Το εμπάργκο των ΗΠΑ προς το Ιράν έσπασαν οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές ενεργοποιώντας το μηχανισμό ανταλλαγής Instex με την παράδοση ιατρικού υλικού εκμεταλλευόμενοι την πανδημία του κορωνοϊου. Πραγματοποίησαν έτσι την πρώτη εμπορική συναλλαγή που δεν υπόκειται στις αμερικανικές κυρώσεις, όπως ανακοίνωσαν το Παρίσι και το Βερολίνο.

“Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, επιβεβαιώνουν πως η Instex πραγματοποίησε επιτυχώς την πρώτη της συναλλαγή και έτσι επετράπη η εξαγωγή ιατρικού υλικού από την Ευρώπη στο Ιράν”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Η Instex πρόκειται να εργασθεί με τις άλλες συμφωνίες συναλλαγής» με το Ιράν και θα «συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τον μηχανισμό αυτό”, τονίζει το υπουργείο δίχως άλλες διευκρινίσεις.

Ο μηχανισμός αυτός είχε δημιουργηθεί τον Ιανουάριο 2019 από το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο για την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν με την αποφυγή χρησιμοποίησης του δολαρίου. Επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει να πωλεί πετρέλαιο και να εισάγει άλλα προϊόντα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τεχεράνης είχε δηλώσει στις 14 Μαρτίου ότι το Ιράν παρέλαβε ιατρικό εξοπλισμό ή οικονομική βοήθεια από χώρες όπως η Γερμανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, το Κατάρ, η Ρωσία και η Τουρκία.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το