Ο πρόεδρος του Ιράκ Μπάρχαμ Σάλεχ υπέβαλε την παραίτησή του στο κοινοβούλιο της χώρας, αφού αρνήθηκε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κυβερνήτη της Βασόρας, τον Άσααντ αλ Ιντάνι.

Στην επιστολή του προς τους βουλευτές, ο Σάλεχ δηλώνει ότι είναι πρόθυμος να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου και τους καλεί να λάβουν εκείνοι την απόφαση που θεωρούν πρέπουσα, «ως εκπρόσωποι του έθνους».

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al-Arabiya, ο Σάλεχ επικαλέστηκε την κρίσιμη πολιτική κατάσταση στη χώρα και την ανικανότητα των πολιτικών κομμάτων να καταλήξουν σε συμφωνία για τον νέο πρωθυπουργό.

Στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος δηλώνει αντίθετος στην υποψηφιότητα του Ιντάνι, ο οποίος προτάθηκε από το φιλοϊρανικό κόμμα Μπίνα, και τονίζει ότι προτιμά να παραιτηθεί παρά να διορίσει κάποιον που θα τον απορρίψουν οι διαδηλωτές. Επειδή όμως το Σύνταγμα δεν του δίνει την εξουσία να απορρίψει τον υποψήφιο για την πρωθυπουργία, υποβάλλει ο ίδιος την παραίτησή του στο κοινοβούλιο.

Το Ιράκ συγκλονίζεται από την 1η Οκτωβρίου από μαζικές κινητοποιήσεις. Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νέοι, ζητούν την αλλαγή του πολιτικού συστήματος που το θεωρούν διεφθαρμένο και το κατηγορούν ότι έχει βυθίσει στη φτώχεια τους περισσότερους Ιρακινούς. Περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις κινητοποιήσεις αυτές.

Ο πρωθυπουργός Άντελ Άμπντουλ Μάχντι παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα, όμως παραμένει ως υπηρεσιακός μέχρι τον διορισμό νέου.

Πηγές του γραφείου του Σάλεχ είπαν ότι ο πρόεδρος έφυγε από τη Βαγδάτη και κατευθύνεται στη Σουλεϊμανίγια, στην ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, απ’ όπου αργότερα σκοπεύει να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το