. Επίσης η οικογένεια αρνείται την πρόσκληση βουλευτών να συζητηθεί ο θάνατός της στο κοινοβούλιο.

Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο 8/10 δείχνει μαθήτριες στη γενέτειρα της Αμινί, Σακέζ, στη δυτική επαρχία του ιρανικού Κουρδιστάν, να φωνάζουν το σύνθημα «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία» και να κάνουν πορεία στροβιλίζοντας στον αέρα τις μαντίλες τους. Σε άλλο βίντεο μαθήτριες φωνάζοντας το ίδιο σύνθημα εισέρχονται σε σχολείο στο Σαναντζάτζ, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Κουρδιστάν.

Απεργίες

Σύμφωνα με την κουρδική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw με έδρα τη Νορβηγία, απεργίες λαμβάνουν χώρα στις περιοχές Σακέζ, Σαναντάτζ και Ντιβανταρέχ στην επαρχία του Κουρδιστάν, καθώς και στην Μαχαμπάντ στην επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν.
Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν υποτίμησε τις διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, αναφερόμενο σε περιορισμένες κινητοποιήσεις σε περίπου 10 περιοχές της πόλης και αιτιολόγησε το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων ως αποτέλεσμα του φόβου των επεισοδίων αρνούμενο ότι επρόκειτο για απεργίες.

Το κανάλι 1500tasvir μετέδωσε ότι έγιναν διαμαρτυρίες στη νότια πόλη του Σιράζ, ενώ η με έδρα το Λονδίνο ειδησεογραφική ιστοσελίδα Iran Wire ανέφερε ότι οι μαθητές εγκατέλειψαν τα μαθήματα για να διαδηλώσουν σε Ισφαχάν και Ταμπρίζ.
Το Σαββατοκύριακο συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις σε πολλές γειτονιές της Τεχεράνης, ενώ η κρατική ειδησεογραφική ιστοσελίδα IRNA επιβεβαίωσε ότι διαμαρτυρίες σημειώθηκαν σε πανεπιστήμια σε Τεχεράνη, Αράκ, Ζαντζάν, Χαμεντάν, Μασχάντ, Μπουσέχρ, Κερμάν και άλλες πόλεις.

Οι δυνάμεις ασφαλείας επεχείρησαν να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις με δακρυγόνα, γκλομπ και σε πολλές περιπτώσεις με πυρά, στην προσπάθειά τους να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις.
Η Τεχεράνη έχει αρνηθεί ότι χρησιμοποιούνται πραγματικές σφαίρες στις διαδηλώσεις. Όμως, το Σάββατο η οργάνωση Iran Human Rights ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 185 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Ιράν, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 19 παιδιά.

Επίσημα τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Εσωτερικών, Σεγιέντ Μιραχμάντι, δήλωσε ότι στο εξής, «όσοι συλλαμβάνονται στις διαδηλώσεις θα παραμένουν στη φυλακή μέχρι να δικαστούν. Θα τους ασκηθούν διώξεις γρήγορα και οι ποινές τους θα είναι αποφασιστικές και θα λειτουργούν αποτρεπτικά».
Την Κυριακή 9/10, οι ηγέτες τριών αρχών εξουσίας του Ιράν πραγματοποίησαν σύσκεψη. Ο πρόεδρος Εμπραΐμ Ραΐσι, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Μοχάμεντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, και τον επικεφαλής των δικαστών, Γκολάμ Χοσεΐν Μοχσενί Ετζέι, τόνισαν την ανάγκη για «ασφάλεια και ηρεμία» για να προστατευτεί η οικονομία της χώρας και οι ζωές των ανθρώπων.

«Αυτή τη στιγμή η ιρανική κοινωνία έχει ανάγκη την ενότητα ανάμεσα σε όλες τις ομάδες, ανεξαρτήτως γλώσσας, θρησκείας ή εθνικότητας για να ξεπεραστεί η εχθρότητα και η διάσπαση από τους εχθρούς του Ιράν», αναφέρει σύντομη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Προεδρίας.
Οι ιρανικές αρχές χαρακτηρίζουν τις διαδηλώσεις ως ταραχές που καθοδηγούνται από ξένες δυνάμεις και έχουν οργανώσει αρκετές αντιδιαδηλώσεις σε υποστήριξη του καθεστώτος.

Η κυβέρνηση μιλάει για μηχανορραφία των εχθρών του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, κατηγορώντας για βία ένοπλους αντικαθεστωτικούς από τα πυρά των οποίων φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 20 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Το Ιράν ανακοίνωσε επίσης ότι συνέλαβε εννέα ανθρώπους ξένων εθνικοτήτων, προερχόμενους μεταξύ άλλων από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία και Ολλανδία. Αλλά αν και είναι φανερή η ανάμειξη, στήριξη και υποκίνηση διαφόρων αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εξίσου επίσης φανερό είναι ότι αυτό χρησιμοποιείται παραπλανητικά από τις ιρανικές αρχές σαν άλλοθι για την αιματηρή κλιμάκωση της καταστολής και την κατάπνιξη ευρύτερα των δημοκρατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν βάλλουν κατά θέσεων που φέρονται να κρατούν «τρομοκρατικές» κουρδικές αποσχιστικές ομάδες στα βόρεια του γειτονικού Ιράκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι επιθέσεις πυροβολικού, πυραύλων και drone -που πρόκειται να συνεχιστούν αν οι ομάδες εξακολουθήσουν να αποτελούν απειλή- έχουν σκοτώσει 30 «τρομοκράτες» και έχουν τραυματίσει άλλους 200.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το